Πάρτι για συνωμοσιολόγους στο Διαδίκτυο

Πάρτι για συνωμοσιολόγους στο Διαδίκτυο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λοιπόν, ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια πίσω από τη σπουδή της κυβέρνησης να διευκολύνει τις απαλλαγές των μαθητών από τα θρησκευτικά. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση! Το άρθρο 10 του τρίτου Μνημονίου το αναφέρει ξεκάθαρα: «Κατάργηση Θεολογικών Σχολών σε Πανεπιστήμιο από 16.10.2016. Μετατροπή σε Θρησκειολογικές Σχολές του Τμήματος των Φιλοσοφικών Σχολών. Κατάργηση μαθήματος Θρησκευτικών σε όλες τις Εκπαιδευτικές Βαθμίδες και εισαγωγή μαθήματος Θρησκειολογίας από 12.9.2016». Αυτό που επίσης δεν τολμούν να σας πουν τα συστημικά ΜΜΕ είναι ότι στην ίδια σύμβαση προβλέπονται ακόμα «η υποχρεωτική επίσκεψη σε Συναγωγή και Ισλαμικό Τέμενος από Εκπαιδευτική Βαθμίδα του Δημοτικού», η «Κατάργηση μαθήματος Ελληνικής Ιστορίας», ιδίως το κεφάλαιο για την Ελληνική Επανάσταση, η «Κατάργηση Εθνικών Εορτών και Παρελάσεων καθώς επίσης και η «Πρακτική εφαρμογή του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγωγήσεως σε όλες τις Σχολικές Βαθμίδες».

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, ας το διευκρινίσουμε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

Πρόκειται για μια ακόμα ευφάνταστη θεωρία που ανθεί τις τελευταίες ημέρες στο Ιντερνετ, σατανική μιας και στοχεύει και στην πατρίδα και στη θρησκεία και στην οικογένεια ταυτοχρόνως. Εντύπωση προκαλεί ότι έχει αναρτηθεί μέχρι και σε πύλη ενημέρωσης εκπαιδευτικών (dictyo.gr), αποτελώντας μάλιστα το δημοφιλέστερο άρθρο της. Ως «πηγή» αναφέρεται φυσικά το makeleio. gr, η παιδική χαρά των συνωμοσιολάγνων, που ειρήσθω εν παρόδω σύμφωνα με τα στατιστικά της Alexa είναι το 13ο δημοφιλέστερο σάιτ στην Ελλάδα.

Oχι ο Δημήτρης Καμμένος δεν είναι ο μόνος στη χώρα που πιστεύει ότι κάτι σάπιο κρύβεται πίσω από την πτώση των Δίδυμων Πύργων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το 59% των Ελλήνων θεωρούν ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν προσχεδιασμένη, το 61% ότι ο Κώστας Σημίτης είναι Εβραίος, το 75% ότι η ελληνική κρίση είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου από ξένα κέντρα και το 69% ότι το φάρμακο για τον καρκίνο έχει βρεθεί και μας το κρύβουν. Με αυτά τα δεδομένα ίσως θα έπρεπε να δώσουμε άφεση αμαρτιών στους δημοσκόπους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αστικοί μύθοι και οι θεωρίες συνωμοσίας επιμένουν ακόμα και όταν έχουν παρουσιαστεί συντριπτικά στοιχεία εναντίον τους, ακόμα και όταν η διάψευσή τους βρίσκεται μόνο ένα κλικ μακριά. Πρόσφατα γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας αναρτούσε στη σελίδα του στο φέισμπουκ τη γνωστή ψεύτικη έρευνα του «Τζον Χοπκινς» (sic) ότι με τη διατροφή μπορούμε να σκοτώσουμε τα καρκινικά κύτταρα. (Αυτόν και δεκάδες άλλους τέτοιους μύθους καταρρίπτει μαεστρικά ο Θοδωρής Δανιηλίδης στο ellinikahoaxes.gr.) Παραδόξως, παρά την εξοικείωση με τα νέα εργαλεία, μοιάζει να δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να διακρίνουμε μεταξύ αλήθειας και ψέματος ονλάιν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ίδια τα δελτία ειδήσεων που «αποδομούσαν» τον Δ. Καμμένο, παρουσίαζαν ένα κατασκευασμένο τουίτ, εμφανή «τρολιά», ως δικό του.

Δεν είναι τυχαία, πάντως, η διέγερση των συνωμοσιολόγων την εποχή της κρίσης, ούτε ότι βρίσκουν ευήκoα ώτα. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Εμμανουήλ Πολυζόπουλο («Η ψυχολογία των θεωριών συνωμοσίας»), «οι άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση να αναζητούν νόημα σε διαφορετικά τυχαία γεγονότα», να βρίσκουν συνδέσεις, εν τέλει να προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τον κόσμο γύρω τους, πόσω μάλλον όταν καταρρέει. Και δεν εξαιρούνται επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι. «Στην ψυχολογία υπάρχει και κάτι που λέγεται επιβεβαίωση προκατάληψης, η τάση στον άνθρωπο να ερμηνεύσει τις πληροφορίες με έναν τρόπο που επιβεβαιώνει τις προηγούμενες αντιλήψεις και πεποιθήσεις μας.

Υπάρχει επίσης κάτι που ονομάζεται γνωστική ασυμφωνία και συμβαίνει όταν κάποιος αισθάνεται δυσφορία στη σύγκρουση δύο συστημάτων πεποιθήσεων. Για να ξεπεραστεί αυτή η σύγκρουση, θα πρέπει να διαχειριστεί πληροφορίες, με τέτοιο τρόπο που να διατηρεί και τα δύο συστήματα πεποιθήσεων το δυνατόν αναλλοίωτα.

Τόσο η επιβεβαίωση της προκατάληψης, όσο και η γνωστική ασυμφωνία είναι πολύ συχνά φαινόμενα και δύναται να εξηγήσει γιατί διαφορετικοί και κατά τα άλλα πολύ λογικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν στην Αστρολογία, Κρυσταλλοθεραπεία, ανάγνωση ταρό κ.λπ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή