Νέες έρευνες για τον τάφο της Νεφερτίτης

Νέες έρευνες για τον τάφο της Νεφερτίτης

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα βρεθεί, άραγε, ο τάφος της πανέμορφης βασίλισσας της Αιγύπτου, Νεφερτίτης; Αυτό πιστεύει ο Βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Ριβς, ο οποίος έδωσε πραγματική μάχη, προκειμένου να υπερασπιστεί τη θεωρία του μπροστά στις αριστουργηματικές τοιχογραφίες του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών. Ο Ριβς πιστεύει ότι η Νεφερτίτη βρίσκεται σε κάποιον μυστικό θάλαμο στον τάφο του νεαρού αγοριού που βασίλεψε στην Αίγυπτο. Τώρα, ή καλύτερα σε λίγους μήνες, θα έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να δοκιμαστεί στην πράξη η θεωρία του Ριβς και να διαπιστωθεί κατά πόσον ευσταθεί. Εξοπλισμένος με ένα πολύπλοκο ραντάρ, ο Βρετανός αρχαιολόγος θα προσπαθήσει να δείξει ότι η βασίλισσα της Αιγύπτου βρίσκεται θαμμένη στον υπόγειο τάφο του νεαρού βασιλιά.

Δεν είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει το εγχείρημα. Πολλοί άλλοι αρχαιολόγοι έχουν, κατά καιρούς, προσπαθήσει να εντοπίσουν τον τάφο της πανέμορφης βασίλισσας –η οποία διαδραμάτισε σημαντικό πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο κατά τον 14ο αιώνα π.Χ.– χωρίς ποτέ να καρποφορήσουν οι κόποι τους.

Η Νεφερτίτη, αξίζει να σημειωθεί, ήταν μία δυναμική γυναίκα η οποία υποστήριξε ενεργά τον σύζυγό της, φαραώ Ακενατών, ο οποίος προσωρινά οδήγησε την Αίγυπτο στον μονοθεϊσμό, καθιστώντας υποχρεωτική τη λατρεία του θεού του Ηλιου, Ατόν. Σύμφωνα με τη θεωρία του Ριβς, η Νεφερτίτη πρέπει να βρίσκεται θαμμένη σε μυστικό θάλαμο, δίπλα σε αυτόν όπου βρέθηκε ο φαραώ Τουταγχαμών, γιος του Ακενατών. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια θεωρία, ο φαραώ Τουταγχαμών, ο οποίος πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία 18 ετών, τάφηκε εσπευσμένα σε έναν υπόγειο θάλαμο, ο οποίος, όμως, δεν είχε κατασκευαστεί για να τον φιλοξενήσει. Ο θάνατός του, μάλιστα, εξανάγκασε τους ιερείς να ανοίξουν εκ νέου τον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης, παρά την πάροδο δέκα ετών από τον θάνατό της, επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί το ταφικό μνημείο για το νεαρό αγόρι. Ο Ριβς ανέπτυξε τη θεωρία του δείχνοντας την τοιχογραφία που αναπαριστά τον φαραώ Τουταγχαμών και τον διάδοχο του Αϊ, η οποία κοσμεί τον ταφικό του θάλαμο και βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το σημείο όπου βρισκόταν η μούμια του έφηβου βασιλιά που πέθανε στο 1324 π.Χ., αφού προηγουμένως βασίλεψε επί εννέα χρόνια.

Οι λίγοι παριστάμενοι, αρχαιολόγοι και αξιωματούχοι του αρμόδιου υπουργείου, που βρέθηκαν στο ταφικό μνημείο παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σύντομη ομιλία του Βρετανού αρχαιολόγου, που εργάζεται για το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Ανάμεσα τους και ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων, Μαμντού αλ Νταματί. Ο Βρετανός αρχαιολόγος κατέληξε ότι οι περίτεχνες τοιχογραφίες του ταφικού θαλάμου πιθανόν να υποκρύπτουν τις μυστικές εισόδους σε έναν δεύτερο θάλαμο. «Ως θεωρία είναι ομολογουμένως πολύ καλή, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι ευσταθεί, ότι, δηλαδή, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», προσέθεσε ο Ριβς. Προφανώς ένιωθε τη βαρύνουσα σημασία που είχαν τα λόγια του καθώς στεκόταν στο μέσο της Κοιλάδας των Βασιλέων, εκεί όπου στις 9 Νοεμβρίου του 1922, ο Χάουαρντ Κάρτερ, ένας άλλος Βρετανός αρχαιολόγος, είχε ανακαλύψει τον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών, μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών.

«Πιστεύω, όμως, ότι αξίζει τον κόπο να ελέγξουμε αυτή τη θεωρία αφού είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε εύκολα και χωρίς να προκαλέσουμε φθορές στο μνημείο», τόνισε ο Ριβς εξηγώντας ότι το ιαπωνικό ραντάρ που έχει στην κατοχή του μπορεί να ελέγξει τους τοίχους του θαλάμου για μυστικά περάσματα ή κρυμμένες πόρτες. Η εξέταση του χώρου θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, καθώς απαιτείται η έκδοση ειδικών αδειών, μία διαδικασία που είναι συνήθως χρονοβόρα. Πριν δοθεί έγκριση για ανασκαφή, πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ραντάρ δεν πρόκειται να προκαλέσει φθορές στους τοίχους του ταφικού μνημείου.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Νταματί τόνισε ότι είναι κατά 70% σίγουρος ότι η «έρευνα θα έχει θετικά αποτελέσματα και ότι κάτι πολύ ενδιαφέρον θα ανακαλυφθεί». Παρά την αισιοδοξία του, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος αμφισβητεί κατά πόσο τελικά θα βρεθεί ο τάφος της Νεφερτίτης. Αντιθέτως, πιθανολογεί ότι η αρχαιολογική σκαπάνη θα εντοπίσει τον ταφικό θάλαμο είτε της Κίγια, μιας άλλης συζύγου του Ακενατών, είτε κάποιου άλλου μέλους της βασιλικής οικογένειας. «Αν βρεθεί κάποια άλλη πτέρυγα αυτού του τάφου, πιθανώς προγενέστερη, αυτό και μόνο θα είναι μία εκπληκτική ανακάλυψη», κατέληξε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή