SOS από τους δήμους για κονδύλια

SOS από τους δήμους για κονδύλια

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδεια κτίρια και χώροι υπάρχουν, χρήματα δεν υπάρχουν. Με αυτή τη φράση απαντούν οι δημοτικές αρχές από πολλούς ΟΤΑ της Αττικής, όταν τίθεται το ερώτημα πού θα μπορούσαν να χωροθετηθούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ενόψει μάλιστα και του χειμώνα, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν. Οσοι ενεπλάκησαν άλλωστε γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αφερεγγυότητα του Δημοσίου, όπως οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει τη σίτιση των μεταναστών στη Λέσβο και οι οποίοι διέκοψαν την παροχή συσσιτίου μετά 10 μήνες χωρίς να έχουν λάβει χρήματα, και ο ξενοδόχος από τα Χανιά που εδώ και 18 μήνες φιλοξενεί δεκάδες Σύρους χωρίς καμία βοήθεια.

Οταν πρόκειται για τη λειτουργία μόνιμων δομών υποδοχής και φιλοξενίας, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα και δύσκολα. Στέλεχος του Δήμου Αθηναίων εξηγεί ότι είναι εντελώς διαφορετικό να γίνεται λόγος για χώρους πρόχειρης φιλοξενίας ως εναλλακτική λύση των καταυλισμών που στήνονται στην πλατεία Βικτωρίας ή στο Πεδίον του Αρεως από το να φτιαχτεί μια μόνιμη υποδομή. Σε αυτή την περίπτωση η «καλοσύνη των ξένων», δηλαδή η προσφορά των εθελοντών, δεν μπορεί να καλύψει μόνιμες ανάγκες. Για παράδειγμα, την ίδια στιγμή που οι μετανάστες κατακλύζουν την πλατεία Βικτωρίας στην περιοχή υπάρχουν κλειστά ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εφόσον αναλάμβανε το κόστος συγκεκριμένος φορέας.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει προτείνει στην κυβέρνηση χώρο στην περιοχή του Ελαιώνα, ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει προσωρινά κάποιους μετανάστες. Ουσιαστικά πρόκειται για χώρο που ο δήμος κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να παραχωρήσει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του δήμου, θα μπορούσαν να στηθούν κάποιες σκηνές και όχι να λειτουργήσει ως μόνιμη δομή φιλοξενίας μεταναστών. Η μόνιμη δομή που θα μπορούσε να λειτουργήσει και τον χειμώνα απαιτεί άλλες υποδομές, όπως για παράδειγμα αποχετευτικό σύστημα. Η έλλειψη κονδυλίων δεν επιτρέπει την άμεση εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδιασμού. Ενδεικτικό είναι ότι ο ξενοδόχος που φιλοξένησε τους Σύρους, οι οποίοι πέρυσι πριν από τα Χριστούγεννα είχαν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα ζητώντας να τους δοθούν «χαρτιά» για να φύγουν στην Ευρώπη, ακόμα δεν έχει εξοφληθεί, ενώ αρκετά άτομα παραμένουν στο ξενοδοχείο. Παράλληλα ο κ. Μανώλης Βολικάκης έχει βρεθεί να φιλοξενεί στο ξενοδοχείο του εδώ και 18 μήνες 145 Σύρους που ναυάγησαν ανοιχτά της Παλαιόχωρας. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα έχει εισπράξει πολλές υποσχέσεις, ακόμα περισσότερα λόγια συμπάθειας, αλλά καθόλου χρήματα. «Εχουμε αλλάξει 4 πρωθυπουργούς, έχουν γίνει επερωτήσεις στη Βουλή, έχω στείλει εξώδικα, μηνυτήριες αναφορές, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Τους έχουν αφήσει εδώ και εγώ καταστρέφομαι», εξηγεί.

Το ναυάγιο

Τον Μάρτιο του 2014 ένα πλοιάριο με 365 μετανάστες ναυάγησε στην Παλαιόχωρα Χανίων. Μεταφέρθηκαν από την αστυνομία στην Αγιά σε ένα κτίριο που ανήκει σε τρεις διαφορετικούς τομείς του Δημοσίου. Ομως στην ίδια γειτονιά βρίσκονται οι δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής και δεν πέρασαν τρεις ημέρες πριν κάτοικοι και υπάλληλοι να αρχίσουν να διαμαρτύρονται. Από τους 365 όσοι ταυτοποιήθηκαν ορίστηκαν ως λαθρομετανάστες και μπήκαν στη διαδικασία της επιστροφής στην πατρίδα τους. Οι υπόλοιποι, 145 Σύροι, είχαν προσφυγικό προφίλ και έτσι έπρεπε κάπου να φιλοξενηθούν. Μάρτιος, ακόμα κρύο, τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν είχαν ανοίξει για την καλοκαιρινή περίοδο. Ο κ. Μανώλης Βολικάκης δέχτηκε να εξυπηρετήσει την κατάσταση για 2-3 ημέρες, όπως δεσμεύτηκε η Περιφέρεια Κρήτης. Οι μέρες όμως έγιναν εβδομάδες και ο κ. Βολικάκης άρχισε να διαμαρτύρεται. Ο αρμόδιος εισαγγελέας αποφάσισε οι Σύροι να μεταφερθούν σε ένα εγκαταλειλειμμένο εδώ και 20 χρόνια ψυχιατρείο της περιοχής χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι πρόσφυγες αντέδρασαν έντονα και η μεταφορά ακυρώθηκε. «Οποτε έλεγα “πρέπει να γίνει κάτι” μου απαντούσαν, και τι θέλεις να πετάξουμε γυναίκες και παιδιά στον δρόμο;». Λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 στην περιοχή βρέθηκε η μετέπειτα αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, τότε κάνοντας προεκλογική εκστρατεία για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μου είπε, μην ανησυχείς, εγώ είμαι και δικηγόρος, θα φροντίσω να λυθεί το θέμα. Οταν έγινε υπουργός και της τηλεφώνησα, μου απάντησε εγώ ακόμα δεν έχω ορκιστεί και δεν έχω την αρμοδιότητα. Μέχρι να κουμπώσουν οι αρμοδιότητες θα περάσει κανένας χρόνος». Ο κ. Βολικάκης έχασε την καλοκαιρινή σεζόν και τώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή