Ανοίγουν το σπίτι τους σε μετανάστες

Ανοίγουν το σπίτι τους σε μετανάστες

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ήσυχη γειτονιά του Χαλανδρίου, στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας, ο Αντελ και η Χαρά είναι έτοιμοι να υποδεχθούν, όπως λένε, νέα μέλη στην οικογένειά τους. Η επιθυμία να ανοίξουν την πόρτα του διαμερίσματός τους και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ήταν έντονη από καιρό. Αυτό που έλειπε ήταν ο συνδετικός κρίκος, που θα τους έφερνε σε επαφή με τους μελλοντικούς συγκατοίκους τους. Τον βρήκαν τυχαία στο Διαδίκτυο, απ’ όπου και πληροφορήθηκαν την ύπαρξη της νεοσύστατης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Refugees Welcome», η οποία λειτούργησε για πρώτη φορά στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2014 και πλέον δραστηριοποιείται (επίσημα από σήμερα) και στην Ελλάδα.

«Θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε μια οικογένεια και όχι μεμονωμένα άτομα. Και επειδή είμαι έγκυος, σκεφτόμουν τι θα γινόταν αν αναγκαζόμασταν να βρεθούμε μακριά από τη χώρα μας με ένα παιδί στην αγκαλιά ή στην κοιλιά και πόσο σημαντικό θα ήταν κάποιος να μας φιλοξενήσει», εξηγεί στην «Κ» η Χαρά Βασιλειάδου.

Μαζί με τον σύζυγό της Αντελ Σανούσσι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στους επικεφαλής της «Refugees Welcome» στην Ελλάδα πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Μεταξύ των κριτηρίων που έθεσαν ήταν η μέγιστη διάρκεια φιλοξενίας τριών μηνών. Εξίσου σημαντικό για το ζευγάρι είναι οι φιλοξενούμενοι να έχουν υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να μην πρεσβεύουν ακραίες θρησκευτικές απόψεις.

«Θα ήταν πιο εύκολο να φιλοξενήσουμε κάποιον από Συρία και Ιράκ γιατί ξέρω τη γλώσσα. Θα μπορούσαμε, όμως, να μιλάμε και στα αγγλικά αν γνωρίζουν», συμπληρώνει ο Αντελ ο οποίος είναι Ελληνολίβυος. «Επειδή είχα ζήσει πόλεμο, το πιο σημαντικό είναι να ηρεμήσεις από τις εικόνες που κουβαλάς και να δεις ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο άσχημος. Η ανθρωπιά είναι το νούμερο 1 σε αυτήν την περίπτωση», προσθέτει.

«Εάν μια οικογένεια επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα εγγραφής που θα βρει στην ιστοσελίδα μας "http://www.refugees-welcome.gr/”. Σε αυτήν υπάρχουν κάποιες βασικές ερωτήσεις για τον τύπο της οικογένειας, την κατοικία, όπως π.χ. πόσα άτομα διαμένουν ήδη εκεί, την τοποθεσία, ποιες γλώσσες γνωρίζουν κ.λπ. Η αντίστοιχη φόρμα υπάρχει και για τον πρόσφυγα που αναζητεί στέγη», δηλώνει στην «Κ» η επικεφαλής της οργάνωσης Χριστίνα Ψαρρά και διευκρινίζει ότι αυτός είναι ο αρχικός τρόπος γνωριμίας, καθώς το «Refugees Welcome» μπορεί να εξετάσει αιτήματα από κοινωνικές υπηρεσίες και άλλων οργανώσεων.

Σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης, δεν υπάρχουν περιορισμοί στο προφίλ των υποψηφίων που επιθυμούν να μοιραστούν το διαμέρισμά τους.

«Οικογένειες, ζευγάρια, άτομα που ζουν μόνα τους ή με φίλους, είτε πρόκειται για φοιτητές που συγκατοικούν, όλοι οι τύποι είναι κατάλληλοι. Απαράβατος κανόνας, ωστόσο, είναι η ύπαρξη αυτόνομου δωματίου, ενώ ο ελάχιστος χρόνος συγκατοίκησης είναι ένας μήνας», λέει η κ. Ψαρρά.

Η περίοδος προετοιμασίας διαρκεί από δύο έως και τέσσερις εβδομάδες. Στη συνέχεια, η οργάνωση «Refugees Welcome» αναλαμβάνει να φέρει σε επαφή τις δύο πλευρές, ενώ για κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί η κ. Ψαρρά, υπάρχει και ένα «φιλαράκι», ένας εθελοντής, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται οι συγκάτοικοι για ζητήματα που τους απασχολούν.

«Η οργάνωση απαρτίζεται από συνολικά 29 άτομα, τα 6 αποτελούν τον κορμό και οι 23 είναι εθελοντές. Εχουμε λάβει αιτήματα εθελοντισμού από διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και από Ελληνες του εξωτερικού. Είναι άτομα όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων και ένας μαθητής», προσθέτει η κ. Ψαρρά.

Το ίδιο έντονη είναι και η επιθυμία οικογενειών από διαφορετικές περιοχές της χώρας, εκτός από την Αθήνα, όπως η Λευκάδα, η Αίγινα, ο Βόλος κ.ά., για να μοιραστούν το σπίτι τους. Κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς την επιτυχία της οργάνωσης στη Γερμανία και στην Αυστρία, όπου περίπου 200 πρόσφυγες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Συρία έχουν ήδη «αποκτήσει» το δικό τους δωμάτιο σε κάποιο διαμέρισμα. Το «Refugees Welcome» λειτουργεί σε Αυστρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Ελβετία και Βέλγιο.

Στην εξάπλωση της ιδέας έχει συμβάλει, όπως υποστηρίζουν η Χαρά και ο Αντελ, η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν οι πληροφορίες, ειδικά μέσω Facebook και Twitter.

«Πλέον οι άνθρωποι, είτε πρόκειται για το “Je suis Charlie” είτε για την “Αραβική Ανοιξη”, μπορούν να νιώσουν σαν να βρίσκονται σε μια παγκόσμια οικογένεια. Οι κοινωνίες θα αλλάξουν τον κόσμο κι αυτή είναι η ουσία. Αν βρεθούν άλλες 100.000 οικογένειες και κάνουν ό,τι κι εμείς, τότε θα έχουμε λύσει το πρόβλημα», καταλήγουν.

* Την Παρασκευή 9/10 από τις 17.00 – 21.00 η ομάδα του «Refugees Welcome» θα βρίσκεται στη στέγη Συν Αθηνά του Δήμου Αθηναίων για μια γνωριμία με το κοινό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή