Νταβούτογλου: «Ακόμα και πουλί θα αναχαιτίζεται»

Νταβούτογλου: «Ακόμα και πουλί θα αναχαιτίζεται»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξηγήσεις από τη Μόσχα για την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ζήτησε το ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη» ενέργεια. Οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στόχων της συριακής αντιπολίτευσης και να περιοριστεί στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Το ανακοινωθέν της Συμμαχίας βρίσκει την Αθήνα απόλυτα σύμφωνη. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι αποτελεί πάγια άποψη της Ελλάδας πως ο εθνικός εναέριος χώρος κάθε κράτους πρέπει να είναι απολύτως σεβαστός, βάσει της αυστηρής ερμηνείας των διατάξεων του διεθνούς δικαίου.

Το επίμαχο περιστατικό εκδηλώθηκε το Σάββατο, όταν ρωσικό αεροσκάφος, που επιχειρούσε στη βόρεια Συρία, διείσδυσε στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Χακάρι, παραβιάζοντας τον τουρκικό εναέριο χώρο. Δύο τουρκικά F-16 απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο σύντομα επέστρεψε στη Συρία. Σε ένα δεύτερο περιστατικό, ρωσικής κατασκευής μαχητικό αεροπλάνο MiG29 «παρενόχλησε», σύμφωνα με την Αγκυρα, δύο τουρκικά αεροπλάνα. Τόσο η Ρωσία όσο και η Συρία διαθέτουν αυτού του τύπου τα αεροπλάνα στις ένοπλες δυνάμεις τους.

Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι «οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι δεδομένοι» και θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα. «Ακόμη κι αν πρόκειται για διερχόμενο πουλί, θα αναχαιτιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μείζονος κρίσης, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ρωσία σέβεται τα τουρκικά σύνορα και δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο».

Χερσαίες δυνάμεις

Την ίδια ώρα, η Μόσχα άφηνε για πρώτη φορά σαφώς να εννοηθεί ότι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις θα πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία, υπό τη μορφή των «εθελοντών». Σχετική αναφορά έκανε ο επικεφαλής της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων του ρωσικού Κοινοβουλίου ναύαρχος Βλαντίμιρ Κομογέντοφ, δηλώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να εμποδιστούν» οι Ρώσοι «εθελοντές» που επιθυμούν να πολεμήσουν στη Συρία. Ως «εθελοντές» είχε χαρακτηρίσει η Μόσχα και τους Ρώσους ενόπλους που έδρασαν στην Κριμαία, όταν αυτή αποσχίστηκε μονομερώς από την Ουκρανία και εντάχθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στο μεταξύ, 41 οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ του σχηματισμού ενιαίου μετώπου εναντίον της ρωσικής επέμβασης στη χώρα, κάλεσαν δε τις «σύμμαχες χώρες» να συνδράμουν την προσπάθειά τους.

«Η νέα πραγματικότητα απαιτεί από τις χώρες της περιοχής και ιδίως από τους συμμάχους μας να συγκροτήσουν επειγόντως μια περιφερειακή συμμαχία, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη συμμαχία Ρωσίας-Ιράν που έχει καταλάβει τη Συρία», σημειώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφεται από ισχυρές ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, όπως ο Ισλαμικός Στρατός, η Αχρά αλ Σαμ και το Μέτωπο του Λεβάντε.

Τέλος, η συριακή προεδρία καταδίκασε την καταστροφή της περίφημης Αψίδας του Θριάμβου, ενός από τα πλέον διάσημα αρχαία μνημεία της Παλμύρας, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχουν την πόλη από τον περασμένο Μάιο. «Πρόκειται για συστηματική καταστροφή ολόκληρης της πόλης», δήλωσε ο έφορος αρχαιοτήτων της Συρίας Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, εκφράζοντας ζωηρές ανησυχίες για την τύχη των μνημείων που διατηρούνται ακόμη άθικτα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή