Με τον υψηλότερο ΦΠΑ στη Μεσόγειο βαρύνεται πλέον ο ελληνικός τουρισμός

Με τον υψηλότερο ΦΠΑ στη Μεσόγειο βαρύνεται πλέον ο ελληνικός τουρισμός

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 6% στο 13%, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών μεσογειακών τουριστικών προορισμών με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στο τουριστικό πακέτο.

Σύμφωνα με στοιχεία της KPMG (1.1.2015), μεταξύ 32 ευρωπαϊκών χωρών σε 20 προορισμούς ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής κινείται μεταξύ 6% και 10%. Σε όλους τους άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο στη χώρα μας. Στη Μάλτα διαμορφώνεται στο 7%, στην Τουρκία στο 8%, στην Κύπρο και στη Βουλγαρία στο 9% και στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία στο 10%. Ανάμεσα στις 32 χώρες η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε την 6η μικρότερη επιβάρυνση ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής, ενώ τώρα με τον συντελεστή στο 13% έχει την 7η υψηλότερη επιβάρυνση.

Εξάλλου, έρευνα που πραγματοποιήθηκε φέτος για την επίδραση που είχε στην οικονομία της Ιρλανδίας η απόφαση τον Μάιο του 2011 για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 13,5% στο 9% συνδέει την εξέλιξη αυτή με τη δημιουργία στη χώρα 30.000 νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος διαπίστωσε ότι την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή, ενώ είχε υπολογιστεί πτώση κατά 350 εκατ. ευρώ των εσόδων για την ιρλανδική οικονομία, η μείωση περιορίστηκε στα 107 εκατ. ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά από τα μέσα του 2013 τα έσοδα πέρασαν σε θετικό έδαφος.

Σε σχέση με τον διπλασιασμό του ΦΠΑ διαμονής και την κατάργηση της έκπτωσης του 30% στα πρώτα 6 νησιά, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης κάνει λόγο για εξωπραγματική υπερφορολόγηση. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο ΣΕΤΕ με τους φορείς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να απορροφηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εν λόγω υπερφορολόγηση, παρά τις καταλυτικές συνέπειες που αυτό θα έχει στους ισολογισμούς των τουριστικών επιχειρήσεων για το 2016. Παράλληλα, όμως, επισημαίνει την ανάγκη η πολιτεία να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να διαμορφώσει ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, να ενισχύσει τη ρευστότητα και να επαναφέρει τη σταθερότητα στην αγορά. Επιπλέον, εκφράζει την ελπίδα τέτοια εποχή του χρόνου, η κυβέρνηση, με βάση την αύξηση των φορολογικών εσόδων, να καταφέρει, όπως και προβλέπεται στη συμφωνία, να επαναφέρει τον ΦΠΑ τουρισμού στα επίπεδα των ανταγωνισμών μας.

Την αντίδρασή της για τις αυξήσεις εκφράζει και η ΓΣΕΒΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τα νησιά μας δεν αποτελούσε προϊόν προνομιακής μεταχείρισης, αλλά μέτρο άμβλυνσης τόσο των ανισοτήτων όσο και του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων υπηρεσιών προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει τα παραδείγματα και άλλων προορισμών χωρών με διαφοροποιημένο καθεστώς, όπως τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία και τις περιοχές της λίμνης Λουγκάνο στην Ιταλία, όπου υπάρχει μηδενικός ΦΠΑ και την Κορσική στη Γαλλία, όπου υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή