Βασίλεβα: «Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Ελλάδα ως γείτονα χώρα»

Βασίλεβα: «Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Ελλάδα ως γείτονα χώρα»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιβελίνα Βασίλεβα, υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, είναι απολύτως ακριβής στο ραντεβού μας και αυστηρή στον λιγοστό χρόνο που έχει στη διάθεσή της. Οι απαντήσεις της είναι τεχνοκρατικές, με συχνές αναφορές στην κοινοτική νομοθεσία, χωρίς το «χρώμα» ή τη διαχυτικότητα που έχουν συνήθως οι πολιτικοί στις συνεντεύξεις τους. Τόσο που θυμίζει περισσότερο στέλεχος των Βρυξελλών, παρά πολιτικό μιας βαλκανικής χώρας.

Την ευκαιρία για τη συνέντευξη έδωσαν τα εγκαίνια, πριν από δύο εβδομάδες, του νέου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων της Σόφιας, που κατασκευάστηκε από ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με κοινοτική χρηματοδότηση. «Η νέα μονάδα σηματοδοτεί μια αλλαγή στην αντίληψή μας για τα απορρίμματα, από κάτι άχρηστο σε έναν πόρο», λέει. «Η Βουλγαρία έχει ένα εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων έως το 2020, το οποίο είναι εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν 57 τοπικά “συστήματα” στη χώρα, από τα οποία 39 έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν έως το τέλος του χρόνου. Φυσικά, ως συνέπεια, θα κλείσουμε σταδιακά όλες τις λειτουργούσες χωματερές. Σήμερα έχουμε περίπου 80 μικρές δημοτικές χωματερές, μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσουμε τις 41 και έχουμε αυστηρό πλάνο να κλείσουμε και τις υπόλοιπες».

Σε σχέση με τις διαμαρτυρίες που διατυπώνονται κάθε χειμώνα από την ελληνική πλευρά για τη διαχείριση των υδάτων του Εβρου (όποτε υπάρχουν πλημμύρες σε ελληνικό έδαφος) ή τη μεταφορά σκουπιδιών από τον Νέστο και τον Στρυμόνα, η κ. Βασίλεβα δείχνει ιδιαίτερα διπλωματική. «Oσον αφορά στις πλημμύρες, πέρυσι και φέτος έπεσαν πολλές βροχές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που δημιουργεί ζητήματα. Διαθέτουμε, ωστόσο, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και όποτε οι αναλύσεις δείχνουν ότι η στάθμη των ποταμών θα ανέβει, προειδοποιούμε εγκαίρως τους γείτονές μας», λέει. «Oσον αφορά τη μεταφορά απορριμμάτων, η λειτουργία των νέων, τοπικών συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εγγυάται ότι θα πάψουν να δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για την εφαρμογή των έργων αυτών, που είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους». Σημειώνει δε ότι από το 2010, οπότε υπεγράφη κοινή διακήρυξη ανάμεσα στα υπουργεία Περιβάλλοντος των δύο χωρών, ομάδες εργασίας από Ελλάδα και Βουλγαρία συναντώνται ανά τακτά διαστήματα και ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία για τα θέματα των διασυνοριακών υδάτων. «Υπάρχουν πολλές διασυνοριακές πρωτοβουλίες και προγράμματα σε εξέλιξη. Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Ελλάδα ως γείτονα χώρα», αναφέρει.

Ερωτώμενη για το… αγαπημένο θέμα των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, δηλαδή το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, η κ. Βασίλεβα δείχνει να εκπλήσσεται. «Από περιβαλλοντικής πλευράς, στο Κοζλοντούι εφαρμόζεται αυστηρά η κοινοτική νομοθεσία, γίνονται έλεγχοι και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Η σύντομη συνέντευξη κλείνει με το περιστατικό παράνομης διακίνησης απορριμμάτων από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, το οποίο αποκάλυψε η «Κ» στις αρχές του καλοκαιριού. «Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχα, πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή