Εσοδα 80 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ

Εσοδα 80 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκατομμύρια ευρώ από φόρους και πρόστιμα τροφοδοτεί η πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ το δημόσιο ταμείο, καθώς οι έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων –πέραν εκείνων της Εισαγγελίας Αθηνών για τη διακρίβωση κυκλώματος που ξέπλενε μαύρο χρήμα– βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Οπως προκύπτει από τα δεδομένα έως τώρα, πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισπραχθεί από καταθέτες της λίστας που ελέγχθηκαν ήδη, και από αυτά περί τα 14 εκατομμύρια ευρώ με βάση τον νόμο Βαλαβάνη, που έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς και από τη συγκεκριμένη λίστα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο.

Μεγάλα ονόματα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής περιλαμβάνονται σε εκείνους που ήδη έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας στο Δημόσιο φόρους και πρόστιμα για καταθέσεις εκατομμυρίων που εντοπίστηκαν στη λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, με βάση τον πρόσφατο νόμο για την τακτοποίηση οφειλών στο Δημόσιο (νόμος Βαλαβάνη), από καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ εισπράχθηκαν ήδη 13.788.184 ευρώ για συνολικές οφειλές που βεβαιώθηκαν και ανήλθαν στο ποσό των 26.023.832 ευρώ.

Οι έλεγχοι

Ηδη οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο για 170 πρόσωπα που φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ, ενώ για άλλους 350 έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου της περιουσιακής τους κατάστασης και γενικότερα των οικονομικών τους, προκειμένου να διευκρινιστεί αν οι καταθέσεις τους στη λίστα περιείχαν χρήματα φορολογημένα και καθαρά.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς που συνεργάζονται στενά στο δύσκολο έργο τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και τις φορολογικές Αρχές ταυτοποίησαν σε 1.725 πρόσωπα και εταιρείες τούς αναγραφόμενους στη λίστα Λαγκάρντ λογαριασμούς, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο και δρομολογώντας τους ελέγχους για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Συνολικά, οι αναφερόμενοι στη λίστα Λαγκάρντ ήταν αρχικά 2.062, μεταξύ των οποίων και οι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα αρχεία των οποίων ο ίδιος είχε αφαιρέσει και για τον λόγο αυτό καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο.

Οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα των καταθετών της λίστας εκτιμάται ότι θα κρατήσουν καιρό, ενώ για πολλούς ελεγχόμενους οι οικονομικοί εισαγγελείς προχωρούν και σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων για να τους αναγκάσουν να πληρώσουν.

Παράλληλα, η έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών για τη διακρίβωση των καταγγελιών για ύπαρξη κυκλώματος από καταθέτες της λίστας που ξέπλεναν μαύρο, ενδεχομένως και πολιτικό χρήμα, επίσης βρίσκεται σε τροχιά επιτάχυνσης.

Μετά το ταξίδι των εισαγγελέων, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, στο Παρίσι και την εξέταση του Εμβρέ Φαλτσιανί, η εισαγγελική ομάδα μελετά τα στοιχεία που αποκόμισε από τη σημαντική, όπως εκτιμάται, κατάθεση, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και νέα εξέταση του Φαλτσιανί.

Ερωτηματικά

Οι έρευνες πάντως με αφορμή την κατάθεση Φαλτσιανί περιπλέκουν το κουβάρι των εμπλεκομένων, καθώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως και τα ερωτηματικά για πολλούς από τους καταθέτες της λίστας πολλαπλασιάζονται. Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για τις καταθέσεις ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ του δικηγόρου Γιώργου Παπασταύρου, καταθέτη της λίστας, που διενεργείται από τον επίκουρο εισαγγελέα οικονομικών εγκλημάτων Ιωάννη Δραγάτση, ενώπιον του οποίου ο κ. Παπασταύρου έδωσε εξηγήσεις στις αρχές του Σεπτέμβρη, αρνούμενος ότι τα χρήματα των καταθέσεων ήταν δικά του και υποστηρίζοντας ότι ήταν χρήματα πελάτη του, επίσης καταθέτη της λίστας Λαγκάρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή