Μοσκοβισί: «Εξετάζουμε εξαιρέσεις»

Μοσκοβισί: «Εξετάζουμε εξαιρέσεις»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πιθανές εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. λόγω της προσφυγικής κρίσης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνονται εξαιρέσεις για εξαιρετικές συνθήκες. Τώρα εξετάζουμε αν η προσφυγική κρίση μπορεί να χαρακτηριστεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Μοσκοβισί στη γερμανική «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», διευκρινίζοντας ότι επί του παρόντος η Επιτροπή βρίσκεται στη φάση υπολογισμού του κόστους. «Πρέπει να εκλάβουμε την προσφυγική κρίση και το κόστος της ως μία επένδυση. Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψει νέα εργατική δύναμη, νέος δυναμισμός και νέα κατανάλωση, κάτι που σε βάθος χρόνου θα επιδράσει θετικά στις οικονομίες μας», σημείωσε.

Ερωτηθείς ποιες χώρες ζητούν χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, ο Μοσκοβισί είπε ότι δέχεται «πολλά αιτήματα από την Ιταλία, από την Αυστρία, από τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία και από το Συμβούλιο Υπουργών», ενώ απέφυγε την ερώτηση σχετικά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διαφωνεί με την κατάταξη των εξόδων της προσφυγικής κρίσης ως εξαιρετικών εξόδων. «Για την ώρα προσπαθούμε να κάνουμε αξιόπιστους υπολογισμούς και εν συνεχεία θα αποφασίσουμε», απάντησε ο επίτροπος λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στο Βερολίνο.

Η εσωτερική συζήτηση για το προσφυγικό στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο έντονα φορτισμένη, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, ότι η Ευρώπη «θα συζητήσει οπωσδήποτε για προστατευτικούς φράχτες». Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και καθημερινός επικριτής της ασκούμενης πολιτικής στο προσφυγικό, Χορστ Ζέχοφερ, επανέφερε τον υπουργό του στην τάξη. «Τάσσομαι υπέρ των περιορισμών στις εισόδους, αλλά φράχτες στη Βαυαρία δεν θα υπάρξουν», δήλωσε ο Ζέχοφερ, θυμίζοντας ότι για την αντιμετώπιση του θέματος έχει αποφασιστεί η δημιουργία hotspots στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Χθες τα πολιτικά κόμματα στη Θουριγγία ζήτησαν από το ξενοφοβικό κόμμα ΑFD να καταδικάσει τα συμβάντα της προχθεσινής διαδήλωσης στην Ερφούρτη, στη διάρκεια της οποίας ακροδεξιοί προπηλάκισαν συνδικαλιστές και αριστερούς που μετείχαν στην αντιδιαδήλωση.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με 700.000 διασχίσεις της Μεσογείου από πρόσφυγες και μετανάστες και η επόμενη με τουλάχιστον αντίστοιχο, αν όχι μεγαλύτερο, αριθμό, καθώς κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες στη Συρία και το Αφγανιστάν, χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλη μερίδα προσφύγων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή