Επιλογές της εβδομάδας: Αθηνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθηνα

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΗΓΙΛΛΗΣ

Το Λύκειο επιστρέφει ως χώρος σκέψης

Tη λειτουργία του Λυκείου του Αριστοτέλη ως χώρου ανταλλαγής ιδεών αναβιώνουν αύριο, Κυριακή, οι Αtenistas με τη συμμετοχή οκτώ διακεκριμένων ομιλητών. Από τις 4 το απόγευμα και μέχρι τις 8 το βράδυ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Λύκειο από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, που θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά σημεία του χώρου. Στις 4 μ.μ., ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος και ο δημοσιογράφος και ιστορικός Λευτέρης Σκιαδάς θα μιλήσουν για την Αθήνα, ενώ στις 5 μ.μ. ο ντοκιμαντερίστας και διευθυντής φωτογραφίας Φίλιππος Κουτσαφτής και ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης θα στρέψουν τη συζήτηση στην αρχαιολογία. Ακολουθούν, στις 6 μ.μ., ο ψυχίατρος, συγγραφέας και ποιητής Νίκος Σιδέρης και η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου με μία ομιλία για τον Δημόσιο Λόγο και την Ψυχή. Τέλος, στις 7 μ.μ. ο αρχιτέκτονας και αρχιτέκτονας τοπίου Θωμάς Δοξιάδης και ο διδάκτωρ Μαθηματικών και συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης θα ανατρέξουν στη γέννηση και στις βασικές αρχές της επιστήμης.

​​Ρηγίλλης 11. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα atenistas.org.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

Πορεία προς μια άλλη πραγματικότητα

Η δαιμόνια ομάδα των blitz αρχίζει τη μέρα της από τις 6 το πρωί στη νέα της παράσταση, ο τίτλος της οποίας είναι «6 a.m. How to Disappear Completely» και την οποία θα δούμε στη Στέγη Γραμμάτων από τις 9 ώς 18 Οκτωβρίου. Στη νέα τους αυτή δουλειά καταπιάνονται με την ιδέα μιας πορείας προς έναν τόπο ή μια άλλη ζώνη πραγματικότητας. Οι ηθοποιοί της παράστασης καταλαμβάνουν ένα ερειπωμένο εργοτάξιο στις παρυφές μιας πόλης. Κι εκεί, χρησιμοποιώντας τα απομεινάρια του παρελθόντος, μέσα από τη γλώσσα της ποίησης, θα επιχειρήσουν να οικοδομήσουν μια μελλοντική επικράτεια. Οι blitz μας ζητούν να αναζητήσουμε μαζί τους το καινούργιο, τη στιγμή που ξεπερνιέται το όριο και ανατέλλει κάτι νέο. Σε σκηνικά Εφης Μπίρμπα, επί σκηνής θα βρίσκονται οι: Αρ. Αρμαγανίδης, Γ. Βαλαής, Μ. Κίμωνας, Αρ. Μπαλής, Αγγελική Παπούλια, Χρ. Πασσαλής, Αρετή Σεϊνταρίδου.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Κόουλ Πόρτερ και 40s επιστρέφουν στην Αθήνα

Για πέντε παραστάσεις, μετά την επιτυχία του στο Φεστιβάλ Αθηνών, επιστρέφει, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το μιούζικαλ «Kiss me Kate» σε στίχους και μουσική του Κόουλ Πόρτερ. Η πρώτη θα δοθεί αύριο ενώ οι υπόλοιπες στις 7, 9, 10 και 11 Οκτωβρίου. Τη μουσική διεύθυνση έχουν εναλλάξ ο Γιώργος Πέτρου και ο Νίκος Λαάρης ενώ τη σκηνοθεσία και μετάφραση έκαναν οι Πάρις Μέξης και Γιώργος Πέτρου. Οι χορογραφίες είναι του John Todd, τα κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη η οποία μαζί με τον Πάρι Μέξη επιμελήθηκε και τα σκηνικά. Ενας κόσμος που ζει, ανασαίνει και χορεύει μπρος και πίσω από τη θεατρική σκηνή και κινείται με ευκολία ανάμεσα στην όπερα, την οπερέτα, το μπαλέτο, την τζαζ, τον συμφωνικό ήχο αλλά και την αβανγκάρντ της δεκαετίας του 1940, κλείνοντας το μάτι στον Στραβίνσκι.

​​ Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη,

τηλ. 210 7282333.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ

Ντοκιμαντέρ

Το Ινστιτούτο Γκαίτε υποδέχεται 3 ντοκιμαντερίστριες (Regina Schilling, Antje Kruska, Jo-Anne Velin) στις 5-7/10, οι οποίες θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους και θα συζητήσουν πάνω σε αυτές με το κοινό.

​​Στις 8.30 μ.μ.,

Ομήρου 14-16

ΙΔΡΥΜΑ «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ»

Φωτογραφία

Εικόνες δρόμου από τη Ρουμανία του 2012 περιλαμβάνει η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ν. Μπουλούμπαση στον εκθεσιακό χώρου ΙΜΚ (Πειραιώς 206). Περιλαμβάνει 140 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ.

ΝΑΥΠΛΙΟ

Επιστημονικό Συμπόσιο

Το Ναυπλιακό Ιδρυμα Ιστορικής Ερευνας «Ιωάννης Καποδίστριας» διοργανώνει ομιλίες, έκθεση εικαστικών και αρχειακών τεκμηρίων, Επιστημονικό Συμπόσιο και πλήθος άλλων δράσεων στις 9-11/10 με αφορμή τη συμπλήρωση 300 χρόνων από την πτώση του Ναυπλίου στους Τούρκους.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ SHANTOM

Ημερίδα

Μια εναλλακτική ημερίδα με ανοιχτά μαθήματα και δωρεάν είσοδο αύριο (4/10) στο Shantom Πολυχώρο Δημιουργικών, Εναλλακτικών και Πολεμικών Τεχνών «Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala».

​ 1-10 μ.μ. Τριπόλεως 35α,

Κ. Χαλάνδρι

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Κρατική Ορχήστρα

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει την Παρασκευή (9/10) συναυλία η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου «Εμείς κι ο κόσμος». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Μάριου Βάρβογλη, Σεργκέι Προκόφιεφ και Μόντεστ Μουσόργκσκι. Σολίστ στο βιολί ο Λίνους Ροτ. Διευθύνει ο Κάρολος Τρικολίδης.

​​ Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ.

Στις 7.45 μ.μ. θα δοθεί εισαγωγική ομιλία. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΝΙΑΡΧΟΣ»

«SITE EFFECTS – 22»

Tελειόφοιτοι της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ διερευνούν τις επιπτώσεις του έργου του Renzo Piano στην έκθεση «SITE EFFECTS – 22», στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ.

​​Είσοδος ελεύθερη.

Εως 18/10

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

«Λήθη»

Το βαθιά πολιτικό κείμενο του πολυβραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Laurent Mauvignier «Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη», γραμμένο με αφορμή τη δολοφονία του 25χρονου Μικαέλ Μπλεζ το 2009 σε σούπερ μάρκετ της Λυών, μεταφέρεται στη σκηνή του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων σε μετάφραση του Σπύρου Γιανναρά και σκηνοθεσία της Ασπας Τομπούλη. Ερμηνεύει ο Νίκος Νίκας.

​​Κύπρου 91α. Από σήμερα και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

MOPDtK

Η νεοϋορκέζικη μπάντα Mostly Other People Do the Killing έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για μια διαφορετική τζαζ συναυλία με ευφάνταστους αυτοσχεδιασμούς και επιρροές από ποικίλα μουσικά είδη. Το σχήμα ιδρύθηκε το 2002 από τον μπασίστα και συνθέτη Moppa Elliott και απαρτίζεται από τον ίδιο και τους Ron Stabinsky, Jon Irabagon και Kevin Shea.

​​Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή