Συνεχείς αναβολές κατεδάφισης αυθαιρέτων

Συνεχείς αναβολές κατεδάφισης αυθαιρέτων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίδραση μιας ομάδας ιδιοκτητών αυθαιρέτων αρκούσε για να αναβληθεί για δεύτερη φορά η κατεδάφιση, η οποία έχει τελεσιδικήσει και εκκρεμεί από 20ετίας. Ο λόγος, για τα Περιβολάκια Ραφήνας, στα οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επιχείρησε χθες να εφαρμόσει τον νόμο, κατεδαφίζοντας 10 παράνομα σπίτια. Ηρθε όμως αντιμέτωπη όχι με τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, αλλά και με τοπικούς πολιτευτές και βουλευτές, που έσπευσαν, ως είθισται, να συνταχθούν με το «λαϊκό αίσθημα», αλλά όχι με τη νομιμότητα.

Τις τελευταίες ημέρες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχει ξεκινήσει και πάλι την προσπάθεια κατεδάφισης αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς της Αττικής, με πενιχρά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις αντιδράσεις: χθες αναβλήθηκε και πάλι για τις αρχές Οκτωβρίου η κατεδάφιση δέκα αυθαιρέτων στα Περιβολάκια Ραφήνας, καθώς στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί περίοικοι προκειμένου να αποτρέψουν την έλευση των μηχανημάτων.

Στο πλευρό των αυθαιρετούντων βρέθηκαν ο δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και κάποιοι βουλευτές (όπως ο κ. Γ. Πάντζας του ΣΥΡΙΖΑ).

Ανάλογη κατάσταση συνάντησαν τα συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χθες στη Λαυρεωτική, όταν προσπάθησαν να κατεδαφίσουν παράνομη προβλήτα και τον διάδρομο πρόσβασης σε αυτή από κατοικία φαρμακοβιομήχανου. Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν και απέτρεψαν την κατεδάφιση, υποστηρίζοντας ότι από τις εγκαταστάσεις εξυπηρετούνται οι λουόμενοι.

Η ιστορία βέβαια επαναλαμβάνεται. Την προηγούμενη χρονιά επιστρατεύτηκαν και πάλι βουλευτές υπέρ των παρανομούντων, με αποτέλεσμα να αναβληθεί (με «όχημα» δύο διαφορετικές τροπολογίες σε νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος) η κατεδάφιση των αυθαίρετων ταβερνών στον Σχινιά και στο Μικρολίμανο του Πειραιά (πάντως οι προθεσμίες για την κατεδάφιση και των δύο ομάδων αυθαιρέτων πλησιάζει και πάλι). Μάλιστα υπήρξε περίπτωση βουλευτή που ζήτησε… να ανασταλούν όλες οι κατεδαφίσεις σε δάση στην Αττική μέχρι να ολοκληρωθεί η κύρωση των δασικών χαρτών, παρότι η διαδικασία αυτή δεν δύναται (και δεν πρέπει) να οδηγήσει σε «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων. Στην περίπτωση της Ραφήνας, πάντως, έχει ζητηθεί η επέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, υπέρ των αυθαιρετούντων φυσικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή