Συντονισμό Ρωσίας – Συνασπισμού ζήτησε ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν

Συντονισμό Ρωσίας – Συνασπισμού ζήτησε ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους καλωσόρισε ο  πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν τονίζοντας ότι ένας συντονισμός των επιχειρήσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τον διεθνή συνασπισμό θα αποδώσει "καλύτερα αποτελέσματα" στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ανακοίνωσή του, ο Μασούντ Μπαρζανί δηλώνει επίσης ότι από τον ίδιο είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε χώρα, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, βοηθήσει τις δυνάμεις των πεσμεργκά κατά των τζιχαντιστών.

Εν τω μεταξύ εντείνει τις αεροπορικές της επιθέσεις στα εδάφη της Συρίας η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, που μέχρι στιγμής έχει πραγματοποοιήσει περισσότερες από 60 πτήσεις τις τελευταίες 72 ώρες καταφέρνοντας να μεειώσει το στρατιωτικό δυναμικό των τρομοκρατών εκεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού στρατού σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο αξιωματούχος, ο Αντρέι Καρταπόλοφ, από το γενικό επιτελείο του ρωσικού στρατού, σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι αεροπορικές επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας έθεσαν στο στόχαστρο πάνω από 50 στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν μέρα και νύχτα από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ σε όλο το βάθος της επικράτειας της Συρίας», είπε ο Καρταπόλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «περίπου 600 μαχητές του ΙΚ εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και προσπαθούν να διαφύγουν προς την Ευρώπη».

Είπε πως η Ρωσία είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις αεροπορικές της επιδρομές και συνέστησε στις ΗΠΑ να σταματήσουν τις πτήσεις τους σε περιοχές όπου επιχειρούσε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

«Οι Αμερικανοί μάς είπαν στη διάρκεια των συνομιλιών ότι στην περιοχή εκείνη δεν βρισκόταν κανείς άλλος εκτός από τρομοκράτες», πρόσθεσε ο Καρταπόλοφ, αναφερόμενος στην περιοχή όπου δραστηριοποιήθηκε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο αξιωματούχος του ρωσικού στρατού δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με αυξημένη ένταση.

«Όχι μόνο θα συνεχίσουμε τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά και θα αυξήσουμε την έντασή τους», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Ο Καρταπόλοφ σημείωσε πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν κυρίως "κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών και εκρηκτικών, κέντρα επικοινωνιών, μικρά εργοστάσια για την παραγωγή οπλισμού επιθέσεων αυτοκτονίας και στρατόπεδα εκπαίδευσης μαχητών".

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κοντά στη Ράκα, προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

«Πολλά ρωσικά πλήγματα έθεσαν στο στόχαστρο θέσεις του ΙΚ δυτικά της Ράκα και οι εκρήξεις ακούστηκαν μέχρι την πόλη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους που επλήγησαν.

Το ΙΚ ελέγχει πλήρως την επαρχία Ράκα, η επώνυμη έδρα της οποίας θεωρείται ως «πρωτεύουσα» της ισλαμιστικής οργάνωσης. Η Ράκα είναι το κυριότερο προπύργιό της από το 2013.

Την Πέμπτη η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έθεσε στο στόχαστρο τη Ράκα για πρώτη φορά αφότου άρχισε να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία μία ημέρα νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή