Ο Πούτιν, ο Μπερλουσκόνι και το κρασί του 1775

Ο Πούτιν, ο Μπερλουσκόνι και το κρασί του 1775

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγγελική έρευνα δρομολόγησαν οι δικαστικές αρχές της Ουκρανίας με στόχο τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την κατανάλωση του σπανιότατου κρασιού Χερές ντε λα Φροντέρα, του 1775.

Το εν λόγω «έγκλημα» διέπραξε ο Πούτιν με τον Μπερλουσκόνι την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του «Καβαλιέρε» στην Κριμαία κατόπιν προσκλήσεως του Ρώσου προέδρου.

Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν τη φερόμενη ως μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο, η οποία βρίσκεται στην οινοποιία Μασάντρα. Εκεί, οι δύο φίλοι εντόπισαν μπουκάλι του ισπανικού κρασιού, το οποίο αγοράσθηκε από τον κόμη Μιχαήλ Βοροντσόφ το 1775 και αποθηκεύθηκε στην κάβα της Κριμαίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Μεγάλης Αικατερίνης.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, όμως, που υπηρέτησε ως δικαστικός στην Κριμαία πριν από τη ρωσική προσάρτηση του περασμένου έτους, δεν θεώρησε «χαριτωμένη» την οινογνωσία των Πούτιν και Μπερλουσκόνι, διατάσσοντας έρευνα με στόχο την άσκηση δίωξης για διακεκριμένη κλοπή, εκτιμώντας την απώλεια στις 100.000 ευρώ.
Η επίσκεψη του Μπερλουσκόνι στην Κριμαία περιελάμβανε -εκτός της οινογνωσίας- και μετάβαση σε ορθόδοξη μονή, καθώς και σε μνημείο Σικελών στρατιωτών οι οποίοι πολέμησαν και σκοτώθηκαν στον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853-56.

Τηλεοπτικά «στοιχεία»

Η επίμαχη ενέργεια έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των δύο ανδρών στις κάβες της οινοποιίας Μασάντρα, όπου ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε τον Μπερλουσκόνι να περιεργάζεται την εν λόγω φιάλη.

Μετά την προβολή του θέματος από την τηλεόραση της -ρωσικής πλέον- Κριμαίας, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Κιέβου ψήφισε τον αποκλεισμό του Μπερλουσκόνι για τρία χρόνια από τη χώρα, «για την προστασία του κράτους».

Η οινοποιία Μασάντρα ιδρύθηκε το 1894 από τον πρίγκιπα Λεφ Γκολίνσκι, ενώ έκτοτε τα κρασιά της υπήρξαν δημοφιλή στην ΕΣΣΔ και μετέπειτα στη Ρωσία. Η κάβα της οινοποιίας περιέχει περί τις 500.000 μπουκάλια, μεταξύ τους και μόλις πέντε φιάλες Χερές ντε λα Φροντέρα, μία από τις οποίες προσέφερε η διευθύντρια της Μασάντρα, Γιανίνα Παβλένκο, στους Πούτιν και Μπερλουσκόνι. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι η επίσκεψη του Μπερλουσκόνι αντιβαίνει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. για την προσάρτηση της Κριμαίας. Ο Μπερλουσκόνι είχε επισκεφθεί τον Πούτιν και τον Ιούνιο, με τους δύο άνδρες μεταξύ άλλων να συναντώνται και να ψαρεύουν στον ποταμό Γενέσεϊ της Σιβηρίας.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή