49 χρόνια πρίν στην «Κ» 4.X.1966

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΥΠΟΘΕΣΙΣ «ΑΣΠΙΔΑ»: Την 14ην Νοεμβρίου θα αρχίση η δίκη των 28 αξιωματικών οι οποίοι κατηγορούνται διά την συμμετοχήν εις την συνωμοτικήν οργάνωσιν «ΑΣΠΙΔΑ». Τούτο ανεκοινώθη την εσπέραν χθες, μετά δίωρον συνεδρίασιν του Μικρού Υπουργικού Συμβουλίου, που ησχολήθη αποκλειστικώς με το θέμα του «ΑΣΠΙΔΑ» και τα εκ του βουλεύματος γεννηθέντα ενδοκυβερνητικά ζητήματα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Στεφανάκης, του οποίου το όνομα αναφέρεται εις το βούλευμα, υπέβαλε, διά λόγους ευθιξίας, παραίτησιν, η οποία δεν εγένετο δεκτή υπό του πρωθυπουργού κ. Στεφάνου Στεφανοπούλου. Εις τον κ. Στεφανάκην εχορηγήθη 15νθήμερος άδεια. […] Περί της στάσεως των άλλων υπουργών, των οποίων τα ονόματα μνημονεύονται επίσης εις το πόρισμα (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Στυλιανός Αλλαμανής, Τ. [Δημήτριος] Γεωργίου), ουδέν ανεκοινώθη. Είναι προφανές ότι εγένετο δεκτή η άποψις του κ. Στεφανοπούλου ότι δεν θα έπρεπε, την στιγμήν αυτήν, να διακυβευθή η δημιουργία και κυβερνητικού ζητήματος διά της υποβολής και άλλων παραιτήσεων. Την θέσιν της ΕΡΕ επί της υποθέσεως «ΑΣΠΙΔΑ», μετά το βούλευμα, προσδιώρισε, διά χθεσινών δηλώσεών του ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος. […] Ο κ. Κανελλόπουλος ετόνισεν ότι, ως κατέστη πασιφανές εκ του βουλεύματος, ήρκεσε 16 μηνών διακυβέρνησις της χώρας υπό της Ενώσεως Κέντρου διά να αρχίση επικρατούν και εις τας ενόπλους δυνάμεις το πνεύμα της διαλύσεως. […] Ο αρχηγός της ΕΡΕ επεσήμανεν ακόμη την στάσιν την οποίαν ετήρησεν ο κ. Γ. Παπανδρέου με τας γνωστάς δηλώσεις του, διά των οποίων υβρίζει τους συντάξαντας το βούλευμα, απειλών τους πάντας και αντιστρέφων, με καταπληκτικήν έλλειψιν αισθήματος ευθύνης, τα αντικειμενικά γεγονότα. Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιος Παπανδρέου απήντησε δι’ ολίγων και εις μετριοπαθή απολογητικόν τόνον.

«ΑΠΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΤΑΡΠΗΙΑΣ ΠΕΤΡΑΣ» Αβάνα, Οκτώβριος. Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο εις δηλώσεις του εξεφράσθη εναντίον των «δουλοπρεπών πνευμάτων» που υπάρχουν εντός του καθεστώτος του, που αντιδρούν κατά της εφαρμογής εκ μέρους της Κούβας μιας ανεξαρτήτου κομμουνιστικής γραμμής και τους προειδοποίησεν ότι θα έχουν την ιδίαν τύχην όπως οι «αντεπαναστάται». Ο Κάστρο απεκάλυψεν κατ’ αυτόν τον τρόπον την ύπαρξιν σχίσματος εντός των κόλπων του Κ.Κ. Κούβας. Εις τον λόγον του εις την «Πλατείαν Επαναστάσεως» της Αβάνας παρέστησαν χιλιάδες εργατών των φυτειών του σακχαροκαλάμου, οι οποίοι εκράδαινον επιδεικτικώς τας μεγάλας «δρεπανομαχαίρας» των (μασέτας). […] Καταλήγων ο δρ Κάστρο είπεν: «Από του Καπιτωλίου μέχρι της Ταρπηίας Πέτρας δεν είναι παρά ένα βήμα. Ας το έχουν αυτό υπ’ όψιν των όσοι αντιδρούν». [Σημ. «Φ»: Από την Ταρπηία Πέτρα, παρά τον λόφο του Καπιτωλίου, οι Ρωμαίοι εκρήμνηζαν τους καταδικασμένους για προδοσία.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή