Δεν προσβλήθηκε από χολέρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομακρύνεται –έως και «εκμηδενίζεται»– το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί από χολέρα ο 79χρονος Ολλανδός τουρίστας που νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου της Αθήνας, λόγω παρατεταμένου διαρροϊκού συνδρόμου υψηλής σοβαρότητας. Τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ήταν αρνητικά στο βακτήριο της χολέρας. Η τελική επιβεβαίωση και τα οριστικά αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» από το βράδυ της Πέμπτης, όταν έλαβε ενημέρωση από τους θεράποντες γιατρούς του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ για νοσηλευόμενο ασθενή με σοβαρή παρατεταμένη γαστρεντερίτιδα που ενδεχομένως να οφείλεται σε χολέρα. Ο 79χρονος τουρίστας, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα τακτικά τα τελευταία 12 χρόνια και ξεκίνησε τις διακοπές του μαζί με τη σύζυγό του στην Κω στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 25 Σεπτεμβρίου εμφάνισε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας τα οποία επέμειναν και εντάθηκαν, με αποτέλεσμα το απόγευμα της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου να μεταφερθεί με ιδιωτικό αεροπλάνο και ιδιωτικό ασθενοφόρο, συνοδεία γιατρού, στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, όπου τουλάχιστον έως αργά χθες το βράδυ παρέμενε νοσηλευόμενος σε ειδικό χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί του θεραπευτηρίου ειδοποίησαν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για πιθανό περιστατικό χολέρας, όταν ο εργαστηριακός έλεγχος για άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τόσο σοβαρά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας βγήκε αρνητικός.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε κλιμάκιο επιστημόνων στην Κω για επιδημιολογική διερεύνηση και εντοπισμό τυχόν και άλλων περιστατικών σοβαρής γαστρεντερίτιδας. Τα «νέα» και από εκεί ήταν καθησυχαστικά, αφού δεν εντοπίστηκαν άλλα περιστατικά. Ούτε η σύζυγος του 79χρονου τουλάχιστον έως αργά χθες το βράδυ είχε παρουσιάσει συμπτώματα, ωστόσο για προληπτικούς λόγους τής έχει χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.

Από τα πρώτα πράγματα που «έψαξαν» οι ειδικοί του Κέντρου ήταν εάν ο Ολλανδός είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχές όπου ενδημούν σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 79χρονος είχε έρθει απευθείας από την Ολλανδία στη χώρα μας.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ επαναλαμβάνει τις συστάσεις για την προσεκτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών, καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις για την πρόληψη λοιμωδών διαρροιών. Στους βασικούς κανόνες υγιεινής είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ειδικά πριν από την κατανάλωση του φαγητού, την προετοιμασία του φαγητού, τον χειρισμό των τροφίμων αλλά και μετά τη χρήση της τουαλέτας, τον χειρισμό μολυσματικού υλικού (εμέσματα ή κόπρανα), την επαφή με κάποιον που έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και τον χειρισμό τροφίμων. Σχολαστικός καθαρισμός συστήνεται στις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία τροφίμων και στα οικιακά σκεύη και στην τουαλέτα (με οικιακή χλωρίνη). Επιπλέον, συστήνεται το καλό πλύσιμο των τροφίμων πριν από την κατανάλωσή τους και πριν από το μαγείρεμα, η χρήση ασφαλούς νερού για πόση και μαγείρεμα, ενώ ειδικά τα οστρακοειδή πρέπει να μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή