Ο κίνδυνος του αυτογκόλ στην υπόθεση του χρέους

Ο κίνδυνος του αυτογκόλ στην υπόθεση του χρέους

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To θέμα του χρέους έθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον ΟΗΕ. Το ίδιο θέμα συζήτησε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης (φωτ.) με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Για το χρέος μίλησαν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αργεντίνο ομόλογό του. Το χαρτί της διευθέτησης του χρέους παίζουν η κυβέρνηση και όλοι οι υπουργοί, αρμόδιοι και αναρμόδιοι. Αλλά όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, το θέμα του χρέους είναι όπως το ποδόσφαιρο. Στο παιχνίδι παίζουν πολλοί, η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, σύμβουλοι, παρασύμβουλοι, αλλά στο τέλος νικούν οι Γερμανοί. Επίσης, το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό από τα ασήμαντα πράγματα της ζωής μας. Ετσι και το χρέος. Η ελάφρυνσή του είναι σημαντική, αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την οικονομία τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Επίσης, και τα αυτογκόλ μέρος της μαγείας του ποδοσφαίρου είναι.

Το 9μηνο ολοκληρώθηκε, και το Χρηματιστήριο Αθηνών φιγουράρει στην τρίτη θέση παγκοσμίως με τις χειρότερες αποδόσεις, σε σύνολο 93 αγορών που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι απώλειες του γενικού δείκτη φθάνουν πλέον στο -20,82% και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να ξεπεράσει τις περσινές ετήσιες απώλειες, που είχαν διαμορφωθεί στο -28,95%. Αντίθετα, το 2013 το Χ.Α. είχε άνοδο 28,06%. Πριν από την Αθήνα, προηγείται στη δεύτερη θέση o δείκτης Hang Seng China Enterprises, με απώλειες 21,52%, και στην πρώτη θέση με τις μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως είναι το χρηματιστήριο στη Λίμα του Περού, με πτώση 32,70%.

Δεν χρειάστηκε το δάνειο

Με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ο ΟΑΕΕ ότι βρήκε λεφτά για να πληρώσει τις συντάξεις Οκτωβρίου, σήμερα Πέμπτη, χωρίς τελικά να λάβει δάνειο από κανέναν. Μάλιστα, στη σύντομη ανακοίνωση του Ταμείου αφήνονται αιχμές προς τα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν την είδηση ότι το ταμείο θα δανειστεί για να πληρώσει τις συντάξεις. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το ΙΚΑ ενέκρινε δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να «καλύψει» τον ΟΑΕΕ, στην περίπτωση που η είσπραξη εισφορών δεν επαρκούσε για τις πληρωμές στο τέλος του μήνα. Και, βέβαια, το ΙΚΑ δεν μπορεί να προχώρησε από μόνο του σε αυτή την έγκριση. Προφανώς κάποιος το ζήτησε το δάνειο…

Η «γραφειοκρατία» δούλεψε υπέρ των… παρανόμων

Εντάθηκε ακόμη περισσότερο φέτος το πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται τα ξενοδοχεία και τα άλλα νόμιμα καταλύματα από τις παράνομες μισθώσεις ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες, όπως διαπιστώνει η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας. Και τι έκανε το κράτος γι’ αυτό; Aκύρωσε την προσπάθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που δρομολόγησε την επίλυση του θέματος με την καθιέρωση ειδικού αυτοκόλλητου πίσω από τις πόρτες των δωματίων των νόμιμων καταλυμάτων. Η προσπάθεια αυτή, σχολιάζει η Ενωση, «έπεσε στο κενό, με τον σχεδόν αστείο ισχυρισμό της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας»!

Αλλα συζήτησε με ΓΕΝΟΠ, άλλα δήλωσε μετά

Με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ συναντήθηκε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Σκουρλέτης (φωτ.). Αυτό που κάνει εντύπωση, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, είναι ότι ενώ ο υπουργός ενημέρωσε τη ΓΕΝΟΠ για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία με τους πιστωτές, με έμφαση στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, η μόνη δέσμευση που επανέλαβε είναι η θέση της κυβέρνησης για τη μη ιδιωτικοποίησή του. Επίσης, από πουθενά δεν προκύπτει κάποια διαφωνία ή αντίδραση της ΓΕΝΟΠ στα σχέδια για πώληση μονάδων της ΔΕΗ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή έστω για συμπράξεις Δημοσίου – ιδιωτών σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης, ενώ προωθεί κρίσιμα θέματα της αγοράς, δεν έχει συνομιλήσει μέχρι στιγμής με κανέναν εκπρόσωπό της. Σήμερα, ωστόσο, θα έχει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή