Κίνδυνος «εξόδου» ηλικιωμένων από οίκους ευγηρίας

Κίνδυνος «εξόδου» ηλικιωμένων από οίκους ευγηρίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται ηλικιωμένοι που διαβιούν σε οίκους ευγηρίας και οι οικογένειές τους λόγω της αύξησης του ΦΠΑ που ισχύει πλέον για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων από το 13% στο 23%. Η επιπλέον μηνιαία οικονομική επιβάρυνση σε μία μέση μονάδα εκτιμάται στα 100 ευρώ και πολλοί είναι αυτοί που είτε «παζαρεύουν» για μία καλύτερη τιμή είτε ψάχνουν μία οικονομικότερη λύση.

Εκφράζονται δε φόβοι ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει στην «άνθηση» παράνομων και μη ελεγχόμενων –ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν– οίκων ευγηρίας με επιπτώσεις και στα έσοδα του κράτους.

Στην Ελλάδα, τα άτομα άνω των 65 ετών αποτελούν το 19,3% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας ο ηλικιωμένος συνταξιούχος αποτελεί ένα σημαντικό «κύτταρο» της οικογένειας –για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους–, δεν είναι λίγοι όσοι είναι αναγκασμένοι να διαβιούν σε οίκους ευγηρίας, καθώς είτε δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν είτε δεν έχουν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Α.Ε., καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του «Αγίου Σάββα», Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα διαβιούν σε οίκους ευγηρίας, ενώ συνολικά λειτουργούν νόμιμα περί τις 150 Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας Ηλικιωμένων πανελλαδικά. Tο μηνιαίο κόστος διαμονής σε έναν οίκο ευγηρίας μπορεί να ξεκινήσει από 600-700 ευρώ και να φτάσει τις 2.000 ευρώ, με τη μεγάλη πληθώρα των μονάδων να «χρεώνουν» κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα. «Μία μέσου κόστους μονάδα χρεώνει 800 και με την αύξηση του ΦΠΑ έχουμε αυτόματα επιβάρυνση της τάξης των 100 ευρώ», σημειώνει ο κ. Καραϊτιανός και προσθέτει: «Οι οικογένειες είναι σε απόγνωση. Αλλοι παζαρεύουν για καλύτερη τιμή, άλλοι “απειλούν” ότι θα πάρουν τον άνθρωπό τους από τη μονάδα». Ποιος είναι ο κίνδυνος; Να ευνοηθούν παράνομα λειτουργούσες και φοροδιαφεύγουσες επιχειρήσεις. Αλλωστε, έχουν υπάρξει ανώνυμες καταγγελίες για παράνομες μονάδες σε διαμερίσματα πολυκατοικιών που δεν ελέγχονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν. «Από μία τέτοια εξέλιξη και το κράτος θα χάνει πόρους και ο ηλικιωμένος δεν θα έχει τη σωστή και ελεγχόμενη φροντίδα», καταλήγει ο κ. Καραϊτιανός.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία χαρακτηρίζει «ακατανόητη και καταστροφική για τις οικογένειες των τροφίμων των νομίμων λειτουργούντων γηροκομείων της χώρας την αύξηση του ΦΠΑ. Και καλεί την πολιτεία και όλους τους σχετιζόμενους φορείς να επαναφέρουν τον ΦΠΑ για τα γηροκομεία στο 13%, αφού άλλωστε», όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, «είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ούτε υπήρξε στο παρελθόν πρόνοια για τη δημιουργία κρατικών δομών που θα υποδεχθούν τους υπερήλικες συμπολίτες μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή