Πιέσεις Κομισιόν για τα απορρίμματα Πελοποννήσου

Πιέσεις Κομισιόν για τα απορρίμματα Πελοποννήσου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα δέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου ζήτησε να επανεξεταστεί από το υπουργείο η στάση του για την Πελοπόννησο, ωστόσο το υπουργείο γνωμοδότησε αρνητικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το συγκεκριμένο έργο.

Πριν από πέντε ημέρες, η επίτροπος Κρέτσου έστειλε στον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη συγχαρητήρια επιστολή για την επανεκλογή του, στην οποία έθετε ορισμένα βασικά ζητήματα της αρμοδιότητάς του. «Ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τα στερεά απόβλητα, που θέτει πιο φιλόδοξους στόχους για την επανάχρηση, την ανακύκλωση και τη δραστική μείωση της ταφής αποβλήτων είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, όμως το κλειδί βρίσκεται στην εφαρμογή του. Σας ενθαρρύνω να αναπτύξετε τον σχεδιασμό με έναν πραγματιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επείγουσα δράση σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Πελοπόννησος. Αναμένω να μου δώσετε πληροφόρηση για την εφαρμογή του νέου εθνικού σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) και των περιφερειακών σχεδίων – ειδικότερα, θα ήμουν ευγνώμων αν μου επιβεβαιώσετε ότι ο εθνικός σχεδιασμός έχει υιοθετηθεί επισήμως και ότι έχει θεσπιστεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ή διαδικασία παρακολούθησης, όπως απαιτείται», αναφέρει.

Η κ. Κρέτσου έθεσε τις επιφυλάξεις αυτές στον κ. Τσιρώνη και από κοντά, σε συνάντηση εργασίας χθες το απόγευμα. Ωστόσο, ο κ. Τσιρώνης επέμεινε τόσο για την ορθότητα της διαδικασίας θέσπισης νέου σχεδιασμού για τα σκουπίδια, όσο και για την απόρριψη του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, όπως έχει σχεδιαστεί. «Της εξηγήσαμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με το είδος της επένδυσης, αν θα την κάνει ιδιώτης ή η περιφέρεια ή ένας δήμος. Μας ενδιαφέρει το έργα να έχουν σωστές διαστάσεις και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

Ερωτώμενος από την «Κ» για τη στάση που τήρησε το υπουργείο στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη σύμβαση ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου, ο κ. Τσιρώνης, ανέφερε: «Θα αλυσοδέσουμε με μια πανάκριβη σύμβαση μια περιοχή για 28 χρόνια; Το έργο δεν είναι συμβατό με τον ΕΣΔΑ γιατί οι χωροθετήσεις του είναι κεντροβαρείς. Δεν προβλέπει διαλογή των βιοαποβλήτων in situ στους δήμους, δεν προβλέπει κάτι άλλο για τα προδιαλεγμένα, όλα στέλνονται στις κεντρικές δομές (σ.σ. μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων). Επιπλέον δεν έχει αναθεωρηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός της περιοχής». Ο κ. Τσιρώνης, ωστόσο, έδειξε να λαμβάνει υπόψη τις ενστάσεις σχετικά με τη νομική μορφή του ΕΣΔΑ. «Ο ν. 4042/12 ορίζει την εκπόνηση ΕΣΔΑ, δεν λέει με ποια νομική μορφή θα εγκριθεί. Ετοιμάζουμε όμως έναν νέο νόμο με το υπουργείο Εσωτερικών που θα το αλλάξει αυτό και ο ΕΣΔΑ θα λάβει νέα νομική μορφή». Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική τροπολογία ήταν έτοιμη από μηνών, αλλά «χάθηκε» στην προεκλογική περίοδο.

Κατά τα λοιπά η κ. Κρέτσου χθες εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία κλεισίματος και αποκατάστασης παράνομων χωματερών. Αλλά και για την τύχη των έργων «όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, που χρειάζονται επειγόντως πολιτική απόφαση».

Ερωτώμενος για το Κτηματολόγιο, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί. «Αν πεισθούν ότι το έργο βρίσκεται σε έναν οδικό χάρτη ολοκλήρωσης και ότι είναι βιώσιμο, η χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί» ανέφερε. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν η κοινοτική χρηματοδότηση θα αφορά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών ή τη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή