Στην Axel Springel το Business Insider

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέκτησε τελικά πρόσβαση στον αγγλόφωνο Τύπο ο γερμανικός κολοσσός Axel Springel με την απόκτηση του 88% των μετοχών του Business Insider αντί 343 εκατ. δολαρίων. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς της βρετανικής εφημερίδας Financial Times προ δύο μηνών, η Axel Springel εξαγόρασε το ψηφιακό ειδησεογραφικό δίκτυο που δημιούργησε ο Χέντρι Μπλότζετ, πρώην αναλυτής της Wall Street, το 2007.

«Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στην αλλαγή του τοπίου των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Axel Springel, Ματίας Ντόπφνερ. Οπως επισήμανε ο οικονομικός διευθυντής του γερμανικού εκδοτικού ομίλου, Τζούλιαν Ντούτς, καταβλήθηκε εξαπλάσιο αντίτιμο συγκριτικά με τις προβλέψεις εσόδων για το 2016, αντανακλώντας τη ραγδαία εξάπλωση και τη μεγάλη απήχηση των ψηφιακών μέσω ενημέρωσης στο διάστημα των τελευταίων ετών.

Προ δύο μηνών, η Axel Springel έχασε τη μάχη για την εξαγορά της Financial Times από τον ιαπωνικό εκδοτικό όμιλο Nikkei BP, ο οποίος προσέφερε 844 εκατ. στερλίνες ή 1,19 δισ. ευρώ για την εξαγορά της βρετανικής εφημερίδας από τον εκδοτικό όμιλο Pearson. Ηταν ξεκάθαρο από τότε πως τόσο η γερμανική Axel Springel όσο και η Nikkei BP επιθυμούσαν να αποκτήσουν μια δυναμική παρουσία στον αγγλόφωνο οικονομικό Τύπο.

Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως αυτή η εξαγορά του Axel Springel προδίδει τον ζήλο του γερμανικού ομίλου να επεκταθεί σε άλλες αγορές αλλά και να μη χάσει ευκαιρίες για μια εξαγορά στις ΗΠΑ όπου παρατηρείται τελευταία μεγάλη κινητικότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Το ψηφιακό δίκτυο Business Insider διαθέτει επιπλέον επτά εκδόσεις εκτός των ΗΠΑ και απασχολεί συνολικά 325 άτομα. Ο γερμανικός όμιλος αποκτά το 97% των μετοχών του Business Insider αφού είχε ήδη ποσοστό 9% στην κυριότητά του. Το υπόλοιπο 3% θα διατηρήσει στην κατοχή του ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon.com και μέλος ομάδας ατόμων που επένδυσαν στο Business Insider το 2013. O κ. Μπέζος είναι, επίσης, ιδιοκτήτης της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Ο Axel Springel κατέχει, επίσης, το 20% της γαλλικής μηχανής αναζήτησης Qwant και το 2013 δημιούργησε την ψηφιακή συνδρομητική έκδοση της Bild, της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία. Εχοντας την κορυφαία θέση στον ευρωπαϊκό κλάδο των μέσων ενημέρωσης, στοχεύει στην επέκταση των δραστηριοτήτων του σε διεθνές επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή