Προαπαιτούμενο η αξιολόγηση

Προαπαιτούμενο η αξιολόγηση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ως «προαπαιτούμενο» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη χθεσινή σύνοδο. Συγχρόνως τόνισε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να διατηρήσει την κεκτημένη ταχύτητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει δείξει από το καλοκαίρι, τονίζοντας όμως ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά να γίνει». Οσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το θέμα δεν τέθηκε ποτέ από την ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει ισοδύναμα μέτρα όταν τα φέρει προς συζήτηση η ελληνική πλευρά.

Ο πρώτος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι το πρώτο σετ προαπαιτούμενων που αποφασίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή –και θα ξεκλειδώσει τη δόση των 2 δισ.– να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Οκτωβρίου. Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα και κάλεσε την κυβέρνηση να υπερψηφίσει την πρώτη λίστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Για το Εurogroup δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς αμέσως μετά οι ελληνικές Αρχές με τους Θεσμούς θα πρέπει να συμφωνήσουν στο δεύτερο πακέτο, το οποίο σχετίζεται με την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο πακέτο αναμένεται να περιληφθούν και οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα θέματα των διοικήσεων των τραπεζών. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν μπορεί να περιμένει η ελληνική πλευρά να “πέσουν” φρέσκα λεφτά στις τράπεζες, αν δεν έχουν λυθεί τα θέματα διοίκησης των τραπεζών».

Ετσι έως τα μέσα Νοεμβρίου ο στόχος είναι αρκετά φιλόδοξος, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καλείται να έχει ολοκληρώσει δύο σετ προαπαιτούμενων, την πρώτη αξιολόγηση αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Παραδόξως είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι από το καλοκαίρι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σε καλό δρόμο, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.

Παρ’ όλη τη σημασία που έδωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως «προαπαιτούμενο» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κοινοτικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν την «Κ» ότι ακόμα και αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να προχωρήσει αν εφαρμόζονταν μέτρα για τη διοίκηση των τραπεζών και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, ο στόχος της κυβέρνησης είναι ακόμα πιο φιλόδοξος και από αυτόν που έθεσε το Εurogroup, καθώς ευελπιστούν να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και μετά να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ετσι θα είναι πιο θετικό το επενδυτικό περιβάλλον και θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή και από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά το χρονικό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω είναι ασφυκτικό.

Κατά τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την καταβολή των δόσεων που θα εξασφαλίσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε σχέση με το χρέος, ο πρόεδρος του Εurogroup επεσήμανε ότι ο μόνος τρόπος να ανοίξει η συζήτηση για την εξυπηρέτησή του είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση και όχι το αντίθετο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή