Τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως για το ελληνικό χρηματιστήριο το εννεάμηνο

Τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως για το ελληνικό χρηματιστήριο το εννεάμηνο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απαξιωτική πορεία του Χρηματιστηρίου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ηδη με την ολοκλήρωση των πρώτων εννέα μηνών του 2015 η Αθήνα φιγουράρει στην τρίτη θέση παγκοσμίως με τις χειρότερες αποδόσεις, σε σύνολο 93 αγορών που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη με το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ής Σεπτεμβρίου έφθασαν το -20,82% και είναι πολύ πιθανό, εφόσον συνεχισθεί η διολίσθηση και τους τρεις τελευταίους μήνες που υπολείπονται πριν εκπνεύσει η χρονιά, ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει τις περσινές ετήσιες απώλειες που είχαν διαμορφωθεί στο -28,95%. Αντίθετα, το 2013 το Χ.Α. είχε άνοδο 28,06%.

Πριν από την Αθήνα, προηγείται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως o δείκτης Hang Seng China Enterprises, με απώλειες 21,52%, ενώ και στην πρώτη θέση με τις μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως είναι το χρηματιστήριο στη Λίμα του Περού, με πτώση 32,70%.

Η κύρια αιτία της πτώσης της αγοράς είναι η κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου. Με τους τραπεζικούς τίτλους να καταγράφουν καθημερινά νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών είναι αδύνατον να ανακάμψει το Χρηματιστήριο, καθώς όπως και η ελληνική οικονομία είναι τραπεζοκεντρικό. Ακόμη και τώρα που έχει μειωθεί το ποσοστό στάθμισης των τραπεζικών μετοχών στον Γενικό Δείκτη η πορεία εξαΰλωσης των τραπεζικών τίτλων συμπαρασύρει στο πέρασμά της το σύνολο των κλάδων και των μετοχών στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Εξάλλου αυτό αποτυπώνεται και στις συναλλαγές όπου ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν τρεις και τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες για να μεσολαβήσει μία συνεδρίαση όπου οι εμποροβιομηχανικές μετοχές θα καταφέρουν να ισορροπήσουν την αγορά και να επικρατήσουν έναντι των τραπεζών για να εμφανισθεί θετικό πρόσημο στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Μείζον θέμα για την αγορά είναι η αφυδάτωση των συναλλαγών. Με μεικτές ημερήσιες συναλλαγές μεταξύ 18 με 27 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να αντέξει η αγορά. Ηδη επανέρχονται οι εισηγήσεις στελεχών της χρηματιστηριακής αγοράς προς τη διοίκηση της ΕΧΑΕ η οποία έχει και την αρμοδιότητα να περιορίσει τουλάχιστον κατά 2 ώρες τη διάρκεια των συναλλαγών έναντι 7 ωρών που διαρκεί η σημερινή συνεδρίαση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη χθεσινή-τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ πριν συμπληρωθούν οι 4 πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες 3,03% του Γενικού Δείκτη που διολίσθησε στις 654,70 μονάδες. Αιτία της πτώσης ήταν ασφαλώς η καθίζηση των τραπεζικών μετοχών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Eurobank υπέστη απώλειες 19,35%, η Alpha Bank έχασε 16,30%, ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε πτώση 15,96% και η Εθνική διολίσθησε σε ποσοστό 12,88%. Μικρότερες απώλειες 0,67% σημειώθηκαν την Τρίτη, αφού συνεχίσθηκαν οι ρευστοποιήσεις για τις τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,67% στις 650,33 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ όπως ακριβώς συνέβη και στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Mικρή αντίδραση σε ποσοστό 0,6% κατεγράφη την Τετάρτη εξαιτίας της εμφάνισης αγοραστών για εμποροβιομηχανικές μετοχές όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια (+2,1%), η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν (+2,07%) και ο τίτλος του ΟΤΕ (+1,64%). Την Πέμπτη επανήλθε σε αρνητική πορεία το Χρηματιστήριο, καθώς εκδηλώθηκαν ισχυρές πιέσεις στις μετοχές της Alpha Bank (-12,15%), της Eurobank (-9,09%), της Εθνικής Τράπεζας (-9,09%) και της Τράπεζας Πειραιώς (-7,69%). Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε σε ποσοστό 1,76% στις 642,71 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε μέτρια επίπεδα (24,556 εκατ. ευρώ). Την Παρασκευή η αγορά κινήθηκε σε υποτονικά επίπεδα με ελάχιστες εντολές αγοράς μετοχών για τον Ftse 25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή