49 χρόνια πρίν… 2-Χ-1966

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΜΑΟ ΚΑΙ ΛΙΝ ΠΙΑΟ: Πεκίνον, 1.- Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Κινέζοι μετάσχον της συγκεντρώσεως και της γιγαντιαίας παρελάσεως, που ωργανώθησαν επί της πλατείας Τιέν Αν Μεν επ’ ευκαιρία της 17ης επετείου από της ιδρύσεως της Λαϊκής Κίνας. Επί της εξέδρας των επισήμων είχε λάβει θέσιν ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο οποίος έφερεν ενδυμασίαν φαιού χρώματος και εφαίνετο έχων άριστα εις την υγείαν του, περιστοιχιζόμενος από τους κ.κ. Λιν Πιάο και Τσου Εν Λάι και τον πρόεδρον της Δημοκρατίας κ. Λιου Σάο Σι. […] Ευθύς ως ο στρατάρχης Λιν Πιάο εδήλωσε κατά την διάρκειαν του λόγου του ότι «οι Ρώσοι ιθύνοντες είναι επικεφαλής του συγχρόνου ρεβιζιονισμού», ο Ρώσος επιτετραμμένος απεχώρησε της εξέδρας όπως και άλλοι έξ διπλωμάται ανατολικών χωρών, δηλαδή Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ανατολικής Γερμανίας, Μογγολίας, Πολωνίας και Τσεχοσλοβακίας. Με τας ακουλουθίας των. […] Δεν απεχώρησαν οι αντιπρόσωποι Ρουμανίας, Βορείου Κορέας, Βορείου Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβίας, Κούβας και Αλβανίας. [Στην φωτογραφία ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Λιν Πιάο.]

«Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΕΡΕΣ» (sic): Κατά τον ραδιοσταθμόν του Πεκίνου ο Λιν Πιάο είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αι μεγάλαι εξεγέρσεις των τελευταίων ετών εις τον κόσμον δεικνύουν ότι είναι μετρημέναι αι ημέραι του ιμπεριαλισμού, του οποίου ηγούνται αι Ηνωμέναι Πολιτείαι, ο σύγχρονος ρεβιζιονισμός και όλη η αντίδρασις. […] Εν συνεχεία, απέδωσε πάσαν νίκην του κινεζικού λαού εις την σκέψιν του Μάο Τσε Τουνγκ και εζήτησε από τον λαόν της Κίνας να οπλισθή με την σκέψιν του προέδρου Μάο διά να καταστή αήττητος. […].

ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΛΑΜΑ: «Παίρνοντας στα χέρια μου τον ένατο τόμο των «Απάντων» του Κωστή Παλαμά συνειδητοποίησα κάτι με συγκίνηση […]: ο ελληνόγλωσσος κόσμος έχει πια στη διάθεσή του ολόκληρο το ποιητικό έργο του μεγαλύτερου πνευματικού αναμορφωτή της νεώτερης Ελλάδας. […]»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή