Η στάση του Βερολίνου θα κριθεί από το προσφυγικό

Η στάση του Βερολίνου θα κριθεί από το προσφυγικό

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσαν να επιδείξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και συνδράμει αποφασιστικά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που μονοπωλεί εσχάτως το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά της γερμανικής κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον αυτό στοιχείο προκύπτει από συζητήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Βερολίνο, που επισημαίνουν πως ο ρόλος της χώρας μας ειδικά στην καταγραφή των προσφύγων είναι καίριος, λόγω της θέσης της ως πρώτης πύλης εισόδου στην Ε.Ε. και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόκλησης από την Αθήνα θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη θέση της και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιείκεια εκ μέρους των πιστωτών. Παρόμοια δήλωση είχε κάνει την περασμένη Πέμπτη και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε λόγο για «πιθανές εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., λόγω της προσφυγικής κρίσης». Στελέχη των γερμανικών υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών αναγνωρίζουν, πάντως, ότι το βάρος είναι υπερβολικά μεγάλο για να αναληφθεί από την ελληνική γραφειοκρατία στα επονομαζόμενα hot spots και δεσμεύονται ότι θα υπάρξει υποστήριξη όχι μόνο σε επίπεδο κονδυλίων, αλλά και ανθρώπων.

Η Γερμανία είναι σε μια φάση σημαντικών κοινωνικών εξελίξεων και για πρώτη φορά η Αγκελα Μέρκελ έδρασε με ταχύτητα, αντιλαμβανόμενη τα πλεονεκτήματα της προσφυγικής κρίσης για το δημογραφικό και την αγορά εργασίας στη χώρα της, ενθουσιάζοντας ακόμη και προαιώνιους ιδεολογικούς της αντιπάλους, όπως ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας. Ωστόσο, μετά την αρχική ευφορία διατυπώνονται έντονοι προβληματισμοί. Με δεδομένο πως μόνο το 10% των προσφύγων μπορεί να ενσωματωθεί άμεσα στο εργατικό δυναμικό της χώρας, ενώ ο αριθμός τους διογκώνεται καθημερινά καθώς η Γερμανία έχει αναχθεί σε Βαλχάλα για τους πρόσφυγες και οι συγκρούσεις μεταξύ Σύρων και Αφγανών προσφύγων κλιμακώνονται, η καγκελάριος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές συμμάχους της να σκληρύνει τη γραμμή της.

Παράλληλα, στενοί σύμβουλοι της Μέρκελ για την επικοινωνία της Καγκελαρίας και τα ευρωπαϊκά θέματα δεν σταματούν να ενημερώνουν τους ξένους ανταποκριτές για τη νέα πολιτική του Βερολίνου στο ζήτημα, παραδεχόμενοι ότι το Δουβλίνο 2 είναι πλέον παρωχημένο (αν και εξακολουθεί να ισχύει, όπως τονίζουν) και δεν αποκλείεται σύντομα να βρεθεί μια διάδοχη συνθήκη, που θα διέπει τις ροές προσφύγων.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κρίση χρέους έχει σαφώς επισκιαστεί στην επικαιρότητα από τις ροές δεκάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο και μοιάζει πλέον παρωνυχίδα σε σχέση με το πολιτικό κόστος που έχει η προσφυγική κρίση για την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ.

Για τις εκλογές

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου άφησαν παγερά αδιάφορους πολιτικούς και ΜΜΕ στη Γερμανία, με μοναδικό κοινό στοιχείο στις αναλύσεις τους την ανάγκη συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει τα νέα μέτρα λιτότητας. Ακόμη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μοιάζει να έχει ξεχάσει τη βεντέτα του με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο και εμφανίζεται ήρεμος ως προς την προοπτική επιτυχίας του νέου προγράμματος.

Αλλωστε, σε αντίθεση με τη σπουδή που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επίσπευση της αξιολόγησης και την ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο bail in των καταθέσεων, το Βερολίνο δεν βιάζεται: διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, δεν αποκλείεται όμως να προσδοκά μια τέτοια λύση, που θα μειώσει το «μερίδιο» των Γερμανών φορολογουμένων στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

Στενός συνεργάτης του Σόιμπλε δηλώνει ικανοποιημένος από την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενθυμούμενος τη σαφώς πολιτικότερη σκέψη του σε σχέση με αυτήν του προκατόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη. «Οταν λέγαμε και στους δύο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα γιατί πρέπει να λογοδοτήσουμε στη γερμανική Βουλή, ο Βαρουφάκης δεν το αντιλαμβανόταν, έμοιαζε προσκολλημένος στον ρόλο του καθηγητή. Αντίθετα, ο Τσακαλώτος ως μαρξιστής είχε κατανόηση, φάνηκε να γνωρίζει τι σημαίνει, ίσως επειδή είχε την εμπειρία πως για κάθε απόφαση οφείλεις να λάβεις έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός σου», εξηγεί.

Πάντως, σε μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν ο ίδιος αξιωματούχος επιμένει ότι η σχέση Σόιμπλε – Βαρουφάκη δεν ήταν τόσο κακή όσο περιγραφόταν από τα ΜΜΕ. «Είχαμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο Eurogroup», αναφέρει. «Απλώς ήταν ένας άνθρωπος που στοίχισε πάρα πολύ ακριβά στη χώρα του. Τα διπλάσια σχεδόν από αυτά που κόστισε ο CEO της Volkswagen στη Γερμανία», συμπληρώνει υπομειδιώντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή