Δεύτερη ρύθμιση Παρασκευόπουλου για τον Ν. Ρωμανό

Δεύτερη ρύθμιση Παρασκευόπουλου για τον Ν. Ρωμανό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον Νίκο Ρωμανό να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο ΤΕΙ της Αθήνας με το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το ΤΕΙ της Αθήνας τελεί υπό κατάληψη από αντεξουσιαστές που διαμαρτύρονται για τη μη δυνατότητα του Νίκου Ρωμανού να παρακολουθεί διά ζώσης τα μαθήματά του, παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που έγιναν μετά την πολυήμερη απεργία πείνας που πραγματοποίησε τον περασμένο Χειμώνα.

Αιτία το γεγονός ότι για τους υπόδικους όπως είναι ο ίδιος (σ.σ. κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς) προκειμένου να λάβουν εκπαιδευτική άδεια θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του ο ανακριτής. Στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού το σχετικό αίτημα έχει απορριφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης, άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα, αίρωντας επί της ουσίας την αναγκαιότητα ανακριτικής έγκρισης για τους υπόδικους φοιτητές. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, οι «εφόσον η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση».

Βάσει των διατάξεων που ισχύουν, πρόσβαση στο «βραχιολάκι» έχουν όλοι οι καταδικασθέντες και οι προσωρινά κρατούμενοι, εκτός από όσους έχουν καταδικαστεί: για εσχάτη προδοσία, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για ανθρωποκτονία, για παράβαση της γενετήσιας ελευθερίας και για διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί του παρόντος, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προσανατολίζεται στην αλλαγή των εξαιρούμενων κατηγοριών, καθώς, εφόσον συμβεί αυτό, είναι ορατός ο κίνδυνος να αφεθούν ελεύθεροι με «βραχιολάκι» καταδικασθέντες για τρομοκρατία, όπως, για παράδειγμα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας της 17Ν.

Ως προς το ζήτημα του Νίκου Ρωμανού, ο υπόδικος και καταδικασθείς για συμμετοχή στη ληστεία στο Βελβεντό την περασμένη εβδομάδα με επιστολή του εξαπέλυσε επίθεση, μεταξύ άλλων, και σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, καταλογίζοντάς του εν ολίγοις ότι όλες οι ρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί μέχρι στιγμής για το συγκεκριμένο θέμα είναι προσχηματικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή