Επαφές Παλαιοκώστα με Πετρακάκο για απαγωγές

Επαφές Παλαιοκώστα με Πετρακάκο για απαγωγές

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Απρίλιο, αρκετούς μήνες μετά την τελευταία εμφάνισή της, η ομάδα των επονομαζόμενων «ληστών του Διστόμου» επανήλθε στη δράση, ληστεύοντας δύο υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς σε Φαρκαδόνα Τρικάλων και Αμπελώνα Λάρισας, με λεία άνω των 360.000 ευρώ. Εκείνη την περίοδο καταβάλλονταν γεωργικές επιδοτήσεις και τα υποκαταστήματα στις αγροτικές κωμοπόλεις ήταν «φορτωμένα» με χρήματα. Η Αντιτρομοκρατική, η οποία στο μεταξύ, βρισκόταν στα ίχνη των ληστών, έστησε παγίδες έξω από τράπεζες της περιφέρειας και –σύμφωνα με μια εκδοχή– την 29η Μαΐου εντόπισε μέλη της ομάδας να «περιεργάζονται» υποκατάστημα της Alpha Bank στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας. Τις κινήσεις τους κατάλαβε και ο διευθυντής της τράπεζας, ο οποίος ειδοποίησε την Αμεση Δράση. Το απόγευμα εκείνης της μέρας κι ενώ για τη μυστική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στον Δομοκό είχαν ενημερωθεί όχι μόνον η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τα κεντρικά της Alpha Bank στην Αθήνα, αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στο σπίτι – κρησφύγετο των ληστών στη Ν. Αγχίαλο Βόλου.

Συνελήφθησαν ο Γρηγόρης Τσιρώνης (καταζητούμενος από το 2006 για συμμετοχή στους «ληστές με τα μαύρα»), ο παλιός ληστής τραπεζών Σπύρος Χριστοδούλου, ενώ ο δραπέτης Σπύρος Δραβίλας αυτοκτόνησε για να αποφύγει τη σύλληψη από τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας (ΕΚΑΜ).

Σε συνωμοτική «συνάντηση»

Σε κλειστές συσκέψεις που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ανώτατοι αξιωματικοί τόνισαν ότι πριν από τη σύλληψή τους, οι τρεις ληστές είχαν συνωμοτική συνάντηση σε ερημική τοποθεσία με άτομο για το οποίο υπήρξαν ισχυρές υπόνοιες ότι ήταν ο δραπέτης και υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας. Μετά τη σύλληψη του Γιώργου Πετρακάκου, μέλους των «ληστών του Διστόμου», οι ελπίδες των αστυνομικών για εντοπισμό του Παλαιοκώστα αναθερμάνθηκαν. Ο Πετρακάκος, εξάλλου, είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε στην ομάδα του Παλαιοκώστα που το 2008 απήγαγε στη Θεσσαλονίκη τον επιχειρηματία Γιώργο Μυλωνά. Είχε κλέψει δύο αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα χρησιμοποιήθηκε στην απαγωγή του επιχειρηματία και το δεύτερο βρέθηκε το 2010 στην κατοχή του καταδικασμένου για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκου Μαζιώτη. Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο δεν είχε προκύψει εργαστηριακά παρουσία του Παλαιοκώστα στα κρησφύγετα του Πετρακάκου στον Μώλο Φθιώτιδας και στον Μαραθώνα Αττικής. Ωστόσο, οι συνήθως φειδωλοί αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωναν «αραιές συναντήσεις» Πετρακάκου – Παλαιοκώστα, ενώ συνάδελφοί τους από συναρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας μιλούσαν, στη διάρκεια της εβδομάδας, για «συνάντηση των δύο, το διάστημα ακόμα και μετά τις συλλήψεις του περασμένου Μαΐου στη Ν. Αγχίαλο».

Ευρήματα στα κρησφύγετα

Ευρήματα που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και ως ίχνη του επικηρυγμένου δραπέτη υπάρχουν και στα κρησφύγετα του Πετρακάκου. Ενδεικτικά, ανάμεσα στα επτά κλεμμένα Ι.Χ. που βρέθηκαν κρυμμένα στην αποθήκη της λεωφόρου Μαραθώνος υπάρχει μαύρο τζιπ που φέρεται να ανήκει στην «παρτίδα» των οχημάτων που είχαν κλαπεί το 2007 από τη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό της ομάδας Παλαιοκώστα. Επιπλέον, βρέθηκε σημειωματάριο με στοιχεία περίπου 30 ατόμων που –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– θα αποτελούσαν μελλοντικούς στόχους απαγωγών. Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η πρόσφατη συνάντηση Παλαιοκώστα – Πετρακάκου, εάν πράγματι συνέβη, να αφορούσε την προετοιμασία σχεδίου απαγωγής εις βάρος ενός εκ των υποψηφίων θυμάτων που αναφέρονται σε σημειωματάριο που βρέθηκε στον Μαραθώνα. Εξάλλου, καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι τα όπλα που βρέθηκαν θαμμένα στην αγροικία του Πετρακάκου στον Μώλο αποκτήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σίγουρα μετά τις συλλήψεις Τσιρώνη και Χριστοδούλου στα τέλη Μαΐου, προκειμένου τα εναπομείναντα μέλη της ομάδας να φέρουν εις πέρας ένοπλη ενέργεια.

Σημειώνεται ότι και στις αρχές του χρόνου είχαν φτάσει στην ΕΛ.ΑΣ. πληροφορίες για συναντήσεις των «ληστών του Διστόμου» με τον δραπέτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, μάλιστα, κλιμάκια αστυνομικών είχαν μεταβεί στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι βρισκόταν ο Παλαιοκώστας. Τελικά, η έρευνα είχε αποβεί άκαρπη, ενώ η αξιοπιστία της πληροφορίας αμφισβητείται από αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής.

Πιθανή σχέση με τους «Λαϊκούς Αγωνιστές»

Διάχυτη παραμένει στην Αστυνομία η πεποίθηση ότι μέλη των «ληστών του Διστόμου» έχουν πάρει μέρος σε τρομοκρατικές επιθέσεις υπό την ομπρέλα της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Στην ίδια ομάδα «τοποθετούν» και τον φυλακισμένο για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος κατηγορείται –αντίστοιχα– ότι έχει πάρει μέρος σε ένοπλες ληστείες τραπεζών μαζί με τον Γιώργο Πετρακάκο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των ληστών. Ως επιπλέον στοιχείο αστυνομικές πηγές επικαλούνται τις επαφές και συναντήσεις που φέρεται να είχε ο Πετρακάκος με τον καταζητούμενο Π.Α. Πρόκειται για αναρχικό τα ίχνη του οποίου παραμένουν χαμένα από τον Μάρτιο του 2013. Τότε, η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει σε υπαίθριο πάρκινγκ στην οδό Σκυλίτση αυτοκίνητο μέσα στο οποίο υπήρχαν κρυμμένα Καλάσνικοφ, χειροβομβίδες, σφαίρες και άλλα πυρομαχικά. Οι τότε επικεφαλής της έρευνας, αλλά και οι συνάδελφοί τους που τους διαδέχθηκαν, επιβεβαιώνουν επαφές του Πετρακάκου με τον καταζητούμενο αναρχικό στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής, όπου διέμενε ο Πετρακάκος. Πάντως, από τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών στα όπλα που εντοπίστηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε Μώλο Φθιώτιδας και Μαραθώνα δεν έχει επιβεβαιωθεί διασύνδεση της υπόθεσης με συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή