Μήνυση κατά Fitch και S&P από την Ιταλία

Μήνυση κατά Fitch και S&P από την Ιταλία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία προχωρεί σε μια καινοφανή κίνηση υποβάλλοντας μήνυση εναντίον των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch, αλλά και προσωπικά κατά πέντε υπαλλήλων της πρώτης και ενός της δεύτερης. Οι κατηγορίες αφορούν τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το 2011 και το 2012 καθώς οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν πως οι εν λόγω οίκοι και οι υπάλληλοί τους έβλαψαν την Ιταλία.

Οι δύο αγωγές προστίθενται στη σειρά μηνύσεων που έχουν υποβληθεί κατά των δύο οίκων σχετικά με τον ρόλο τους στη χρηματοπιστωτική κρίση. Μεταξύ άλλων έχουν μηνυθεί και για το γεγονός ότι έδιναν την υψηλότερη βαθμολογία στη Lehman Brothers ακριβώς πριν από την παταγώδη κατάρρευσή της. Σύμφωνα, όμως, με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η ιταλική κοινή γνώμη παραμένει επιφυλακτική απέναντι σε τέτοιες κινήσεις. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει την περίπτωση του λογιστηρίου του ιταλικού κράτους, που πέρυσι έγινε αντικείμενο χλεύης όταν διατεινόταν ότι μπορούσε να διεκδικήσει αποζημιώσεις άνω των 200 δισ. ευρώ από τη S&P επειδή στη βαθμολογία της δεν είχε συνεκτιμήσει την ιστορία της, όντως ιστορικής, γειτονικής μας χώρας. Από το 2012 έχει υποβαθμιστεί περαιτέρω το χρέος της Ιταλίας στο επίπεδο της μιας βαθμίδας πάνω από τα ομόλογα «σκουπίδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή