Ο μάταιος σπαραγμός

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεγε ο Ευάγγελος Αβέρωφ –εκ των Φιλελευθέρων προερχόμενος– ότι ο ηγέτης ενός κόμματος δεν υποδεικνύεται, δεν προτείνεται, ούτε καν εκλέγεται. Επιβάλλεται! Προφανώς ζούμε σε άλλη εποχή, καθώς τυρβάζουμε μέχρι στιγμής περί τα επουσιώδη της διαδικασίας διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία. Ως προς την ικανότητα επιβολής του νέου ηγέτη επί της παρατάξεως και γενικώς των πολιτών, θα τη διαπιστώσουμε όταν θα έχει πλέον αμετακλήτως εκλεγεί.

Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτεύσεως η μάχη διαδοχής –πάντα σκληρότατη και ανηλεής– δίδονταν από πολιτικούς που εκπροσωπούσαν τα δύο συστατικά μέρη της ελληνικής Κεντροδεξιάς – τους επιγόνους του Λαϊκού Κόμματος, που αποτελούν και την πλειοψηφία, και των Φιλελευθέρων, που συγκροτούν μία δυναμική δημιουργική μειοψηφία .

Αυτό ήταν το στίγμα –αν και ουδέποτε διατυπώθηκε δημόσια– στη μάχη διαδοχής μεταξύ του Γεωργίου Ράλλη και του Ευάγγελου Αβέρωφ, του Κ. Στεφανόπουλου και του Κ. Μητσοτάκη, στη συνέχεια του Κ. Μητσοτάκη με τον Μιλτιάδη Εβερτ, του Κ. Καραμανλή με τον Δημ. Σουφλιά. Η αναμέτρηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη είχε άλλα διακριτά χαρακτηριστικά.

Στη σημερινή συγκυρία και δίχως την παραμικρή διάθεση υποβαθμίσεως των άλλων υποψηφίων, η μάχη θα δοθεί –με βάση τα έως τώρα δεδομένα– μεταξύ του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, δίχως να αποκλείονται εκπλήξεις. Και οι δύο τους προέρχονται από τον κεντρικό κορμό της Νέας Δημοκρατίας. Διότι τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και η οικογένειά του ανήκουν στη συντηρητική παράταξη, παρά το γεγονός ότι κατάγεται από την Κρήτη, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων εμμένει να στηρίζει διαδοχικά το Κόμμα των Φιλελευθέρων, της Ενώσεως Κέντρου, του ΠΑΣΟΚ και τελικώς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ποτέ τη Δεξιά.

Θα ανέμενε κανείς ότι οι «βαρώνοι» της Ν.Δ., που είναι εκ των πραγμάτων οι επίγονοι της συντηρητικής παρατάξεως, με ιστορία ενός αιώνος, θα ενεθάρρυναν τη συμμετοχή του κ. Τζιτζικώστα στη μάχη διαδοχής. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο και τον αντιμετώπισαν περίπου ως ανυπάκουο και αυθάδη. Με τρόπο ανάλογο είχε αντιδράσει και ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Τζιτζικώστας ανεδείχθη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Συνέπεια του δημιουργηθέντος κλίματος είναι ότι η μάχη διαδοχής δίδεται δήθεν ανάμεσα στο «νέο» και στο «παλαιό», αλλά επί της ουσίας στη βάση ηλικιακών και μόνον κριτηρίων. Διότι αντιπαράθεση στο επίπεδο των ιδεών δεν υπάρχει, καθώς η διανοητική άσκηση δεν είναι συμβατή με την υφισταμένη εν Ελλάδι πολιτική τάξη πραγμάτων και αυτό αφορά τη Δεξιά, την Αριστερά, τους «αντιδραστικούς» και τους «εκσυγχρονιστές».

Η Ν.Δ. θα περάσει ασφαλώς περίοδο ταλαιπωρίας, αλλά επειδή τόσο οι ψηφοφόροι όσο και οι πολιτικοί της διακατέχονται από αίσθημα ευθύνης, δεν πρόκειται να επέλθη καταστροφή όποια και εάν είναι η έκβαση της αναμετρήσεως. Εάν ο κ. Μεϊμαράκης κερδίσει τη μάχη διαδοχής, ο κ. Τζιτζικώστας θα επιστρέψει πολιτικά ενισχυμένος στην Περιφέρειά του, όπου έχει έργο σοβαρό να επιτελέσει.

Εάν οι πολίτες αναδείξουν τον κ. Τζιτζικώστα πρόεδρο της Ν.Δ., τότε όλα τα «φοβερά» προβλήματα, όπως η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, θα βρουν τη λύση τους. Απλώς η εκλογική ήττα απογοήτευσε, προκάλεσε πικρία, πείσμα που οδηγούν σε αλληλοσπαραγμό. Συνέβη και στο παρελθόν, κατ’ επανάληψη. Αλλά η ψυχραιμία δεν έβλαψε ποτέ, κανέναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή