«Ανταλλάσσω άλμπουμ φωτογραφίας με λάδι»

«Ανταλλάσσω άλμπουμ φωτογραφίας με λάδι»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Στέλλα φτιάχνει χειροποίητα άλμπουμ φωτογραφιών για βάφτιση ή γάμο. Τα ανταλλάσσει με κιμά μοσχαρίσιο. Ο dellman ξέρει να κάνει σέρβις σε PC και λάπτοπ. Θα στο κάνει αν του δώσεις λάδι. Η Παναγιώτα έχει μια BMW την οποία ευχαρίστως θα αντάλλασσε με μια γκαρσονιέρα στην Αθήνα, ενώ ο Δημήτρης ζητάει ένα μικρό ψυγείο και προσφέρει παιδικά ρούχα σε καλή κατάσταση.

«Το όριο είναι μόνο η φαντασία», λέει ο Γιάννης Δεληγιάννης, ο οποίος μαζί με τρεις φίλους του ίδρυσαν στις αρχές του 2013 το tradenow.gr, την πρώτη ελληνική αυτοματοποιημένη πλατφόρμα ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών. «Υπάρχει κάτι που να μην ανταλλάσσεται; Κάποιος μπορεί να μην έχει μετρητά στο πορτοφόλι αλλά να έχει ένα ρολόι ή ένα τηλέφωνο που δεν χρειάζεται. Είναι σαν να έχει 500 ευρώ, με τα οποία μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε».

Η εταιρεία ιδρύθηκε στη βαθιά κρίση και, σήμερα, εν μέσω του ακόμα δυσμενέστερου οικονομικού περιβάλλοντος των capital controls, διανύει την καλύτερή της περίοδο. «Υπήρξε ραγδαία προσέλκυση κόσμου μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων» σημειώνει ο κ. Δεληγιάννης. Τα εγγεγραμμένα μέλη ξεπέρασαν τις 25.000 το καλοκαίρι, από περίπου 20.000 στην αρχή του έτους, με την τάση να παραμένει αυξητική. Η απόκτηση αγαθών χωρίς τη χρήση μετρητών ήταν η λύση που πολλοί έψαχναν.

Η ιδέα προέκυψε από μια τέτοια αυθόρμητη ανταλλαγή. «Ενας φίλος μου ήθελε να βάλει ενεργειακό τζάκι στο σπίτι του, αλλά δεν είχε τόσα χρήματα να διαθέσει. Ο τεχνίτης τού πρότεινε να πάρει το παλιό του τζάκι για τα υλικά και να του κάνει έκπτωση στην τοποθέτηση. Μου φάνηκε ενδιαφέρον σαν περίπτωση. Αρχίσαμε να ψάχνουμε τι συμβαίνει διεθνώς. Βρήκαμε διάφορες τέτοιες πρωτοβουλίες ιδίως στην Αμερική, όπου έχουν αναπτυχθεί οι ανταλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για την αποφυγή κίνησης κεφαλαίων. Κάπως έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα, που θα περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα της οικονομίας, από ιδιώτες που θα μπορούν να ανταλλάσσουν προϊόντα και υπηρεσίες μεταξύ τους μέχρι επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να ανταλλάξουν με άλλες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να προβληθούν και να πουλήσουν με έκπτωση στους ιδιώτες».

Στην αρχή υπήρξαν δυσκολίες λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. «Η πλατφόρμα είναι διαδραστική. Οταν κάποιος μπαίνει ζητώντας ποδήλατο και προσφέροντας ένα ρολόι, το σάιτ τού βρίσκει σε πραγματικό χρόνο όσους θέλουν ρολόι ή προσφέρουν ποδήλατο. Και κατόπιν ξεκινά το μεταξύ τους παζάρι. Είναι δηλαδή σαν ο καθένας από τα μέλη να έχει στήσει το δικό του e-shop».

Για διευκόλυνση, έχουν εισαγάγει ένα εσωτερικό «νόμισμα», τον πόντο ανταλλαγής, που αποτυπώνει την αξία των προσφερόμενων αγαθών. Εάν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει κάτι μεγαλύτερης αξίας από αυτό που προσφέρει, μπορεί να συμπληρώσει με πόντους (ένας πόντος αξίζει ένα ευρώ).

Η χρήση του σάιτ από τους ιδιώτες είναι εντελώς δωρεάν, ενώ για τις εταιρείες υπάρχει μια μικρή χρέωση, από 50 ευρώ, και προμήθεια σε περίπτωση πώλησης. «Στην αρχή είχαμε δυσκολία να πείσουμε τις επιχειρήσεις να φτιάξουν προφίλ (σ.σ. απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο). Για την ακρίβεια, σε πολλές περιπτώσεις έπρεπε να εξηγήσουμε όχι μόνο πώς λειτουργεί η ανταλλακτική οικονομία, αλλά και πώς λειτουργεί το Ιντερνετ! Με τα capital controls όμως όλα άλλαξαν. Οταν αναγκάστηκαν να λειτουργούν χωρίς χρήματα, αμέσως αντιλήφθηκαν τα οφέλη».

Οι εταιρείες συνήθως ανταλλάσσουν μεταξύ τους προϊόντα προβολής, όπως φυλλάδια, μπάνερ, γραφική ύλη με υπηρεσίες όπως συστήματα συναγερμού. Στους ιδιώτες «κινούνται» περισσότερο τα τεχνολογικά γκάτζετ, όπως τα κινητά, αλλά και τα τρόφιμα. «Υπάρχει κρεοπώλης που έβαλε λάστιχα αυτοκινήτου ανταλλάσσοντας με κρέας, άλλος που έκανε σέρβις αυτοκινήτου δίνοντας την καμπίνα του ντους, αλλά και άλλοι που αντάλλαξαν αυτοκίνητο με σκάφος. Είπαμε, όλα είναι δυνατά», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή