Προγραμματικές δηλώσεις με βροχή από υποσχέσεις

Προγραμματικές δηλώσεις με βροχή από υποσχέσεις

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαγγέλλοντας σειρά μεταρρυθμίσεων, εν πολλοίς όμοιων με εκείνες που είχε αναφέρει και τον περασμένο Φεβρουάριο κατά την έναρξη της πρώτης και σύντομης κυβερνητικής του θητείας, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας ανέγνωσε χθες στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησής του, με τις οποίες και ζητεί «με ορίζοντα τετραετίας» –όπως χαρακτηριστικά πολλές φορές επανέλαβε κατά την ομιλία του– την ψήφο εμπιστοσύνης σε ονομαστική ψηφοφορία αύριο Τετάρτη, τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Τσίπρας, παραλλήλως προς τα ζητήματα που προφανώς έχουν άμεση προτεραιότητα και έχουν σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου, ανακοίνωσε μέτρα και πολιτικές δράσεις που, όπως ανέφερε, θα εστιάζονται στη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την εμβάθυνση της κοινωνικής πολιτικής, την αναβάθμιση των τομέων της Υγείας και της Εκπαίδευσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων της γενικότερης συγκυρίας, όπως είναι το προσφυγικό.

Στο μέτωπο της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Τσίπρας έκανε εκ νέου λόγο για πάταξη της γραφειοκρατίας και των φαινομένων της μικρής και μεγάλης διαφθοράς, ενώ μίλησε και πάλι για τον εξορθολογισμό των οργανογραμμάτων των υπουργείων και τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου για την αξιολόγηση του προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μέτωπο της «ψηφιακής πολιτικής», εξαγγέλλοντας την κατάρτιση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ψηφιακή Ανάπτυξη, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Ευρυζωνικότητα.

Για τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως η έκδοση καρτών μετακίνησης για Αναπήρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανέργους, και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, ενώ μίλησε και για γεύματα προς μαθητές δημοτικών σχολείων. Εδώ είναι που μίλησε, δίχως ωστόσο λεπτομέρειες, για τον μεγάλο στρατηγικό, όπως τον χαρακτήρισε, στόχο της κυβέρνησης για ένα «Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης», ανάλογο του ΕΣΥ. Αναφερόμενος στον χώρο της Υγείας, είπε πως στόχος είναι η άμεση απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και σε ασφαλή φάρμακα, ενώ παράλληλα αναγνωρίζοντας τα κενά που έχουν καταγραφεί ως προς το προσωπικό, μίλησε για επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων 1.100 υγειονομικών και 2.500 γιατρών και νοσηλευτών.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός μίλησε και πάλι για τον στόχο της καταπολέμησης της διαφθοράς και του φαινομένου της διαπλοκής, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι μέριμνα θα υπάρξει για να ενισχυθούν όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης, ενώ μίλησε και για την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας κάθαρσης στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Στην προσπάθειά μας ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι οι δυνάμεις του παλιού και χρεοκοπημένου καθεστώτος που θα κάνουν τα πάντα για να μην αλλάξει τίποτα» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ότι η κινητοποίηση των πολιτών θα αποδειχθεί για την κυβέρνηση και το πιο δύσκολο έργο. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και σε σειρά πρωτοβουλιών, με επίκεντρο τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως είναι η θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Δεσμεύομαι σήμερα ότι άμεσα θα ανοίξει διάλογος για αλλαγή Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Αυτή ίσως είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή