Τα… απόκληρα ακίνητα που δημιούργησε η οικονομική κρίση

Τα… απόκληρα ακίνητα που δημιούργησε η οικονομική κρίση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα κατηγορία ακινήτων έχει γεννήσει η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Πρόκειται για τα λεγόμενα «απόκληρα» ακίνητα, δηλαδή κτίσματα διαφόρων κατηγοριών και τύπων που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να παράσχουν πλέον οποιασδήποτε μορφής χρήση ή υπεραξία για τους ιδιοκτήτες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα υπόγεια διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας, τα μικρά γραφεία – διαμερίσματα στις πολυκατοικίες της Αθήνας, αλλά και τα μικρά, ισόγεια εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται σε μη εμπορικά σημεία του λεκανοπεδίου Αττικής. Τα παραπάνω ακίνητα έβρισκαν χρήστες τα χρόνια πριν από την κρίση, καθώς υπήρχε ζήτηση τόσο από ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και από οικονομικούς μετανάστες. Σήμερα, όμως, όχι μόνον έχει εκλείψει αυτή η ζήτηση, αφήνοντας τα ακίνητα αυτά κενά και ανεκμετάλλευτα, αλλά ταυτόχρονα έχει πολλαπλασιαστεί και το οικονομικό κόστος της κατοχής τους, μια και εκτός από τις δαπάνες συντήρησης που συχνά απαιτούνται, πλέον έχει προστεθεί και το άγος του ΕΝΦΙΑ, που καταβάλλεται σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, καθώς σε πολλά απ’ αυτά ο φόρος υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ιδίως σε ό,τι αφορά τους συντελεστές εμπορικότητας που εφαρμόζονται. Σε πρόσφατη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ακινήτων.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, «το ζήτημα είναι τεράστιο. Για παράδειγμα, τα μικρά γραφεία-διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας φορολογούνται σήμερα επί αντικειμενικής τιμής, που μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε 2.500 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που η ζήτηση για την ενοικίασή τους είναι πλέον μηδαμινή». Ταυτόχρονα, είναι πολύ δύσκολη και η πώλησή τους, ιδίως για όσα από αυτά δεν έχουν δικό τους χώρο υγιεινής, ενώ πολύ συχνά έχουν και κοινό ρολόι με άλλα γραφεία του ίδιου ορόφου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη και η αποσύνδεση από τη ΔΕΗ, προκειμένου τουλάχιστον ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με μειωμένο συντελεστή κατά 20% (όπως ισχύει και φέτος για τα κενά/μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή