Πέθανε ο Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μανκέλ

Πέθανε ο Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μανκέλ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάσημος Σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Χένινγκ Μανκέλ, δημιουργός του δημοφιλούς επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ, πέθανε σε ηλικία 67 ετών. Ο Μανκέλ έπασχε από καρκίνο και αυτό ήταν το θέμα του πιό πρόσφατου βιβλίου του με τίτλο "Κινούμενη Αμμος: Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος" ( Quicksand: What It Means To Be A Human Being).

Ο Μανκέλ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1948 κι έγραψε δεκάδες θεατρικά έργα, σενάρια, παιδικά βιβλία και μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε η σειρά των αστυνομικών με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ. Οι πωλήσεις των βιβλίων του έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και αποτέλεσαν την βάση μίας σουηδικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία μεταφέρθηκε και στη Βρετανία, με τον Κένεθ Μπράνα στον κεντρικό ρόλο.

Ο Μανκέλ μοιραζόταν τον χρόνο του μεταξύ Σουηδίας και Μοζαμβίκης, όπου ήταν επικεφαλής μίας θεατρικής εταιρείας και παράλληλα συμμετείχε στη μάχη κατά του AIDS.

Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 2014, ο Μανκέλ επισκέφτηκε έναν ορθοπεδικό στη Στοκχόλμη νομίζοντας ότι έπασχε από δισκοπάθεια. Οι εξετάσεις όμως αποκάλυψαν έναν όγκο σοτν πνεύμονα, έναν στον λαιμό του και ενδείξεις ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε όλο το σώμα του. «Πέθανε ήσυχα το βράδυ της Κυριακής έπειτα από μακρά ασθένεια», ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου Leopard Forlag.

Ηταν παντρεμένος με την Εύα Μπεργκμαν, κόρη της δεύτερης συζύγου του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, της χορεύτριας Ελεν Λουντστρομ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή