Ανοιχτή σε συνεργασίες η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ανοιχτή σε συνεργασίες η Δημοκρατική Συμπαράταξη

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφοδρή σύγκρουση των προηγούμενων ημερών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, με αφορμή έναν υπαινιγμό του κ. Στ. Θεοδωράκη προς την κ. Φώφη Γεννηματά, ανέδειξε κάποια από τα υπαρκτά όρια στην προσπάθεια προσέγγισης των δύο χώρων.

Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι τα όρια που ξεπέρασε ο κ. Θεοδωράκης δεν ταυτίζονται συνολικά με εκείνα των υπόλοιπων στελεχών του Ποταμιού και μιλούν για κινήσεις που αποδίδουν, σε σημαντικό βαθμό, προσωπικό πανικό. Αποδίδουν το ξαφνικό ξέσπασμα του επικεφαλής του Ποταμιού στην κατανοητή, όπως λένε, αγωνία την οποία έχει για να διατηρήσει σε ισορροπία τις δύο πολύ εμφανείς τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα του: την κεντροδεξιά, φιλελεύθερη συνιστώσα και την πλειοψηφική κεντροαριστερά μερίδα, η οποία σε επίπεδο ουσιαστικών θέσεων δεν απέχει πολύ από όσα πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη του κόμματος υπενθυμίζουν ότι ακόμη και η τελευταία, καταληκτική εκδήλωση που διοργάνωσε προεκλογικά το Ποτάμι είχε ως πρωταγωνιστές πρόσωπα τα οποία προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Και προσθέτουν πως και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, αφού πέρασε έναν παρατεταμένο «μήνα του μέλιτος» ως πιθανός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε να επιτίθεται στον κ. Αλ. Τσίπρα, μόνο μετά το αρνητικό για το Ποτάμι εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου.

Από τη Χαρ. Τρικούπη δεν πρόκειται να συνεχίσουν την αντιπαράθεση με τον κ. Θεοδωράκη. Αλλωστε υπάρχουν υπόγειοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μελών του Ποταμιού. Αυτούς τους διαύλους διατηρούν ενεργούς στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, από τη ΔΗΜΑΡ καθώς, επίσης, από τις Κινήσεις Πολιτών που αποτελούν την τρίτη συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ήδη παρενέβησαν την Παρασκευή, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως. Οι συναντήσεις είναι δεδομένες, ωστόσο οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι σε προχωρημένο επίπεδο.

Τα επόμενα βήματα

Τόσο η κ. Γεννηματά όσο και ο κ. Θ. Θεοχαρόπουλος συμφωνούν ότι τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς πρέπει να είναι αργά και σταθερά. Από όλες τις πλευρές διαμηνύεται ότι αφενός δεν θα διαλυθούν τα ήδη υπάρχοντα κόμματα, αλλά αντιθέτως όλες οι κινήσεις, περιλαμβανομένης της δημιουργίας οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου. Στην Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο κ. Ι. Μανιάτης, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Δ. Ασημακόπουλος, Π. Κ. Ιωακειμίδης, Σωκ. Κάτσικας, Λίνα Μενδώνη, Στ. Μαλέλης, Α. Παπαδόπουλος, Αννυ Ποδηματά, Ντίνος Ρόβλιας, Γ. Σιακαντάρης, Ι. Τούντας και Κοσμάς Σφυρίου. Αν και η Επιτροπή έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη ζητημάτων όπως η ανόρθωση του κράτους πρόνοιας, η μεταρρύθμιση της παιδείας με βάση τον νόμο της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, η αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, είναι σαφές ότι αποτελεί, παράλληλα, και ένα φόρουμ συζήτησης για την πρόοδο των επαφών που γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για διεύρυνση της Κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό παραμένει ερωτηματικό τι πρόκειται να γίνει με παλαιότερα στελέχη και πρώην υπουργούς που τον τελευταίο μήνα έχουν ανακτήσει διαύλους επικοινωνίας με τη Χαρ. Τρικούπη.

Μια δεύτερη, σημαντική πτυχή της προσπάθειας που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι η κατάρριψη της «ιδεολογίας του νέου». Τονίζουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις που ευαγγελίζονται το «νέο» (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι) θα ανανεώσει το πολιτικό σύστημα με ουσιαστικό τρόπο, μέσα από προτάσεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες. «Το “νέο” δεν είναι η ταμπέλα που αναρτά ή η ετικέτα που κολλά ο καθένας στον εαυτό του», τονίζουν από τη Χαρ. Τρικούπη, ενώ προσθέτουν πως θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις προς την κατεύθυνση της ανανέωσης και σε επίπεδο προσώπων.

Εμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι, παρά την ενεργοποίηση προσώπων που έχουν μακρά διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά έχει ανοίξει την πόρτα και σε νεότερους, κάτι το οποίο θα φανεί οσονούπω, όταν θα αρχίσει ο καταμερισμός της κομματικής εργασίας. Ιδιαίτερα δραστήριος προς αυτή την κατεύθυνση είναι και ο κ. Στ. Ξεκαλάκης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την προσέλκυση αρκετών νεότερων προσώπων και στα ψηφοδέλτια της 20ής Σεπτεμβρίου.

Εναλλακτικές προτάσεις έναντι του μνημονίου

Από τη Χαρ. Τρικούπη θα επιμείνουν ιδιαιτέρως στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων, ως εναλλακτικών των πολιτικών που η κυβέρνηση έχει υπογράψει και θα προωθήσει. Ο τομέας παρακολούθησης κυβερνητικού έργου έχει συγκροτήσει ένα ευρύ και πολυσέλιδο κείμενο με απαντήσεις πάνω σε όλα τα ζητήματα, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συγκροτηθεί και η Επιτροπή που θα προωθήσει το αναπτυξιακό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ.

Η ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο σκέλος φαίνεται από τις ταχύτατες αντιδράσεις σε όλες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ή υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τις περικοπές στις συντάξεις, την επαναπρόσληψη επίορκων στο Δημόσιο αλλά και την αποστροφή του κ. Τσίπρα για τη δημιουργία θαλάσσιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τζον Κέρι.

Ως προς την αυριανή διαδικασία επί των προγραμματικών δηλώσεων, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν ληφθεί δύο αποφάσεις. Πρώτον, να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και, δεύτερον, να ψηφίσουν τον κ. Ν. Βούτση ως νέο πρόεδρο της Βουλής, κάτι το οποίο αποσυνδέουν πλήρως από τη σκληρή αντιπολιτευτική τακτική που προτίθενται να κρατήσουν έναντι της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή