Από blockbuster μέχρι… αστακό!

6' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χημεία μεταξύ πρωταγωνιστών, φτασμένων ή ανερχόμενων σταρ που παίζουν σε ηχηρές χολιγουντιανές ταινίες, αλλά και στις απρόβλεπτες μικρές ταινίες ελπίζουν οι διανομείς και οι αιθουσάρχες στο ξεκίνημα της χειμερινής κινηματογραφικής περιόδου. Η κατάσταση, πάντως, δεν είναι ενθαρρυντική. Η αγορά συρρικνώνεται. Προσφάτως ανακοινώθηκε το κλείσιμο του πολυκινηματογράφου Kosmopolis στο Μαρούσι. Το ζοφερό κλίμα, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, έγινε πιο βαρύ και από τα capital controls, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους ανεξάρτητους κυρίως διανομείς, οι οποίοι αγοράζουν ταινίες στη διεθνή αγορά.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όμως, κι έτσι ο κινηματογραφικός μας χειμώνας προβλέπεται πληθωρικός. Το διαπιστώνουμε με μια ματιά στους καταλόγους των εταιρειών, που ξεχειλίζουν από τίτλους. Μοιραία, θα ζήσουμε και φέτος το φαινόμενο να έχουμε 7-10 πρεμιέρες κάθε Πέμπτη, σε μια αγορά που μετά βίας σηκώνει 3-4 νέες ταινίες την εβδομάδα. Το DCP (η ψηφιακή προβολή που αντικατέστησε τις μπομπίνες με το σελιλόιντ) μειώνει σημαντικά το κόστος διανομής, προκαλεί όμως μικρούς φαύλους κύκλους.

Τα τρέιλερ τρέχουν ήδη στη μεγάλη οθόνη, αλλά και στο Διαδίκτυο, και υπόσχονται συναρπαστικές στιγμές. Τα λάβαμε υπόψη μας επιχειρώντας να καταγράψουμε τα φαινόμενα του κινηματογραφικού μας χειμώνα.

Ονόματα διάσημων ηθοποιών και σπουδαίων σκηνοθετών βρίσκονται δίπλα σε άφθαρτους μύθους της ποπ κουλτούρας (όπως σε αυτόν του Τζέιμς Μποντ που επιστρέφει με το πολυαναμενόμενο «Spectre») ή δίπλα σε ονόματα υπαρκτών προσώπων, που οι ζωές τους δίνουν τροφή σε βιογραφίες, τη μόδα της εποχής μας.

Παρόντες στην κινηματογραφική κούρσα του χειμώνα είναι και Ελληνες σκηνοθέτες, που φιλοδοξούν να «σπάσουν» ταμεία. Ο Τάσος Μπουλμέτης της «Πολίτικης κουζίνας» έρχεται στο προσκήνιο μαζί με τον «Νοτιά» του, ενώ ο Μανούσος Μανουσάκης μάς προσκαλεί στο «Ουζερί Τσιτσάνης». Τέλος, ο διεθνής μας Γιώργος Λάνθιμος σερβίρει «Αστακό» για πιο σινεφίλ γούστα.

10+1 μεγάλες ιστορίες

The Revenant. Τον 19ο αιώνα, ένας έμπορος γούνας επιζεί έπειτα από ληστεία σε βάρος του και ζητάει εκδίκηση. O Αλεχάντρο Ινιαρίτου, του οσκαρικού «Birdman», έκανε δύσκολη τη ζωή του Λεονάρντο ντι Κάπριο και του Τομ Χάρντι. Γύρισε την ταινία σε φυσικούς χώρους, σε ένα περιπετειώδες ταξίδι από τον Καναδά μέχρι τη νότια άκρη της Αργεντινής. (21/1)

Spectre. O δεύτερος Τζέιμς Μποντ του Βρετανού Σαμ Μέντες φιλοδοξεί να επαναλάβει την επιτυχία του «Skyfall». Ο Ντάνιελ Κρεγκ πλαισιώνεται από τον Κριστόφ Βαλτς, τη Μόνικα Μπελούτσι και τη Λέα Σεϊντού. (Νοέμβριος)

Στην καρδιά της θάλασσας. Ο Ρον Χάουαρντ μεταφέρει στην οθόνη μια αληθινή θαλασσινή περιπέτεια που ενέπνευσε τον συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ για το αριστουργηματικό του «Μόμπι Ντικ». Το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ναθάνιελ Φίλμπρικ. Παίζουν: Κρις Χέμσγουορθ, Κίλιαν Μέρφι. (Πρωτοχρονιά)

The Hateful Eight. Σπαγκέτι γουέστερν με τη συνταγή του Κουέντιν Ταραντίνο. Μια άμαξα με 8 ταξιδιώτες διασχίζει την Αμερική λίγο μετά τον Εμφύλιο. Παίζουν: Κερτ Ράσελ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Σάμιουελ Τζάκσον, Τιμ Ροθ. (7/1)

Ανίερη συμμαχία. Ο Τζονι Ντεπ, αγνώριστος στον ρόλο ενός Ιρλανδού μαφιόζου, συνεργάζεται με το FBI κατά της ιταλικής μαφίας στη Βοστώνη των ’70s. Παίζει και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Γυρίστηκε από τον Σκοτ Κούπερ. (15/10)

Η γέφυρα των κατασκόπων. O Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί τον Τομ Χανκς σε μια ιστορία παραπλεύρως των κατασκοπικών περιπετειών. Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ένας δικηγόρος διαπραγματεύεται την απελευθέρωση ενός Αμερικανού πιλότου. (26/11)

Δίπλα στη θάλασσα. Μια πρώην χορεύτρια και ένας συγγραφέας, παντρεμένοι από καιρό, ταξιδεύουν στη Γαλλία των ’70s. H Αντζελίνα Τζολί σκηνοθετεί τον εαυτό της σε ένα ρομάντζο, στο πλευρό του Μπραντ Πιτ. (10/12)

Η διάσωση. Ο Ματ Ντέιμον και η Τζέσικα Τσαστέιν σε μια περιπέτεια του Ρίντλεϊ Σκοτ που εκτυλίσσεται στο Διάστημα. (1/10)

Θυσιάζοντας ένα πιόνι. Σκακιστή μονομαχία ΗΠΑ – Σοβιετικής Ενωσης σε εποχές κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου. Του Εντουαρντ Ζούικ. Με τον Τόμπι Μαγκουάιρ. (8/10)

Βόλτα στο κενό. O Ρόμπερτ Ζεμέκις σκηνοθετεί την αληθινή ιστορία του Φιλίπ Πετίτ, ο οποίος περπάτησε σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους. Ισως το πιο θεαματικό 3D της χρονιάς. (Οκτώβριος)

Joy. Ο Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, που μας έχει εντυπωσιάσει με τον «Οδηγό αισιοδοξίας» και τον «Οδηγό διαπλοκής», επιστρέφει παρέα με τους αγαπημένους του ηθοποιούς, τον Μπράντλεϊ Κούπερ και την Τζένιφερ Λόρενς. (24/12)

10+1 ιδιαίτερες στιγμές

Αστακός. Δυστοπία διά χειρός Γιώργου Λάνθιμου. Σε ένα απροσδιόριστο μέλλον οι μοναχικοί άνθρωποι φυλακίζονται σε ένα ξενοδοχείο. Εκεί, μέσα σε 45 ημέρες, πρέπει να βρουν σύντροφο. Αν αποτύχουν, επιλέγουν το ζώο στο οποίο θα ’θελαν να μεταμορφωθούν και αφήνονται ελεύθεροι στο διπλανό δάσος. Με τους Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Αγγελική Παπούλια, Τζον Σ. Ράιλι. (Νοέμβριος)

Ο νόμος της αγοράς. Γαλλικό κοινωνικό σινεμά που συγκλονίζει με την αμεσότητά του και την εξαιρετική ερμηνεία του Βενσάν Λιντόν. Ο σκηνοθέτης Στεφάν Μπριζέ περιγράφει το καθημερινό θρίλερ ενός μεσήλικου ανέργου.

Dheepan. Στα προάστια του Παρισιού τρεις πρόσφυγες από την εμπόλεμη Σρι Λάνκα (ένας άντρας, μια γυναίκα και ένα κορίτσι) παριστάνουν πως είναι οικογένεια. Ο Ζακ Οντιάρ, επίκαιρος όπως πάντα, πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. (19/11)

Carol. H Κέιτ Μπλάνσετ και η Ρούνεϊ Μάρα πρωταγωνιστούν στην ιστορία ενός ομοφυλοφιλικού έρωτα με φόντο την Αμερική των ’50s. O Τοντ Χέινς μεταφέρει στην οθόνη ένα μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ. (3/12)

Σκοτεινή ανάμνηση. Ενας κατηγορούμενος για έγκλημα βυθίζεται στο κενό της μνήμης του. Ψυχολογικό θρίλερ του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ. Με τους Ιθαν Χοκ και Εμα Γουότσον. (15/10)

Ο γιος του Σαούλ. Η μικρή έκπληξη των φετινών Καννών γυρίστηκε από τον Ούγγρο σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες, μαθητή του Μπέλα Ταρ. Το θρίλερ ενός Εβραίου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί.

Νιότη. Η καινούργια, ευφάνταστη ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο («Τέλεια ομορφιά») περιστρέφεται ανάλαφρη γύρω από τα νιάτα και τα γηρατειά. Mε τους Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Πολ Ντάνο, Ρέιτσελ Βάις. (15/10)

Taxi. Αποσπασματικές ιστορίες στο σημερινό Ιράν. Του Τζαφάρ Παναχί, που είναι κόκκινο πανί για τη λογοκρισία στη χώρα του. (Νοέμβριος)

Macbeth. Ο Μάικλ Φασμπέντερ και η Μαριόν Κοτιγιάρ σε διασκευή του διάσημου σαιξπηρικού έργου. Η σκηνοθεσία είναι από τον Αυστραλό Τζάστιν Κούρτζελ. (8/10)

Chronic. Δράμα του Μίτσελ Φράνκο («Μετά τη Λουτσία») που μας επιφυλάσσει σοκ στο φινάλε του. Με τον Τιμ Ροθ.

Ο μικρός πρίγκιπας. Γαλλικό animation βασισμένο στο διάσημο παραμύθι του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί. (Δεκέμβριος)

Χωρίς υπότιτλους

«Νοτιάς». Ο Τάσος Μπουλμέτης αφηγείται μια ιστορία ενηλικίωσης με φόντο την Αθήνα. Αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και τελειώνει το 1981, διότι προφανώς εκεί είναι και το τέλος της αθωότητας. (6/1)

«Ουζερί Τσιτσάνης». Ο Μανούσος Μανουσάκης μεταφέρει στην οθόνη το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, γύρω από τον έρωτα  ενός  χριστιανού  και  μιας Εβραίας στη Θεσσαλονίκη τα χρόνια  της  γερμανικής  κατοχής. (3/12)

«Chevalier». Μια παρέα ανδρών πρωταγωνιστεί στην παράλογη κωμωδία της Αθηνάς Τσαγγάρη. (15/10)

«Το σύμπτωμα». Κάτι σαν θρίλερ με την υπογραφή του Αγγελου Φραντζή. Ενα αλλόκοτο πλάσμα τρομοκρατεί ένα μικρό νησί.

«Interruption». Η σχέση της ζωής με την τέχνη σε μια ανατρεπτική ταινία, που έχει άξονά της  μια  φανταστική  παράσταση της «Ορέστειας». Του Γιώργου Ζώη.

Στη ζωή των άλλων

Ο Εντι Ρέντμεϊν, που πέρυσι κέρδισε Οσκαρ ως Στίβεν Χόκινγκ, μεταμορφώνεται σε Λίλι Ελμπε (η πρώτη τρανσέξουαλ) στο «Κορίτσι από τη Δανία» του Τομ Χούπερ. Ενας ρόλος στο μεταίχμιο βιογραφίας και μυθοπλασίας. (Πρωτοχρονιά)

Ο Μάικλ Φασμπέντερ μεταμορφώνεται σε Στιβ Τζομπς στην ομότιτλη βιογραφική ταινία, στην οποία ο Ντάνι Μπόιλ αναζητά το american dream πίσω από το δαγκωμένο μήλο της Apple. (19/11)

H Ζόι Σαλντάνα ενσαρκώνει τη μυθική τραγουδίστρια της τζαζ Νίνα Σιμόν στο «Nina» της Σίνθια Μορτ. Ισως κερδίσει και υποψηφιότητα για Οσκαρ. (17/12)

Η Κατρίν Φρο δεσπόζει στο γαλλικό «Μarguerite» του Ξαβιέ Τζιανολί, εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της πιο κακόφωνης σοπράνο της όπερας Φλόρενς Φόστερ Τζέκινς. Την ίδια «ντίβα» ετοιμάζεται να ενσαρκώσει και η Μέριλ Στριπ στο μελλοντικό «Florence» του Στίβεν Φρίαρς. (Πρωτοχρονιά)

O Ρόμπερτ Πάτινσον ενσαρκώνει τον Ντένις Στοκ, φωτογράφο του ιστορικού περιοδικού Life, που είναι και ο τίτλος της ταινίας του Αντον Κορμπάιν. Ο Στοκ γίνεται η σκιά του Τζέιμς Ντιν το 1954, όταν παιζόταν στις αίθουσες το «Ανατολικά της Εδέμ». (1/10)

Ο Μπεν Φόστερ, στον πρώτο μεγάλο ρόλο του, στο «Πρόγραμμα» του Στίβεν Φρίαρς, ενσαρκώνει τον αμφιλεγόμενο ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ. (5/11)

Ο Μπράιαν Κράντσον, εξαιρετικός στο τηλεοπτικό «Breaking Bad», υποδύεται τον σπουδαίο σεναριογράφο Ντάλτον Τράμπο στο «Trumbo», την πιο απρόβλεπτη βιογραφία της χρονιάς. (Ιανουάριος)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή