Κάτω από το 1% τα επιτόκια των προθεσμιακών

Κάτω από το 1% τα επιτόκια των προθεσμιακών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκλωβισμένες σε κλειστούς προθεσμιακούς λογαριασμούς λόγω των capital controls βρίσκονται αποταμιεύσεις 45,4 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι τράπεζες προχωρούν σε μειώσεις στα επιτόκια των καταθέσεων, προσγειώνοντάς τα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η πίεση που δημιουργεί η μείωση του κόστους χρήματος ενόψει και της ανακεφαλαιοποίησης, έχει οδηγήσει τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις ακόμη και κάτω από τη μονάδα.

Η τάση αυτή σε συνδυασμό με τη διατήρηση των επιτοκίων στις χορηγήσεις σε υψηλά επίπεδα, συντηρεί πάνω από το 4% το περιθώριο επιτοκίου, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στο 4,26%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις τον Αύγουστο μειώθηκε περαιτέρω στο 1,19% από 1,31% τον Ιούλιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων, το οποίο έχει υποχωρήσει περαιτέρω μετά τις νέες μειώσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες τον Σεπτέμβριο. Οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν πλέον υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τη μονάδα, φλερτάροντας ουσιαστικά με τα επιτόκια των λογαριασμών ταμιευτηρίου. Η βασική αιτία είναι η ανάγκη μείωσης του κόστους, καθώς οι ζημίες που προκαλεί το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων διογκώνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες. Η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, που σε ό,τι αφορά τους υφιστάμενους λογαριασμούς διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά στο 1,71%, σε συνδυασμό με τη μικρή έστω άνοδο των επιτοκίων στο υφιστάμενο δανειακό χαρτοφυλάκιο, οδήγησε, τον Αύγουστο, σε εκτόξευση στο 4,26% του μέσου περιθωρίου στα επιτόκια. Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσεις προθεσμιακών καταθέσεων γίνονται με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια, ενώ σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια στις χορηγήσεις, διαμορφώνουν το μέσο περιθώριο στο 4,12%.

Την ίδια στιγμή η επιβολή των capital controls ανέστειλε κάθε επενδυτική δραστηριότητα και όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ τα δάνεια για τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις υποχώρησαν στο ένα πέμπτο των χορηγήσεων του αντίστοιχου περσινού μήνα, τη στιγμή που τα επιτόκια στις περισσότερες κατηγορίες τόσο για τα υφιστάμενα όσο και τα νέα δάνεια, κινήθηκαν ανοδικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νέα δάνεια που δόθηκαν προς τις επιχειρήσεις τον Αύγουστο ήταν μόλις 243 εκατ. ευρώ, όταν τον Αύγουστο του 2014 οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις ήταν της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Οι αντοχές που εμφανίζει ο δανεισμός των νοικοκυριών που διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διατήρηση των ορίων στις πιστωτικές κάρτες, τα ανοιχτά καταναλωτικά δάνεια και τις υπεραναλήψεις που δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς δεν υπήρξαν περιορισμοί στη χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα στοιχεία για τις εγκρίσεις νέων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων δείχνουν αντίστοιχη υποχώρηση στο ήμισυ των αντίστοιχων περσινών εγκρίσεων, ενώ ανύπαρκτη είναι η δανειοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, οι χορηγήσεις των οποίων συρρικνώθηκαν σε μόλις 4 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο δανείων, τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Αύγουστο δείχνουν οριακή άνοδο του μέσου επιτοκίου στο 5,06% από 5,04%, ενώ το μέσο επιτόκιο για τα λιγοστά έστω νέα δάνεια εμφανίζεται επίσης αυξημένο στο 4,83% από 4,72% τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή