Νέες ταινίες: Τραγωδία στην κορυφή του κόσμου, αλλά και χάπι εντ στον Αρη

Νέες ταινίες: Τραγωδία στην κορυφή του κόσμου, αλλά και χάπι εντ στον Αρη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράλογη πάλη του ανθρώπου με την άγρια φύση, αλλά και το τρελό όνειρό του να κατακτήσει το διάστημα και να εποικίσει μακρινούς πλανήτες είναι θέματα γύρω από τα οποία περιστρέφονται οι δύο μεγάλες, και από άποψη παραγωγής, ταινίες της εβδομάδας.

Το «Εβερεστ» (***) του Μπαλτάζαρ Κορμακούρ, του διασημότερου Ισλανδού σκηνοθέτη, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα: στην τραγωδία που συνέβη στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου στις 10 Μαΐου 1996, όταν δύο ομάδες ορειβατών εγκλωβίστηκαν από σφοδρή χιονοθύελλα, με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους. Στους νεκρούς προστέθηκαν και τρεις αλπινιστές της θιβετιανής εθνοφυλακής.

Ο Κορμακούρ, ο οποίος καλλιτεχνικά έχει μεταναστεύσει στο Χόλιγουντ, σκηνοθετεί το χρονικό της τραγωδίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα διάκενα μεταξύ των στιγμών της δράσης. Δεν ενδιαφέρεται και τόσο να μεγεθύνει τον άθλο, την προσπάθεια των ορειβατών να κατακτήσουν το Εβερεστ, αφού ήταν δεδομένο πως η ταινία του δεν θα είχε χάπι εντ. Στο ανέβασμα προς τον ουρανό σιγοψιθυρίζει για την εμπορευματοποίηση του ονείρου της κατάκτησης του Εβερεστ. Μιλάει, όμως, πιο φωναχτά για την επιθυμία του ανθρώπου να κάνει το αδύνατο δυνατό, αλλά και για το εσωτερικό του κενό, που τον σπρώχνει προς την αυτοκτονία. Τέτοιες αλληγορικές διαστάσει παίρνει η ταινία του. Οι ορειβάτες θα φτάσουν σχετικά εύκολα στην κορυφή. Η κατάβασή τους, όμως, θα καταλήξει μοιραία. Το μοιραίο χρονικό στο Εβερεστ κάποιες στιγμές μάς θυμίζει τον μύθο του Σίσυφου.

Αλλαγή κλίματος στη «Διάσωση» (** 1/2) του Ρίντλεϊ Σκοτ, που συνεχίζει απτόητος τα διαπλανητικά κινηματογραφικά του ταξίδια. Ενας αστροναύτης της NASA, έπειτα από διαστημικό ατύχημα, ξεμένει στον Αρη. Εκεί αναγκάζεται να βρει τρόπους για να επιβιώσει και να επικοινωνήσει με τη Γη. Το επιτελείο της NASA, μόλις αντιλαμβάνεται πως ο χαμένος αστροναύτης είναι ζωντανός, σχεδιάζει πυρετωδώς την επιστροφή του στο σπίτι.

Καλογυρισμένη ταινία (από το βιβλίο του Αντι Γουίρ «Ανθρωπος στον Αρη»). Εχει χιούμορ, σασπένς, αλλά και αφέλεια. Σε κάνει να πιστέψεις πως το πνεύμα της «Διάσωσης του στρατιώτη Ράιαν» στοίχειωσε το «Gravity»! Πρωταγωνιστεί ο Ματ Ντέιμον.

Το «Life» του Αντον Κορμπάιν έχει βιογραφικό χαρακτήρα. Μας μεταφέρει στο 1955 παρουσιάζοντας στιγμές από τη ζωή του Ντένις Στοκ, γνωστού φωτογράφου του περιοδικού LIFE. Ο Στοκ είχε αναλάβει να φωτογραφίσει τον Ντιν. Παίζουν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Ντέιν Ντε Χαν, Τζόελ Ετζερτον.

Στο τουρκικό «Αρνάκι» του Κουτλούγ Αταμάν μια νεαρή γυναίκα προσπαθεί να εξασφαλίσει χρήματα για ν’ αγοράσει ένα αρνί. Το άτυχο ζώο προορίζεται για το γιορτινό τραπέζι την ημέρα της περιτομής του γιου της. Η αναζήτηση του αμνού γίνεται αφορμή για μια διεισδυτική ηθογραφία που διαθέτει και χιούμορ. Ολα αυτά συμβαίνουν στα βάθη της Ανατολίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή