Παράταση κατά ένα έτος της συλλογικής σύμβασης εργασίας ζητεί η ΓΣΕΕ

Παράταση κατά ένα έτος της συλλογικής σύμβασης εργασίας ζητεί η ΓΣΕΕ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για έναν ακόμη χρόνο θα επιδιώξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) σε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Ηδη, η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η ισχύς της σημερινής ΕΓΣΣΕ, η οποία υπογράφτηκε στις 26 Μαρτίου του 2014, έπειτα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συνομοσπονδία θα επιδιώξει σε συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς την ενεργοποίηση της ρήτρας που ήδη προβλέπεται στην ισχύουσα σύμβαση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί η ισχύ της για ένα επιπλέον έτος.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, υπάρχει καταρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Μηδενικές αυξήσεις

Να σημειωθεί ότι η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ υπεγράφη τον Μάρτιο του 2014, χωρίς να προβλέπει αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, καθώς πλέον, βάσει της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6 του 2012, ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στα 586 ευρώ, από το κράτος και όχι μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η σύμβαση που υπέγραψαν οι εργοδοτικοί φορείς με τη ΓΣΕΕ διατηρούσε τον 13ο και τον 14ο μισθό, καθώς και σημαντικά επιδόματα, όπως του γάμου.

Η ισχύς της σύμβασης αυτής έληγε τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ η μετενέργειά της ίσχυε έως τις 31 Μαρτίου του 2015.

Εκτοτε αρχικά παρατάθηκε η μετενέργειά της, ενώ με το 3ο μνημόνιο δόθηκε παράταση στην ισχύ της σύμβασης έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με τη μετενέργεια να μπορεί να την κρατήσει σε ισχύ έως το τέλος του χρόνου.

Εάν δεν καταστεί δυνατή η παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από αυτήν κινδυνεύουν από την αρχή του 2016 να υποστούν νέες απώλειες, χάνοντας το επίδομα γάμου το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του μισθού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή