Ορεγκον: Απομονωμένος και αγχώδης ο μακελάρης

Ορεγκον: Απομονωμένος και αγχώδης ο μακελάρης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εννέα άτομα σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τρία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όταν ένοπλος εφόρμησε στις αίθουσες του Κολεγίου Αμπκουα της πόλης Ρόζμπεργκ του Ορεγκον και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προτού τελικά πέσει και ο ίδιος νεκρός, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς. Ο δράστης, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ονομάζεται Κρις Χάρπερ Μέρσερ, 26 ετών, έφερε τρία όπλα και μία καραμπίνα ενώ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ένοπλος ζητούσε από τους φοιτητές να σηκωθούν και να δηλώσουν το θρήσκευμά τους και, όταν απαντούσαν χριστιανός, τους έλεγε «α, ωραία, επειδή είσαι χριστιανός, θα συναντηθείς με τον Θεό σε ένα δευτερόλεπτο» και στη συνέχεια τους εκτελούσε. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας καθηγητής που όρμησε στον ένοπλο προσπαθώντας να τον αφοπλίσει εκτελέστηκε εν ψυχρώ με μία σφαίρα στο κεφάλι.Το κίνητρο του δράστη παραμένει άγνωστο. Ενας εκ των φοιτητών του κολεγίου, ο Κένι Αγκερμαν, είδε τον δράστη να εισέρχεται στο κτίριο κρατώντας στο χέρι ένα πιστόλι και λίγο αργότερα άκουσε κραυγές και 35 έως 40 πυροβολισμούς. Ενας άλλος φοιτητής περιγράφει τις τραγικές στιγμές λέγοντας: «Κλειδώσαμε την αίθουσα, κλείσαμε τα φώτα, καλέσαμε το κέντρο άμεσης ανάγκης και τους γονείς μας για να τους πούμε ότι τους αγαπάμε, επειδή δεν γνωρίζαμε αν τελικά αυτά θα ήταν τα τελευταία μας λόγια».

Οι επιζήσαντες της φονικής επίθεσης μεταφέρθηκαν σε ανοιχτό χώρο, ενώ πολλοί από τους οικείους τους περίμεναν επί ώρες προτού καταφέρουν να διαπιστώσουν αν οι αγαπημένοι τους βρίσκονταν εν ζωή και ήταν καλά στην υγεία τους.

Πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές κατέκλυσαν το Ρόζμπεργκ, ενώ η αστυνομία εντόπισε το διαμέρισμα του δράστη σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το κολέγιο. Οι περίοικοι αναγνώρισαν τον Μέρσερ από φωτογραφίες και επισήμαναν πως ήταν ένας απομονωμένος και αγχώδης νέος που ζούσε με τη μητέρα του και φορούσε τα ίδια ρούχα καθημερινά: ένα πράσινο στρατιωτικό παντελόνι και λευκό μπλουζάκι. Ο πατέρας του, πάντως, ο Ιαν Μέρσερ, μίλησε στα ΜΜΕ λέγοντας ότι «είναι μια θλιβερή ημέρα για εμένα και την οικογένειά μου».

Οι Αρχές τώρα εξετάζουν τα ίχνη που άφησε ο δράστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του. Στον λογαριασμό του στο MySpace, εικονίζεται ένας νέος με ξυρισμένο κεφάλι και γυαλιά όρασης με μαύρο σκελετό που κρατάει μια καραμπίνα και κοιτάζει κατάματα την κάμερα. Σε άλλη ιστοσελίδα γνωριμιών, ένα βιογραφικό που πιθανολογείται ότι είναι του δράστη αναφέρει ότι «δεν έχει προσκόλληση με τη θρησκεία» και ότι είναι συντηρητικός Ρεπουμπλικανός.

Ο αρχηγός της αστυνομικής δύναμης που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του φονικού, αρνήθηκε να κατονομάσει τον δράστη «ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, με αυτή την άθλια και δειλή πράξη προσπάθησε να γίνει διάσημος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή