O χαμηλός πληθωρισμός παραμένει το μεγάλο πρόβλημα για την ΕΚΤ

O χαμηλός πληθωρισμός παραμένει το μεγάλο πρόβλημα για την ΕΚΤ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνον η Fed που επανεξετάζει τις μελλοντικές της κινήσεις εξαιτίας της επιβράδυνσης σε Κίνα και αναδυόμενες αγορές. Ισχύει το ίδιο και για την ΕΚΤ, ωστόσο δεν είναι μόνον η επιβράδυνση της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών που την αναγκάζουν να επανεξετάσει τις δικές της μελλοντικές κινήσεις. Την εβδομάδα που τελείωσε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πως η τράπεζα χρειάζεται χρόνο για να εκτιμήσει αν πρέπει να επεκτείνει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά είναι έτοιμη «να προσαρμόσει το μέγεθός του, τη σύνθεσή του και τη διάρκειά του». Δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις δύο άλλων στελεχών της ΕΚΤ, του Πίτερ Πρατ και του Μπενουά Κερέ, είναι πλέον σαφές πως η τράπεζα εξετάζει ήδη την προοπτική να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να ανακόψει την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που βρίσκεται πλέον στο ανησυχητικό 0,1%.

Μολονότι ο κ. Ντράγκι τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί κατά πόσον παγιώνεται η επιβράδυνση των αναδυόμενων και να ανιχνευθούν οι παράγοντες που οδηγούν στην πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, ήταν σαφές ότι η ανησυχία του είναι ο πληθωρισμός. Προεξόφλησε ότι η επαναφορά του πληθωρισμού σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% θα καθυστερήσει, κάτι που προφανώς σχετίζεται με την επιβράδυνση της Κίνας, τη μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες και τη συνεπακόλουθη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Στους κόλπους της ΕΚΤ υπάρχουν επιθετικοί πολέμιοι οποιασδήποτε χαλαρής νομισματικής πολιτικής με προεξάρχοντα τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Ωστόσο, η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη υπαγορεύεται όχι μόνον από το διεθνές περιβάλλον αλλά και από την πολιτική της Fed. Οσο στις ΗΠΑ αναβάλλεται η αύξηση των επιτοκίων τόσο παραμένει το ευρώ σε σχετικά υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, ενισχύοντας τα κίνητρα του Μάριο Ντράγκι για μια πιο επιθετική ποσοτική χαλάρωση που θα οδηγήσει σε επιτάχυνση του πληθωρισμού και αποδυνάμωση του ενιαίου νομίσματος.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Μπενουά Κερέ πως έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης ενώ δεν βοηθάει η υψηλή ισοτιμία του δολαρίου έναντι των σημαντικότερων εταίρων της. Η προοπτική επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο την τόνωση του πληθωρισμού δεν βρίσκει, πάντως, σύμφωνους όλους τους αξιωματούχους της ΕΚΤ. Εκτός από τον γνωστό «ιέρακα» Γενς Βάιντμαν, που εναντιώθηκε από την αρχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 1,1 τρισ. ευρώ, ο Αυστριακός Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, φάνηκε επιφυλακτικός σε οποιαδήποτε σκέψη για επέκταση του προγράμματος, τασσόμενος υπέρ της «σταθερότητας στη νομισματική πολιτική». Κι ενώ δήλωσε προσωπικά αντίθετος με τις αγορές νέων τίτλων από την ΕΚΤ, ο κ. Νοβότνι παραδέχθηκε πως η απόφαση της Fed επηρεάζει τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή