Ανασφάλεια: Πως μπορείτε να την ξεπεράσετε

Ανασφάλεια: Πως μπορείτε να την ξεπεράσετε

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Eric Fromm, ο γερμανός ψυχαναλυτής, είχε πει ότι κανείς θα πρέπει να στοχεύει όχι στο να μην αισθάνεται ασφαλής αλλά στο να έχει την ικανότητα να αντέχει την ανασφάλεια. Αν η ανασφάλεια είναι κάτι που νιώθουμε λίγο-πολύ οι περισσότεροι άνθρωποι, πως γεννιέται αυτό το συναίσθημα και πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε ώστε να μην επηρεάζει την καριέρα ή τις σχέσεις μας;

Η Lisa Firestone, γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου Conquer Your Critical Inner Voice’ δήλωσε στο διαδικτυακό περιοδικό PsychAlive ότι η ανασφάλεια γεννιέται από ένα εσωτερικό διάλογο που μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα: «Μια εσωτερική φωνή κριτικής συνήθως δημιουργείται μέσα από κακές εμπειρίες που έχουμε βιώσει τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Όσο μεγαλώνουμε, υιοθετούμε ασυνείδητα αυτές τις καταστροφικές σκέψεις».  

Τέτοιες σκέψεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας αλλά και την εργασία μας, όπως «είμαι αποτυχημένη» η «δεν αξίζω» ή «δεν είμαι όμορφη», γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές της ζωής μας. Πως μπορούμε λοιπόν να τις ξεπεράσουμε;

1.Η ανασφάλεια δεν είναι πάντα αρνητική: Η ανασφάλεια πολλές φορές δείχνει ευαισθησία αλλά και ταπεινότητα. Εάν αισθάνεστε ότι δεν χρειάζεστε να είστε εγωιστές και να ασχολείστε μόνο με τον εαυτό σας, τότε ίσως βρίσκεστε στο σωστό δρόμο. Προσέξτε, όμως. Μην ξεπεράσετε τα όρια και καταλήξετε να αδιαφορείτε για τον εαυτό σας και τα ενδιαφέροντά σας ή να μην προσπαθείτε καν να γίνετε ευτυχισμένοι.

2.Τονώστε την αυτοπεποίθησή σας: Γράψτε σε ένα χαρτί όλα τα προτερήματά σας και ζητήστε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα να σας πουν όλα όσα θαυμάζουν σε εσάς. Όσο πιο συχνά επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας ότι αξίζετε, τόσο πιο πολύ θα μειώσετε την ένταση της κριτικής που κάνετε στον εαυτό σας.

3.Βρείτε τους κατάλληλους φίλους: Προσπαθήστε να αποφύγετε τους ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε ανασφαλείς και δεθείτε περισσότερο με όσους σας υποστηρίζουν και σας καταλαβαίνουν.

4.Η ανασφάλεια είναι αόρατη: Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι είστε ανασφαλείς, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε άσχημα. Η ανασφάλεια είναι η εσωτερική φωνή που σας χαλάει τη διάθεση, για αυτό εσείς είστε η μόνη που την αντιλαμβάνεται και μπορεί να την αντιμετωπίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή