Υποσχόμενη έναρξη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η πρεμιέρα του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» να πήγε λίγο πίσω λόγω εκλογών, όμως η αναμονή άξιζε τον κόπο. Σε μια βραδιά που συγκέντρωσε πολλούς από τους λεγόμενους «ανθρώπους του σινεμά» (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δημοσιογράφους) στο Μέγαρο Μουσικής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ έδωσε το σήμα της έναρξης με… βοήθεια και από τον Γιώργο Μητσικώστα. Η αρχή δύσκολα θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αφού ως ταινία έναρξης επιλέχθηκε το «Youth» του Πάολο Σορεντίνο, περσινού νικητή του ξενόγλωσσου Οσκαρ με την «Τέλεια ομορφιά» του.

Κι αν το φετινό φιλμ του σπουδαίου Ιταλού auter δεν φτάνει το περσινό αριστούργημα, διαθέτει μπόλικο χιούμορ και έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Μάικλ Κέιν. Ο 82χρονος ηθοποιός υποδύεται τον Φρεντ, έναν σπουδαίο συνθέτη, ο οποίος, έχοντας αποσυρθεί πλέον, περνά τις διακοπές του σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο-σανατόριο της Ελβετίας. Μαζί του βρίσκεται ο καλός του φίλος Μικ (Χάρβεϊ Καϊτέλ), βετεράνος σκηνοθέτης που ετοιμάζει την τελευταία του ταινία. Ο Σορεντίνο αξιοποιεί την απουσία καθαρά ορισμένης πλοκής, ώστε να θίξει πλήθος φιλοσοφικών και άλλων ζητημάτων και βέβαια να παρουσιάσει τη συνηθισμένη (εκπληκτική) εικονοποιία του.

Καθώς το φεστιβάλ αρχίζει, μερικές προτάσεις για τα «sos»: ο «Κοιμώμενος γίγαντας», μια ιστορία ενηλικίωσης του Αντιου Σιβιντίνο, η οποία απέσπασε πολύ θετικά σχόλια και στο περασμένο Φεστιβάλ Κανών.

Επίσης, αναμενόμενο είναι και το «Bridgend» του Δανού Γέπε Ρόντε, όπως και το «Mistress America» του Νόα Μπάουμπαχ («Frances Ha»), ενώ στις ταινίες τεκμηρίωσης ξεχωρίζουν τα ευφάνταστα «Κατ’ οίκον περιορισμός» και «Από τους υπονόμους στο διάστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή