Δημοσίευμα «βόμβα» κάνει λόγο για δωροδοκία του Πλατινί από τον Μπλάτερ

Δημοσίευμα «βόμβα» κάνει λόγο για δωροδοκία του Πλατινί από τον Μπλάτερ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πολυπλόκαμο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει τη διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA), καθώς μετά την ανάκριση του προέδρου Ζεπ Μπλάτερ και την έρευνα στο γραφείο και στον υπολογιστή του την Παρασκευή, ήρθε χθες δημοσίευμα να αποκαλύψει ότι η διαβόητη πληρωμή των 2 εκατ. ελβετικών φράγκων από τον Ελβετό παράγοντα στον πρόεδρο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας (UEFA) Μισέλ Πλατινί αποτελούσε δωροδοκία για να αποσύρει ο Γάλλος την υποψηφιότητά του για την προεδρία της FIFA.

Παράλληλα, η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA άρχισε νέα έρευνα τόσο για τον κ. Μπλάτερ όσο και για τον κ. Πλατινί και αναμένεται της επόμενες ημέρες να καλέσει τους δύο παράγοντες για καταθέσεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η καταβολή από τον κ. Μπλάτερ στον κ. Πλατινί του ποσού που ισούται με 1,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011 δεν αφορά, όπως ισχυρίστηκε ο Ελβετός παραιτηθείς πρόεδρος της FIFA, σε αμοιβή του κ. Πλατινί για υπηρεσίες που προσέφερε από το 1999 έως και το 2002, αλλά σε προσπάθεια του κ. Μπλάτερ να απομακρύνει από τη διαδικασία εκλογής τον κυριότερο αντίπαλό του. Αυτό δίνει απάντηση και στη γενική απορία περί δεκαετούς καθυστέρησης της καταβολής της αμοιβής του κ. Πλατινί.

Οι ελβετικές αρχές θεωρούν ότι η καταβολή του ποσού αυτού συνιστά «απιστία» και ότι αποτελεί στοιχείο που ενισχύει την κατηγορία κατά του επί 17 χρόνια προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας ότι δρούσε εκτός ή και εναντίον των συμφερόντων της FIFA.

Ετσι, η… μπάλα του σκανδάλου παίρνει πλέον και τον πρόεδρο της UEFA, που θεωρείται ακόμη ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή του κ. Μπλάτερ στην προεδρία της διεθνούς ομοσπονδίας στις εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι δεν κατηγορείται για κάτι, καθώς η πληρωμή ήταν σύμφωνη με την ελβετική νομοθεσία. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η υπόθεση μπορεί να πλήξει την εικόνα και τη φήμη του, όσο και αυτές της UEFA, και είπε ότι θα προσπαθήσει να συνδράμει στην τάχιστη επίλυση του ζητήματος.

Από τη δική του πλευρά, ο όλο και πιο στριμωγμένος κ. Μπλάτερ διατράνωσε χθες την αθωότητά του και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει πριν από την ανάδειξη του διαδόχου του σε πέντε μήνες, παρά τις σχετικές πιέσεις. Τρεις μέρες μετά την πολύωρη ανάκρισή του από τη Γενική Εισαγγελία της Ελβετίας και την κατάσχεση στοιχείων από το γραφείο του, ο 79χρονος παράγοντας δήλωσε πως δεν έχει διαπράξει κάτι παράνομο ή ακατάλληλο και ότι η πληρωμή στον κ. Πλατινί ήταν καθ’ όλα νόμιμη, με καταβολή και των δεόντων υπέρ των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.

Τα κακουργήματα της κακοδιαχείρισης και της απιστίας για τα οποία ερευνάται ο κ. Μπλάτερ επισύρουν έως και πενταετή ποινή φυλάκισης, όμως νομικοί κύκλοι στη χώρα λένε ότι δύσκολα θα επιβληθεί ποινή άνω των δύο ετών, που θα πάρει πιθανότατα ανασταλτικό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή