Συναυλία στην ταράτσα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παιδιά, να ανεβαίνουμε δύο-δύο τη σκάλα», επαναλάμβανε η Μαρία-Χριστίνα, καθώς σχηματίζαμε μια μικρή ουρά μέσα στην κουζίνα περιμένοντας να ανέβουμε στην ταράτσα. Περίπου σαράντα «συνένοχοι» πήραν θέση στο πάτωμα περιμένοντας με αγωνία να δουν τους μουσικούς που θα συμμετείχαν, αφού αυτό παραμένει μυστικό έως την τελευταία στιγμή. μόνο το σπίτι που θα φιλοξενήσει το gig γίνεται γνωστό, μία μέρα πριν, μέσω email. Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Sofar, ενός διεθνούς κινήματος που φιλοδοξεί να απαλλάξει τη μουσική από το μάρκετινγκ και να την οδηγήσει κυριολεκτικά στο σπίτι μας, πηγαία, ζωντανή, άμεση.

Στη λιλιπούτεια σκηνή ο Βασίλης Κετεντζόγλου πήρε την κιθάρα του και άνοιξε τη συναυλία με blues αυτοσχεδιασμούς, αναπάντεχα παντρέματα μουσικών ειδών. Ακολούθησε το δίδυμο των Γιάννη Αναστασάκη (ηλεκτρική κιθάρα και εφέ) και Ανδρέα Πολυζωγόπουλου (τρομπέτα), που καθήλωσαν το κοινό με τον πειραματικό τους ήχο με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη. Οσο οι ήχοι διαχέονταν στον αέρα, τόσο περισσότερα παράθυρα άνοιγαν στα γύρω σπίτια, τόσες περισσότερες καρέκλες έβγαιναν στις όμορες ταράτσες. Στη δική μας, πάντως, κανείς δεν μιλούσε, κανείς δεν έπαιζε με το κινητό του, όλοι άκουγαν. «Ή πρέπει να σας κλωνοποιήσουμε ή πρέπει να σας βάλουμε σε μουσείο για να σας βρίσκουμε εκεί», είπε χαριτολογώντας ο Γιώργης Χριστοδούλου που έκλεισε τη βραδιά με τα τραγούδια του έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τη λατέρνα του Γιώργου Κιζίλη.

Αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα πρέπει να ονειρεύτηκαν τρεις φίλοι στο Λονδίνο -οι Rafe Offer, Rocky Start και Dove Alexande- όταν σε κάποια συναυλία απηύδησαν με το κοινό που κατέφθανε τελευταία στιγμή, μιλούσε διαρκώς και τελικά δεν έδινε σημασία στη μουσική. «Αυτό ήταν. Εφεξής θα κάνουμε συναυλίες στο σπίτι μας», είπαν και το έκαναν, για να γίνει σήμερα το Sofar μια διεθνής πλατφόρμα που διοργανώνει gigs από τη Νέα Υόρκη έως τη Βομβάη.

Οσοι θέλουν να παρακολουθήσουν μια συναυλία, που είναι δωρεάν, κάνουν εγγραφή στο site και επικοινωνούν με την ομάδα της αντίστοιχης πόλης. Ωστόσο μόλις 40-50 άτομα μπορούν να πάρουν μέρος κάθε φορά. Οσο για τους μουσικούς; «Μπορεί οποιοσδήποτε να συμμετάσχει, αρκεί να μας στείλει ένα demo», λέει η επικεφαλής του Sofar Athens Μαρία-Χριστίνα από το Maria-Christina & The 7 Pedals. «Στόχος του Sofar είναι τελικά να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τη μουσική και να βιώσουμε τη μαγεία της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή