Στην Εθνική Ασφαλιστική μεταβιβάζονται συμβόλαια ζωής της International Life

Στην Εθνική Ασφαλιστική μεταβιβάζονται συμβόλαια ζωής της International Life

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής με την εταιρεία International Life για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής της τελευταίας. Οι συζητήσεις αφορούν τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life ύψους 23 εκατ. ευρώ και η ανάληψή του από την Εθνική Ασφαλιστική θα συνοδευτεί με τη μεταβίβαση στοιχείων του ενεργητικού, διπλάσιας σχεδόν αξίας, έτσι ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών συνεχίζονται χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, καθώς αναμένεται η επιλογή συμβούλου που θα πραγματοποιήσει την ακριβή αποτίμηση του χαρτοφυλακίου, πριν υπάρξει οριστική συμφωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις αφορούν και την ευρύτερη συνεργασία των δύο εταιρειών με αξιοποίηση του ασφαλιστικού δικτύου της International Life για την πώληση προϊόντων ζωής της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πηγές από την αγορά σχολιάζουν ότι η συμφωνία αποτελεί μια επωφελή συνεργασία για τα δύο μέρη, καθώς το χαρτοφυλάκιο της International Life εντάσσεται στο ευρύτερο ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Ασφαλιστικής με αποτελεσματικότερη διαχείριση. Σημειώνεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου με συνολικά ασφάλιστρα 533,3 εκατ. ευρώ (563,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου), χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα επενδυτικά συμβόλαια, που ανεβάζουν τις εργασίες στα 748,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής εταιρείας και στα 778,9 εκατ. ευρώ για τον όμιλο.

Από την πλευρά της International Life, η συμφωνία επιτρέπει στην εταιρεία να επικεντρωθεί στις ασφαλίσεις ζημιών και υγείας, περιορίζοντας τις ανάγκες σε κεφάλαια ενόψει και της εφαρμογής της οδηγίας για τη Φερεγγυότητα 2 (Solvency II), που ενεργοποιείται από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Σημειώνεται ότι ο όμιλος της International Life διατηρεί δύο ξεχωριστές ασφαλιστικές εταιρείες για τη δραστηριότητα των γενικών ασφαλίσεων και τη δραστηριότητα της ζωής και η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου είχε πληγεί μετά την εφαρμογή του προγράμματος απομείωσης των ελληνικών ομολόγων (PSI). Η κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου είχε τεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών της διοίκησης στο πλαίσιο του τριετούς σχεδίου αναδιοργάνωσης και η κίνηση μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, επιτρέποντας την αποδέσμευση εποπτικών κεφαλαίων και την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της επάρκειας σε μια δύσκολη συγκυρία για την ασφαλιστική αγορά.

Η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε το 2014 κερδοφορία 105,5 εκατ. ευρώ, που αξιοποιήθηκε για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 64,4 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος έχει επανακάμψει στην κερδοφορία τα τελευταία χρόνια μέσα από μια αυστηρή πολιτική ελέγχου του κόστους ζημιών, τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο αυτοκινήτου, την αποτελεσματικότερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, την ανάπτυξη νέων κερδοφόρων προϊόντων, την ενίσχυση των εναλλακτικών δικτύων πωλήσεων και τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων μέσω συνεργειών με τη μητρική εταιρεία, την Εθνική Τράπεζα. Τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής με βάση τα στοιχεία του 2014 διαμορφώθηκαν σε 591 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή