Μειώθηκαν 60% τον Ιούλιο οι εισροές συναλλάγματος από τη ναυτιλία

Μειώθηκαν 60% τον Ιούλιο οι εισροές συναλλάγματος από τη ναυτιλία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υστέρηση παρουσίασαν οι εισπράξεις από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών κατά τον Ιούλιο, πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls, καθώς σημαντικός αριθμός ναυτιλιακών επιχειρήσεων αναγκάστηκε να αναδρομολογήσει στο εξωτερικό έσοδα από ναύλους και αγοραπωλησίες πλοίων προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις του. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούλιο οι εισπράξεις από μεταφορές, οι εισροές δηλαδή συναλλάγματος, υποχώρησαν κατά 60% στα 470,7 εκατ. από 1,172 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των εισπράξεων συναλλάγματος από μεταφορές προέρχεται από την ποντοπόρο ναυτιλία, καθίσταται σαφές πως τα capital controls θα επηρεάσουν σημαντικά το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών αλλά και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως ο Ιούλιος πιθανότατα θα αποδειχθεί ο μήνας με τη μικρότερη πτώση, αφού η εξέλιξη της κρίσης και η διατήρηση των capital controls αναμένεται να έχουν γενικεύσει το φαινόμενο.

Επιχειρήσεις μεγάλης εντάσεως κεφαλαίου όπως είναι οι ναυτιλιακές αδυνατούν να ανταποκριθούν με την ταχύτητα που απαιτείται στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον που λειτουργούν με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ακόμα και με τις ρυθμίσεις που έχουν προβλεφθεί για αυτές. Δαπάνες εκατομμυρίων στο εξωτερικό για επισκευές, αγορές ή ναυπηγήσεις πλοίων και πληρωμές για τα καύσιμα των πλοίων είναι μερικές μόνον από τις συνήθεις συναλλαγές του κλάδου. Ετσι η είσπραξη πλέον των εσόδων τους στο εξωτερικό αναμένεται να αφαιρέσει αρκετά δισεκατομμύρια συναλλάγματος από την ελληνική οικονομία. Πόσα; Μια τάξη μεγέθους προκύπτει από τα στοιχεία του 2014: το 2014 τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών σε ξένο συνάλλαγμα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, διαμορφώθηκαν στα 13,183 δισ. ευρώ (συγκρινόμενα με 12,089 δισ. ευρώ το 2013). Εισέπραξαν δηλαδή εμβάσματα από το εξωτερικό σε ελληνικές τράπεζες ύψους 13,183 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 1,1 δισ. σε μηνιαία βάση. Από τα 13,183 δισ. αυτά, τα 5,262 δισ. εξήλθαν και πάλι στο εξωτερικό για δαπάνες και λειτουργικά έξοδα, ενώ αλλά 7,931 δισ. παρέμειναν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα πάντα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Φέτος κατά το πρώτο εξάμηνο, όπως υποδεικνύουν τα σχετικά δεδομένα, οι εισπράξεις είχαν ενισχυθεί σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, μεταξύ άλλων και λόγω της καλύτερης πορείας ορισμένων τμημάτων της ναυλαγοράς, σχολιάζουν τραπεζικοί κύκλοι. Ομως η δυναμική στις εισροές συναλλάγματος ανακόπηκε αποφασιστικά με την επιβολή και διατήρηση των capital controls. Και αναμένεται να συντηρηθεί τουλάχιστον για το υπόλοιπο του έτους και σίγουρα μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στοιχείο, απαραίτητο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ειδικά μεταξύ πολλών ξένων μετόχων με σημαντικές συμμετοχές σε ελληνικές εισηγμένες και μη ναυτιλιακές επιχειρήσεις, πολλοί εκ των οποίων αξιώνουν πλέον από τις ελληνικές διαχειρίστριες ναυτιλιακές όχι μόνο συναλλαγές στο εξωτερικό αλλά και μεταφορά έδρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή