Συνεχίζονται οι τουρκικές εναέριες επιθέσεις

Συνεχίζονται οι τουρκικές εναέριες επιθέσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eξακολούθησαν και την εβδομάδα που πέρασε οι βομβαρδισμοί, από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην επαρχία Χακάρι της βορειοδυτικής Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι στόχοι, οι οποίοι καταστράφηκαν, αφορούσαν καταφύγια, όπως και αποθήκες όπλων στις παραμεθόριες πόλεις Γιουκσέκοβα και Νταγκλίτσα.

Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας με το ΡΚΚ, τον περασμένο Ιούλιο, η Τουρκία βάλλει εναντίον των θέσεών του στους ορεινoύς όγκους του βόρειου Ιράκ, όπως, εξάλλου, και στις κουρδικές περιοχές νοτιοανατολικά. Και όπως φαίνεται πρόκειται για τις εντονότερες συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και Κούρδων αυτονομιστών από τη δεκαετία του 1990.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων μέχρι και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 120 Τούρκοι, μέλη των δυνάμεων ασφάλειας, αλλά και εκατοντάδες Κούρδοι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι περισσότεροι από τριάντα Κούρδοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στις διασυνοριακές επιχειρήσεις των αρχών της εβδομάδας, προσθέτοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εκτός αυτής.

Ο στρατός, επίσης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι την περασμένη Τρίτη σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες όταν μία βόμβα, η οποία βρισκόταν θαμμένη στο έδαφος, εξερράγη τη στιγμή που από το σημείο διερχόταν στρατιωτικό όχημα σε δρόμο ανάμεσα στις νοτιοανατολικές πόλεις Σεμντινλί και Γιουκσέκοβα. Στο ίδιο συμβάν τραυματίστηκαν τρεις ακόμη Τούρκοι στρατιώτες.

Από το 1984, oπότε άρχισε ο κουρδικός αυτονομιστικός αγώνας, μέχρι και σήμερα έχουν σκοτωθεί στις λυσσώδεις μάχες και επιχειρήσεις ανάμεσα στο ΡΚΚ και στην Τουρκία περισσότερα από σαράντα χιλιάδες άτομα.

Ενώ οι μάχες μαίνονταν την περασμένη Τετάρτη, απελευθερώθηκαν δεκαέξι Τούρκοι εργάτες, οι οποίοι είχαν απαχθεί από ενόπλους στο Ιράκ πριν από ένα μήνα. Οι άνδρες απήχθησαν ενώ εργάζονταν σε εργοτάξιο στα περίχωρα της Βαγδάτης. Οι απαγωγείς ανήκαν, όπως όλα δείχνουν, σε ομάδα σιιτών μουσουλμάνων, οι οποίοι, μάλιστα, απείλησαν να επιτεθούν και εναντίον επιχειρήσεων τουρκικών συμφερόντων στο Ιράκ, σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους.

Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ιράκ, Φαρούκ Καϊμακτσί, ανέφερε, σε αναρτήσεις του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Tweeter, ότι οι δεκαέξι απελευθερωθέντες χαίρουν άκρας υγείας και βρίσκονται ασφαλείς στην πρεσβεία ενώ αρνήθηκε ότι είχαν ικανοποιηθεί οι όροι των απαγωγέων. Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση οι 16 άνδρες επέστρεψαν στην Τουρκία και βρέθηκαν στις αγκάλες των οικείων τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι απαχθέντες που απελευθερώθηκαν δεν ήταν οι πρώτοι Τούρκοι που βρέθηκαν στα χέρια απαγωγέων. Πέρυσι, άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» απήγαγαν 46 Τούρκους υπηκόους στη Μοσούλη και τους άφησαν ελεύθερους, ενώ ήταν καλά στην υγεία τους, περίπου τρεις μήνες αργότερα. Στις αρχές του μήνα, έγινε γνωστό ότι ένας στρατιώτης, ο οποίος εξαφανίστηκε από τα συροτουρκικά σύνορα, βρισκόταν στα χέρια των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή