Ενας Λεβέντης στη Βουλή

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απ’ την Κυριακή ώς τώρα, μάθαμε τα πάντα για τον Βασίλη Λεβέντη. Πως έχει γεννηθεί στις 2 Νοεμβρίου, άρα είναι Σκορπιός. Πώς κάτω απ’ το πουκάμισο επιμένει να φοράει φανελάκι. Πως στα νιάτα του έβγαλε «45άρι» δισκάκι τραγουδώντας «Τα παιδιά του Πειραιά». Πως η γυναίκα του, που την αποκαλεί «η κολόνα», έχει ένα γιο που βγήκε βουλευτής. Και πως τα οκτώ στελέχη του που έγιναν βουλευτές, δεν θα μας αφήσει να τα συνηθίσουμε: σε έξι μήνες, θα τα αλλάξει με τους πρώτους επιλαχόντες των ψηφοδελτίων.

Οι καλές προθέσεις, βέβαια, δεν σε βγάζουν πάντα στον κοινοβουλευτικό παράδεισο. Και οι Οικολόγοι παλαιότερα έλεγαν πως θα εναλλάσσουν τους βουλευτές τους, μέχρι που μια βουλευτίνα αρνήθηκε να παραιτηθεί, και ταμπουρώθηκε μέσα στο ωραίο της βουλευτικό αυτοκίνητο. Στο ίδιο μοτίβο, ο Βασίλης Λεβέντης που μιλάει για την κατάρα της οικογενειοκρατίας, έχει όλη τη φαμίλια του στα ψηφοδέλτια. Κι όσο για τα βουλευτικά αυτοκίνητα… ο ίδιος λέει πως θα συμβουλεύσει τους βουλευτές του να μην τα παραλάβουν καν. Ισως γιατί, ό,τι συνηθίσει κανείς, είναι δύσκολο μετά να το στερηθεί.

Οι κάμερες

Για τον Β. Λεβέντη, ας πούμε, είναι δύσκολο να στερηθεί τις κάμερες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι ο άνθρωπος που χρόνια ολόκληρα γινόταν κάθε βράδυ viral, πριν καν μάθουμε τι θα πει viral. Τα χιλιοπαιγμένα βίντεο με τις φάρσες και τις κατάρες απ’ το κανάλι 67 τον έχουν κάνει πλέον μασκότ του YouTube, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι. Για περισσότερη ποικιλία, προστέθηκε και μια σειρά από πρόσφατα χιτ.

Οπως το βιντεάκι με τίτλο «Το σαμποτάζ της Αννούλας», όπου κάποια Αννούλα στο βάθος του στούντιο κατά λάθος βάζει τέκνο μουσική ενώ ο πρόεδρος είναι στον αέρα. Ο Βασίλης Λεβέντης έξαλλος σαν άλλοτε τινάζεται όρθιος. «Ασ’ τα, ρε παιδί μου!», φωνάζει, «Τι ήρθες και πειράζεις εκεί;»!

Ακόμα κι αυτό, φυσικά, δεν συγκρίνεται με την έτερη λεβεντική ιστορία που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία. Σύμφωνα μ’ αυτήν, τον Βασίλη Λεβέντη κάλεσε πρόσφατα ο Γιώργος Παπαδάκης στην εκπομπή του, μόνο που εκείνος μπερδεύτηκε: αντί για τον ΑΝΤ1 στο Μαρούσι, πήγε στον Alpha στην Κάντζα, όπου και εισέβαλε φουριόζος ρωτώντας «πού είναι το στούντιο του Παπαδάκη;»! Το ράλι που έκανε στη συνέχεια για να προλάβει να φτάσει στο Μαρούσι πριν βγει ο Γιώργος Παπαδάκης ολομόναχος στον αέρα, θα έδινε φοβερό υλικό στον Ρόουαν Ατκινσον, για νέες ιστορίες με το Μίνι του Mister Bean.

Αλλά, βέβαια, αυτό δεν είναι το προφίλ που θέλει ο Βασίλης Λεβέντης για το κόμμα του. Εκείνος προτιμά να τον βλέπουμε ως συνεχιστή της Ενώσεως Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, και μάλλον γι’ αυτό στα κανάλια τα στελέχη τού πετούν ατάκες του τύπου «εμείς στην Ενωση Κεντρώων διατηρούμε business logic»!

Γιατί, βλέπετε, οι εποχές έχουν αλλάξει, και μαζί και η εικόνα του Βασίλη Λεβέντη. Μετά που απέκτησε έδρανο η Ραχήλ Μακρή, μετά που έγινε πρόεδρος η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά που πήρε υπουργείο ο Παύλος Χαϊκάλης, το «γιατί όχι και ο Λεβέντης;» σταμάτησε να έχει προφανή απάντηση. Απ’ τον Ιανουάριο και μετά, ο χρόνος άρχισε να μετρά υπέρ της Ενωσης Κεντρώων. Στην πόλη άκουγες πως «τουλάχιστον ο Λεβέντης είναι τίμιος», πως «είναι ειλικρινής», πως «τα είχε προβλέψει όλα».

Η σύνοψη

Αυτό που τελικά συνέβη, βέβαια, ο Βασίλης Λεβέντης των ’80s ούτε να το σκεφτεί δεν θα τολμούσε. Σ’ αυτές τις εκλογές άφησε πίσω του το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, και βρέθηκε με εννέα έδρες στο Κοινοβούλιο. Τη σύνοψη της πολιτικής του καριέρας την έκανε αμέσως μετά ο ίδιος:

«Σαράντα χρόνια λύπες και δύο μέρες χαρά», είπε στις κάμερες. Κι έτσι, ο άνθρωπος που του έκαναν πλάκα, τώρα αποφασίζει –και αυτός– για τη μοίρα μας.

Και κάπου εκεί έξω, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος γυρνά κατάκοπος απ’ τα δικαστήρια, όπου επέστρεψε ως μάχιμος δικηγόρος, ανοίγει το κανάλι της Βουλής, και βλέπει τον Βασίλη Λεβέντη στρογγυλοκαθισμένο στη δική του βουλευτική του καρέκλα. Η εκδίκηση, βλέπετε, είναι μια πίτσα που τρώγεται κρύα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή