Δυσφορία στο EWG για τα «τεχνικά ζητήματα»

Δυσφορία στο EWG για τα «τεχνικά ζητήματα»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή ρόλων έφερε παράπονα. Τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, που απαρτίζουν το γνωστό Euroworking Group (EWG), κλήθηκαν να διαμορφώσουν τη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να εκταμιευθούν οι δύο υποδόσεις, που συνολικά αθροίζουν σε 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η λίστα αυτή θα λάβει την τελική της μορφή μέσα στην εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη του EWG. Ωστόσο, κατά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, αρκετοί εκπρόσωποι υπουργείων της Ευρωζώνης παραπονέθηκαν ότι δεν μπορούν αυτοί να μπαίνουν σε συζητήσεις τόσο λεπτομερείς για το ελληνικό πρόγραμμα. Η δουλειά αυτή θα έπρεπε να γίνεται σε επίπεδο θεσμών, όπως είπαν.  Αλλη μία απόδειξη του ρόλου της γνωστής τρόικας, καθώς ούτε οι πολιτικοί σε επίπεδο EWG θέλουν να ασχολούνται με τα λεγόμενα «τεχνικά ζητήματα», αλλά να ελέγχουν την υλοποίησή τους. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του EWG κ. Τ. Βίζερ.

Στερεύει καθημερινά από φρέσκα κεφάλαια το Χρηματιστήριο, γι’ αυτό και ο τζίρος του Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Για παράδειγμα, στη χθεσινή συνεδρίαση σε κάθε λεπτό των συναλλαγών εισέρχονταν μόλις 44.833 ευρώ, όταν την τελευταία συνεδρίαση (26/6) πριν από τα capital controls σε κάθε λεπτό των συναλλαγών εισέρχονταν 154.459 ευρώ. Η καλύτερη επίδοση της χρονιάς ήταν η τελευταία συνεδρίαση (23/1) πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνη την ημέρα κάθε λεπτό εισέρχονταν εντολές αξίας 610.233 ευρώ. Αν μεταφερθούμε στις συνεδριάσεις το 2007, εισέρχονταν πάνω από 1,07 εκατ. ευρώ το λεπτό.

Γεμάτα τα ντουλάπια

Πέραν της οικονομικής αβεβαιότητας, των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων και της μείωσης της ζήτησης, συνεπεία της αύξησης του ΦΠΑ σε σειρά τροφίμων, το Ινστιτούτο Ερευνας και Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα υποχωρήσουν οι πωλήσεις τροφίμων και για έναν ακόμη λόγο: διότι οι καταναλωτές έχουν ακόμη πολλά αποθέματα από τα τρόφιμα που έσπευσαν πανικόβλητοι να αγοράσουν μόλις προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα και εν συνεχεία τα capital controls. Τελευταία, μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι καταναλωτές που επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ και ζητούν να επιστρέψουν… μακαρόνια και να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Εκτη κατά σειρά παράταση της λειτουργίας του ΟΔΙΕ

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 παρατάθηκε η λειτουργία του ΟΔΙΕ, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υπέγραψε το σύνολο της κυβέρνησης και δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, παρέχει την έκτη κατά σειρά παράταση της λειτουργίας του ΟΔΙΕ. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η νέα αναβολή αποδίδεται στην «έκτακτη περίπτωση» και «εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη» για την εκ νέου παράταση της προθεσμίας εκκαθάρισης της εταιρείας ΟΔΙΕ Α.Ε., προκειμένου να κυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος μεταξύ ΟΔΙΕ και ΟΠΑΠ, από τη νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.

Εθνική γραμμή σε εργασιακά εν αναμονή της τρόικας

Με τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζόμενων συναντάται σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτ.), ξεκινώντας τον κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους και ανοίγοντας στην πράξη τη διαδικασία διαλόγου για τα εργασιακά. Ενόψει δε της έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών, η διαμόρφωση μιας «εθνικής γραμμής» στο θέμα θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, στην προσπάθεια αναζήτησης των βέλτιστων πρακτικών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. Μάλιστα, χθες, η ΓΣΕΕ συμφώνησε με τους εργοδοτικούς φορείς να παραταθεί η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014 μέχρι το τέλος του 2015, διασώζοντας το επίδομα γάμου και μια σειρά θεσμικών δικαιωμάτων έως τον Μάρτιο του 2016. Με την ελπίδα ότι μέχρι τότε οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν με τους θεσμούς δεν θα ανατρέψουν επί τα χείρω τα πράγματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή