Βραβεύτηκαν με Νομπέλ Ιατρικής για τα παράσιτα

Βραβεύτηκαν με Νομπέλ Ιατρικής για τα παράσιτα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις διαπρεπείς επιστήμονες, από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία και την Κίνα, απονεμήθηκε χθες το βραβείο Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2015, επειδή με τις ανακαλύψεις τους επέφεραν πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θεραπεύονται κάποιες από τις φοβερότερες ασθένειες που προκαλούνται από παράσιτα.

Ειδικότερα, οι Ουίλιαμ Κάμπελ, του Πανεπιστημίου Ντρου, και Σατόσι Ομούρα, του Πανεπιστημίου Κιτασάτο του Τόκιο, βραβεύθηκαν επειδή συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νέου σκευάσματος, το Αvermectin, ένα παράγωγο του οποίου, το Ιvermectin, εκρίζωσε την «τύφλωση του ποταμού», μειώνοντας δραματικά τα κρούσματα φιλαρίασης (ελεφαντίαση). Οι δύο επιστήμονες μοιράστηκαν το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων με τη Γιουγιού Το, που ανακάλυψε το Αrtemisinin, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ελονοσίας. Ο δρ Ομούρα, μικροβιολόγος, συνέλεξε και συνέκρινε δείγματα εδάφους για στρεπτομύκητες, μικροοργανισμούς οι οποίοι ζουν στο έδαφος και παράγουν αντιβακτηριακούς παράγοντες. Ανάμεσά τους ήταν ο στρεπτομύκητας avermitilis, πηγή του Avermectin. Ο δρ Κάμπελ, ειδικός στη βιολογία των παρασίτων, εργάστηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Θεραπειών Merck πάνω στις καλλιέργειες του δόκτορος Ομούρα και διαπίστωσε ότι μία από αυτές απελευθέρωνε ένα εξαιρετικό αντιπαρασιτικό. Η ουσία ονομάστηκε Avermectin που τελικά εξελίχθηκε στο Ivermectin. Η δρ Του ανακάλυψε το Αrtemisinin κατά της ελονοσίας. Μελέτησε τις αρχαίες κινεζικές θεραπείες και συνέλεξε 380 εκχυλίσματα από 200 βότανα, μεταξύ των οποίων η Aρτεμισία annua, που χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό. Η δρ Του ήταν η πρώτη που έδειξε ότι η δραστική ουσία, το Artemisinin, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική εναντίον του παράσιτου της ελονοσίας σε μολυσμένους ανθρώπους και ζώα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή