Ποδόσφαιρο για βαθιές τσέπες

Ποδόσφαιρο για βαθιές τσέπες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι κοστίζει σχεδόν το ίδιο σ’ έναν Αγγλο φίλαθλο να ταξιδέψει στη Γερμανία για να παρακολουθήσει έναν αγώνα της Μπουντεσλίγκα, με το να παραμείνει στην Αγγλία και να παρακολουθήσει μετακινούμενος από μια πόλη σε μια άλλη έναν αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ; Ακούγεται απίστευτο, αλλά αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Naren Shaam, διευθύνοντος συμβούλου της GoEuro, κατά την παρουσίαση των πιο ακριβών πρωταθλημάτων ανά τον κόσμο, βάσει κόστους για τον φίλαθλο (συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων, των εξόδων μεταφοράς, σίτισης κ.ά.).

Στην πρώτη κατηγορία –του πιο ακριβού πρωταθλήματος από 25 ανά τον κόσμο– είναι η Αγγλία. Στη δεύτερη κατηγορία, αυτή του πιο «value for money» πρωταθλήματος, στην πρώτη θέση είναι το γερμανικό πρωτάθλημα.

Η ομάδα GoEuro απαρτίζεται από φιλάθλους από περισσότερες από 30 εθνικότητες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην ομάδα τους είτε αυτή αγωνίζεται στη χώρα τους είτε στο εξωτερικό. Παράλληλα, όμως, πιστεύουν ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική νομισματική αξία κάθε πρωταθλήματος.

Επομένως, η συγκεκριμένη έρευνα που έγινε μεταξύ οπαδών από διαφορετικές χώρες εστιάζει εκτός από το κόστος παρακολούθησης ενός αγώνα (που είναι μίνιμουμ το κόστος αγοράς του εισιτηρίου) και σε άλλα κόστη, όπως αυτό της μετακίνησης από μια περιοχή ή χώρα σε μια άλλη. Δηλαδή στο λεωφορείο, στο τρένο, στις αεροπορικές μεταφορές αλλά και σε πρόσθετους παράγοντες όπως η διαμονή, το φαγητό, και τα αναψυκτικά ή/και ποτά.

Με βάση τα στοιχεία του GoEuro, το πιο ακριβό πρωτάθλημα είναι της Αγγλίας, για το οποίο ο μέσος όρος κόστους παρακολούθησης ενός αγώνα εκτός έδρας είναι 332,09 δολάρια, ενώ ο μέσος όρος των τιμών των εισιτηρίων είναι 82,60 δολάρια. Ακολουθεί το ισπανικό πρωτάθλημα, όπου ο μέσος όρος κόστους παρακολούθησης εκτός έδρας αγώνα είναι 207,45 δολάρια και ο μέσος όρος τιμής εισιτηρίων 78,09. Στην τρίτη θέση είναι το ιταλικό πρωτάθλημα με 250,83 δολάρια και 76,98 αντίστοιχα, ενώ την πρώτη πεντάδα των πιο ακριβών πρωταθλημάτων συμπληρώνουν το ελβετικό, που έχει υψηλό μέσο όρο τιμής εισιτηρίων (52,78 δολάρια), και των ΗΠΑ που έχουν κατά μέσο όρο το υψηλότερο κόστος μετακίνησης (334,93 δολάρια).

Ο δεύτερος πίνακας αφορά τα πιο «value for money» πρωταθλήματα, που προκύπτουν από τον συνδυασμό της κατάταξής τους στις βαθμολογίες της FIFA και της UEFA, οι οποίες απεικονίζουν την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα και του μέσου όρου της τιμής του εισιτηρίου.

Με άλλα λόγια, ο συνδυασμός χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το γερμανικό πρωτάθλημα (Μπουντεσλίγκα), που θεωρείται το πιο αξιόλογο και το πιο οικονομικό με μέσο όρο τιμής εισιτηρίου 35,36 δολάρια.  Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ισπανικό με μέσο  όρο εισιτηρίων 78,09 δολάρια, ενώ κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των λιγκών.  Στην τρίτη θέση είναι η Πορτογαλία  και  ακολουθούν η Αγγλία , που  ανεβαίνει λόγω της υψηλής θέσης ως ποιότητα πρωταθλήματος,  και  η Αργεντινή.

«Κοστίζει σχεδόν το ίδιο να ταξιδέψει κανείς στη Γερμανία για να δει έναν αγώνα της Μπουντεσλίγκα με το να μείνει στην Αγγλία και να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ», διαπιστώνει ο Naren Shaam, διευθύνων σύμβουλος της GoEuro και προσθέτει: «Είναι πραγματικά ενδιαφέρον ότι κάθε εβδομάδα πάνω από 2.000 Βρετανοί οπαδοί ταξιδεύουν για να δουν έναν αγώνα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι αγώνες των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων προσελκύουν Αμερικανούς φιλάθλους σε εβδομαδιαία βάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή