Προσωρινή αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη ανοίγει τα μεταλλεία της Χαλκιδικής

Προσωρινή αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη ανοίγει τα μεταλλεία της Χαλκιδικής

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία τίθενται και πάλι, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κύριας προσφυγής στα τέλη Οκτωβρίου, τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Το τμήμα αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή του (299/2015) έκανε δεκτή την αίτηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και με προσωρινή διαταγή ανέστειλε την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη με την οποία τα μεταλλεία είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Το τμήμα αναστολών του ΣτΕ στάθμισε τις οικονομικές επιπτώσεις από τη μη λειτουργία των μεταλλείων για τους εργαζομένους κρίνοντας ότι υφίστανται «ανεπανόρθωτη ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», ενώ αντίθετα έκρινε ότι το Δημόσιο δεν επικαλείται συγκεκριμένα στοιχεία.

Το σκεπτικό του ΣτΕ

Στην προσωρινή διαταγή οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι το Δημόσιο, «το οποίο φέρει και το σχετικό βάρος, δεν επικαλείται ειδικώς, ούτε με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ούτε με τις απόψεις και τα λοιπά έγγραφα της υπηρεσίας, συγκεκριμένη περιβαλλοντική ή άλλη βλάβη από τη συνέχιση των εργασιών, η εκτέλεση των οποίων είχε εγκριθεί με τις ήδη ανακαλούμενες αποφάσεις». Αντίθετα, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη προκαλεί στους εργαζομένους «ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», η οποία συνίσταται «στην ουσιώδη μείωση των μέσων βιοπορισμού τους λόγω της θέσης τους σε διαθεσιμότητα ή της απώλειας των θέσεων εργασίας τους».

Η κρίση του τμήματος αναστολών, που διέταξε την προσωρινή επαναλειτουργία των μεταλλείων, σύμφωνα με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς «θα μπορούσε να αποτελεί προάγγελο της τελικής κρίσης της Ολομέλειας». Ωστόσο, όπως τόνιζαν οι ίδιοι, «δεν είναι λίγες οι φορές που η Ολομέλεια έχει εκδώσει αντίθετες αποφάσεις».

Χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της κύριας προσφυγής, έξω από το κτίριο του ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 600 εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης. Ενώπιον της Ολομέλειας, η συνήγορος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» υποστήριξε ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη υπαγορεύθηκε «από πολιτική βούληση ή από θυμό», καθώς, όπως επεσήμανε, «όταν υπέγραφε την απόφαση δεν είχε καμία εικόνα και κανένα στοιχείο στα χέρια του για την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”». Από την πλευρά του το Δημόσιο υποστήριξε ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι, ενώ αμφισβήτησε ότι υφίσταται βλάβη από την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή